Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Officier van justitie Liat Ben Ari. Foto Ministerie van Justitie

Alles wat ik wil is vakantie : twee dagen van hoorzittingen over de aanklachten in de drie corruptiezaken tegen premier Benjamin Netanyahu waren blijkbaar genoeg voor Liat Ben-Ari, en dus besloot de hoofdofficier van justitie om naar Zuid-Afrika te vliegen voor wat plezier onder de zon , waardoor haar collega’s de rest van de klus konden afmaken.

 • Dit werd ronduit als bespottelijk gezien en bekritiseerd in het hele politieke spectrum, waarbij sommige analisten waarschuwen voor de impact die haar afwezigheid op de zaak zou kunnen hebben.
 • Toonaangevende burgerrechtenadvocaat Avigdor Feldman bekritiseerde het besluit van procureur-generaal Avichai Mandeblit op Army radio, om de hoorzittingen op zondag en maandag te blijven houden, met Ben-Ari op haar safari. “Het is een schandaal. Ik ben verbaasd dat Mandelblit de hoorzitting houdt. Als het proces niet slaagt, zullen ze zeggen dat het komt omdat de persoon die het meest deskundig is in de zaak zelf de hoorzitting niet heeft bijgewoond”.
 • Het Openbaar Ministerie heeft geprobeerd haar vakantie te verdedigen door met een verklaring te komen waarin wordt uitgelegd dat Mandelblit degene is die bevoegd is om een ​​beslissing te nemen aan het einde van de hoorzittingen en dat hij niet van plan is om vakanties te nemen voordat deze eindigen. Bovendien wordt hij vergezeld door een ‘brede vertegenwoordiging van officieren van justitie’.
 • Een “bron dicht bij Netanyahu” vertelt Channel 13 dat door deze week een familievakantie te nemen, Ben-Ari de indruk wekt dat ze al over de uitkomst van de hoorzittingen heeft besloten en dus daarom niet aanwezig was.
 • Een anonieme ambtenaar van het ministerie van Justitie erkent op de nieuwssite van Ynet dat de beslissing van Ben-Ari om haar reis niet uit te stellen “een ongepast gevoel geeft , respectloos is en een gebrek aan de gevoeligheid van het publiek”.

Ik kom net terug van een geannuleerde vakantie: er wordt ook geen medeleven getoond voor Ben-Ari in de media, met verslaggevers die elkaar proberen te vertellen met verhalen over hoe ze werden gedwongen om vakanties te annuleren vanwege noodsituaties op het werk.

 • “Hallo Liat,” schrijft Channel 20 journalist Eliran Tal. “Tijdens de Tweede Libanonoorlog en operatie Protective Edge rende ik weg voor de raketten omdat dat mijn taak is. Afgelopen zomer heb ik een gezinsvakantie geannuleerd en annuleringskosten betaald omdat ik een politieke reis van Netanyahu moest verslaan die die week was gepland. Ik heb eindeloze familie-evenementen gemist omdat ik elke avond uitzend vanuit het veld of de studio. En ik ben gewoon een journalist, en geen senior publieke figuur. ”
 • “Drie jaar geleden vlogen we naar een familie-evenement in New York,” herinnert voormalige Zionist Union Knesset lid en journalist Ksenia Svetlova zich. “Op het laatste moment diende de coalitie een belangrijke wet in waar we tegen waren. Binnen twee uur hadden we tijd om onze terugvlucht besteld, de boete betaald en begonnen we met inpakken. Uiteindelijk werd de stemming vertraagd en zaten we nog twee uur aan de telefoon met de IJslandse luchtvaartmaatschappij die dacht dat we met ze rommelden. Sinds wanneer kan iemand een vakantie niet annuleren of uitstellen? ‘
 • “Het ontbreken op een hoorzitting wegens een vakantie in Zuid-Afrika is een redelijke stap in een geval waarin de vakantieganger niet belangrijk is of het proces niet belangrijk is. Maar omdat de vakantieganger belangrijk is en het proces belangrijk is, is het echt Chutzpah die het volgende aangeeft: Wat er ook wordt gezegd, je zult me ​​niet overtuigen, ‘tweet Channel 12’s Amit Segal.
 • Zijn collega bij Haaretz, Josh Breiner, zegt dat het besluit van Ben-Ari om op vakantie te gaan blijk geeft van een gebrek aan respect voor haar positie en voor de figuur die ze tracht te vervolgen.
 • Voormalig Channel 10 politieke correspondent Nadav Peri grapt dat Ben-Ari geen nieuwe vakantie zal nemen totdat ze met pensioen gaat vanwege alle terugslag die ze heeft gekregen.
 • Een van de weinige stemmen die Ben-Ari verdedigt, is Razi Barkai van Army Radio, die Segal bespot omdat “ze elk weekend op vakantie gaat” en de religieuze verslaggever op de schouders klopt omdat hij de shabbat heeft gehouden, terwijl veel seculiere verslaggevers gedwongen zijn te werken. Barkai.

