Israel bereidt zich voor op Iraanse aanval, bestudeert Iraanse aanval op Saudi-Arabië

David’s Sling. Foto IDF

Volgens Hebreeuwse media bestuderen Israëlische defensie analisten de aanval van Iran op Saudi Arabië om voorbereidt te zijn op een vergelijkbare Iraanse aanval op Israel.

De aanval op 14 september met gecombineerde drone en kruisraketten op twee Saudische oliefaciliteiten stopte de helft van de olieproductie van het Arabische koninkrijk en maakte indruk op Israëlische militairen, omdat het erin slaagde om het Saoedische luchtruim binnen te dringen. Ondanks de aanwezigheid van het Patriot luchtverdedigingssysteem dat ook Israël gebruikt, meldt de Israëlische nieuwszender Channel 13.

Y., een hoge officier in de militaire inlichtingendienst van de IDF, die vanwege zijn functie alleen met de eerste letter van zijn naam kan worden geïdentificeerd, vertelde aan Channel 13 dat de Iraniërs een indrukwekkend vermogen toonden om Saoedi-Arabië met succes aan te vallen.

“Ze halen een hoog cijfer”, zei officier Y. over de Iraanse aanval, maar benadrukte dat Teheran er “absoluut niet in zou slagen” als het land probeert een soortgelijke aanval op Israël uit te voeren.

“Het leger is voorbereid op alle zich ontwikkelende scenario’s”, aldus officier Y. Hij merkt op dat dit ook het tegengaan van een mogelijk spervuur ​​van kruisraketten en drones omvat.

IDF opperbevelhebber Kochavi. Foto IDF

IDF-baas Aviv Kohavi waarschuwde Iran maandag dat elke aanval op het land een agressieve reactie zou krijgen.

“We zullen geen aanval op Israël toestaan ​​en als het gebeurt, zullen we krachtig reageren”, zei Kohavi bij een herdenkingsdienst voor gevallen parachutisten. “We houden onze ogen open, hebben dagelijkse evaluaties van de situatie en nemen professionele beslissingen die leiden tot aanvallen en het dwarsbomen van bedreigingen.”

Channel 12-nieuws meldt dat defensie medewerkers die de wapens hebben bestudeerd die zijn gebruikt bij de aanval op de Saoedische faciliteiten, tot de conclusie zijn gekomen dat een soortgelijke aanval van Iran op Israël waarschijnlijk zou worden gelanceerd vanuit West-Irak, waar Iran sterk aanwezig is en steun geeft aan sjiitische milities in Irak.

In tegenstelling tot ballistische raketten, die meestal op weg naar het doel met een hoge boog vliegen, vliegen kruisraketten en drones op lage hoogte, waardoor ze moeilijker te detecteren zijn.

De verdediging van Israël tegen een raketaanval, en met name een aanval met kruisraketten, begint met een netwerk van radarsystemen in het hele land om een ​​inkomende dreiging te detecteren. Bovendien is Israël begonnen met het inzetten van het David’s Sling-systeem, dat is ontworpen om ballistische en kruisraketten te onderscheppen met een bereik van 40 tot 300 kilometer.

Verschillende David Sling-batterijen worden al door de Israëlische luchtmacht ingezet. Een ander systeem, Barak 8, biedt maritieme bescherming voor Israëlische aardgasplatforms in de Middellandse Zee.

Advertentie (4)