De vergeten meneer Koerd: Het Witte Huis kondigde aan dat Amerikaanse troepen in het noordoosten van Syrië weg zullen gaan en daardoor de weg vrijmaken voor een verwachte Turkse invasie, waarbij in wezen Koerdische strijders die in de jarenlange strijd tegen de Islamitische Staat hebben gevochten, in de steek worden gelaten.

 • Raf Sanchez van de Telegraph zegt dat de actie “het groene licht heeft gegeven aan Turkije om de Koerdische bondgenoten van Amerika in het noordoosten van Syrië aan te vallen, dezelfde mensen die de strijd tegen ISIS hebben geleid.”
 • Gregg Carlstrom van The Economist voegt eraan toe dat men van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mag verwachten dat hij Syrische vluchtelingen uit Turkije naar de “veilige zone” begint te transporteren [hij controleert dat nu] en de Koerdische YPG, die aan zijn kant van de grens is, zal dwingen een deal met de Syrische president Assad te maken om zich met het regime in Damascus te verzoenen .
 • Avi Issacharoff van de Times of Israel is een van degenen die niet al te enthousiast zijn over het besluit van Trump en noemt het een “steek in de rug” voor de Koerden en vergelijkbaar met het besluit van Washington om Iraanse aanvallen op Saoedische olievelden en raffinaderijen te “negeren”.
 • Wat dit laatste betreft, wijst Issacharoff erop dat hoewel het Witte Huis Iran snel heeft geïdentificeerd als verantwoordelijk voor aanvallen in de Golf, het weinig heeft gedaan om actie tegen Teheran te ondernemen als vergelding. “Er zijn sommigen in Israël die geloven dat de Amerikaanse passiviteit Teheran ertoe zal brengen een nog grotere honger naar agressie te ontwikkelen en het daardoor verleid kan worden tot het voeren van soortgelijke vijandelijkheden tegen Israël, hoogstwaarschijnlijk als vergelding voor de aanhoudende vermeende Israëlische aanvallen op door Shiite gesteunde milities van Iran in Syrië en Irak. “
 • Hoewel Issacharoff die bezorgdheid kwalificeert door toe te geven dat de Iraniërs waarschijnlijk geen haast hebben om een ​​complexe oorlog te starten waarbij Saoedi-Arabië en verschillende andere machten in het Midden-Oosten betrokken zullen zijn, wijst hij erop dat Trump nog steeds hetzelfde terughoudend beleid voert waarover hij zijn voorgangers in de Obama-administratie bekritiseerde. “Het probleem is dat Teheran, zoals iedereen weet, zwakheid van verre kan voelen,” concludeert hij.

Iraanse boogeyman: over Teheran gesproken , cryptische waarschuwingen van de Netanyahu-regering met betrekking tot bedreigingen van de Islamitische Republiek zijn terug in de Channel 12 nachtelijke nieuwsuitzendingen, met Yaron Avraham die rapporteert over de bijeenroeping van het veiligheidskabinet, voor het eerst in twee maanden.

 • Het bericht komt als Netanyahu en anderen het punt nader onderzoeken of de huidige gevoelige veiligheidssituatie de vorming van een brede eenheidsregering vereist, waarschijnlijk tegen de voorwaarden die door Blue and White leider Benny Gantz worden nagestreefd.
 • Naast het bijeenroepen van de bijeenkomst van het veiligheidskabinet, meldt de publieke omroep KAN dat de premier aandringt op een groot luchtverdedigingsproject om de dreiging van een aanval vanuit Iran tegen te gaan. Het project van NIS 1 miljard ($ 290 miljoen) zou in het bijzonder gericht zijn op de verdediging van het land tegen aanvallen met kruisraketten, vergelijkbaar met de aanvallen op de Saoedische oliefaciliteiten die vorige maand en waarvan de beschuldigende vinger naar Iran wijst.
 • Onder degenen die de ernst van de Iraanse dreiging niet kopen, is linkse Knesset lid Yair Golan van het Democratische kamp. In een interview met Army Radio beschuldigt hij Netanyahu van “cynisch gebruik van de veiligheidsdreiging, door overdrijvingen en het creëren van publieke angst, voor politieke winst.”

“Die gewelddadige Arabieren”: terwijl Arabische Israëlische leiders zich voorbereiden om hun protesten tegen geweld in hun gemeenschappen en vermeende politie-verwaarlozing uit te breiden, is minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan de laatste hoge ambtenaar die de recente golf van bloedvergieten aan “hun cultuur” toeschrijft.

 • “Het is een heel, heel – en nog eens duizend keer – zeer gewelddadige samenleving,” vertelt Erdan aan Radio Jeruzalem. “Het is daar verbonden met de cultuur. Veel geschillen die hier eindigen met een rechtszaak, daar halen ze daar een mes en een pistool voor tevoorschijn. ‘
 • Een kennelijk expert, Erdan, want hij beweert verder dat in de Arabische samenleving “een moeder een zoon toestemming kan geven om de zuster te vermoorden omdat ze uitgaat met een man die de familie niet behaagt.”
 • De opmerkingen zijn voor de Arabische Israëlische leiders, waaronder de Joint List leider Ayman Odeh, reden meteen met reacties te komen : “In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van alle burgers in het land, verbergt Erdan zich liever achter racistische claims.”
 • Ahmad Tibi, nr. 2 op de Arabische Joint List, zei dat de factie aan het discussiëren was over hoe te reageren op de opmerkingen van Erdan. De minister van Openbare Veiligheid zal volgens planning donderdag de parlementsleden van de Joint List ontmoeten, hoewel de opmerkingen van Erdan due afspraak waarschijnlijk in gevaar hebben gebracht.
 • Op Army Radio deelt Kfar Saba inwoner en activiste Ayelet Shalev waarom ze meedeed aan de recente protesten in de naburige Arabische stad Tira. “Ik beschouw dit hele gebied als een gemengde joods-Arabische stad. Ik heb veel vrienden in Tira. ‘Ze erkende echter dat ze gisteren maar zes joden zag tijdens een protest van zo’n 200 mensen.

Ontwijk gerechtigheid met een beetje hulp van mijn vrienden: KAN’s Carmel Dangor voert een fascinerend interview met een 21-jarige Israëlische vader van twee kinderen die wordt uitgezet van de Westelijke Jordaanoever vanwege zijn vermeende deelname aan gewelddadige aanvallen op Palestijnen en Israëliërs veiligheidstroepen.

 • Neria Zarog werd vorige maand op de hoogte gebracht van een hangende IDF opdracht van het Centrale Commando om hem uit zijn huis te zetten, dat illegaal is gebouwd net buiten de hardline Yitzhar-nederzetting in gebied B van de Westelijke Jordaanoever, die verondersteld wordt te worden beheerd door de Palestijnse Autoriteit en vrij van Israëlische nederzettingen is.
 • De Israëlische autoriteiten moeten zijn huis nog slopen en hebben voorlopig nog geen actie tegen Zarog ondernomen, die door de Shin Bet is bestempeld als ‘bijzonder gevaarlijk’. De aarzeling van de veiligheidsdiensten heeft te maken met de druk die werd uitgeoefend door senior rabbijnen, Yitzhar-gemeenschapsleiders en zelfs Yamina interim minister van Transport Bezalel Smotrich, die premier Benjamin Netanyahu hebben opgeroepen om de uitzetting van Zarog te annuleren.
 • De jonge kolonist zegt dat hij niet betrokken is geweest bij haatmisdaden tegen Palestijnen, maar wanneer hem wordt gevraagd of hij dat zelf gelooft, zegt Zarog dat hij het niet zeker weet.
 • Halverwege het interview – tenzij het werd gedaan voor dramatisch effect – wordt Zarog gedwongen snel weeg te gaan na een waarschuwing van een vriend in Yitzhar dat een voertuig van de grenspolitie zijn heuveltop nadert. “We zijn constant in beweging,” klaagt hij. “Maar als God het wil, kunnen we blijven.”