Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Screenshot YouTube

Terreur van de bliksem: een blikseminslag uit de helderblauwe lucht trof een familie tijdens een uitstapje op het strand en liet een 14-jarige jongen dinsdag in kritieke toestand achter.

 • Het voor Israel uiterst zeldzame incident kwam toen het land ook een zeldzame golf van tropische onweersbuien meemaakte, die bijna nooit in deze tijd van het jaar voorkomen.
 • Foto’s van een zwaar verbrand keppeltje zijn prominent aanwezig in de berichtgeving over het incident, evenals verslagen van Eliezer Hazut, die samen met zijn vrouw, twee jongere broers en neef gewond raakte tijdens een dagje uit op een strand in de buurt van Ashkelon, waar raketten vaker voorkomen dan bliksem.
 • “We kwamen voor een dagje uit. Plots werden we uit het niets geraakt door de bliksem en vielen we allemaal op de grond. Na een paar minuten arriveerden medische teams die ons behandelden en naar het ziekenhuis brachten, ”vertelt hij Israel Hayom.
 • Andere nieuwssites citeren met zijn uitspraak “dat de groep de storm zag aankomen en ze begonnen in te pakken en toen plotseling werden getroffen door de bliksem”.

Bliksem slaat niet twee keer toe (in Israël): Haaretz merkt op dat de stormen die de afgelopen dagen over het land waaien en sukkah’s neerhaalden en vakantie-uitjes verpesten, eigenlijk seizoensgebonden zijn.

 • “Onweersbuien in Israël in de herfst zijn kort, maar ze kunnen erg sterk zijn”, zegt de krant, zegt IDC-klimaatonderzoeker Yoav Yair.
 • Volgens Channel 12-nieuws krijgt Israël nog steeds veel minder bliksem dan andere plaatsen – een paar duizend keer per jaar in vergelijking met honderden miljoenen in tropische gebieden.
 • Het kanaal meldt dat de autoriteiten slechts 10 mensen kennen die de afgelopen jaren door de bliksem zijn getroffen en de laatste die door de bliksem omkwam was in 2007, toen een visser voor de noordkust werd geslagen.
 • Het helpt dat de meeste mensen in het land schuilkelders hebben, hoewel een aantal nieuwskanalen tips afdrukken om ervoor te zorgen dat mensen weten hoe ze veilig blijven tijdens een storm.
 • “Blijf weg van hoge plaatsen en ga niet op de grond liggen,” adviseert Israel Hayom.

 • Walla-nieuws geeft echter het advies dat het beter is om dicht bij de grond te blijven als je in een open ruimte bent om de kans op te worden geraakt door de bliksem te verkleinen.

De storm veroorzaakte ook schade : stroomstoringen, een instorting van de brug, stranden die sloten en geannuleerde concerten in het hele land, terwijl Israëliërs de Sukko vakantie van een week vieren.

 • Een lokaal Haifa-nieuwscentrum meldt dat bliksem de schuld krijgt voor een brand bij een generator in een Intel-fabriek in Haifa.
 • Online geposte clips tonen sukkah’s die door de lucht vliegen.

Alles is stil op het politiek vlak: het land is veel meer gewend aan politieke stormen, hoewel die meestal op een laag pitje staan tijdens de Sukkot-vakantie, met regeringsgebouwen gesloten en politici die lange pauzes nemen.

 • Desondanks merkt Yedioth op dat de klok tikt voor premier Benjamin Netanyahu en zijn deadline om een ​​regering te vormen over een week is, tenzij president Reuven Rivlin hem een ​​verlenging van twee weken verleent. “Likud, Blue & White en Yisrael Beytenu hebben hun hakken in het zand gestoken en blijven dus op hun posities, waardoor het moeilijk is om de verschillen tussen hen te dichten, en dus zijn er gedurende enkele dagen geen contacten, gesprekken of serieuze ontmoetingen tussen de partijen geweest. ”
 • Israel Hayom, het fanclub blad van Likud, heeft de theorie dat Blue & White en Yisra’el Beytenu een plan bedenken waarmee ze zullen instemmen om een ​​minderheidsregering te vormen, waardoor Netanyahu wordt van de macht wordt verdreven en vervolgens nieuwe verkiezingen worden georganiseerd, die dan worden gehouden met een Netanyahu die geen macht meer heeft en dus verzwakt is.
 • Liberman zou zelfs de regering van Oslo terughalen om Netanyahu omver te werpen”, klaagt columnist Eitan Orkabi in de krant.
 • “Liberman wil zo graag degene zijn die een einde maakt aan het Netanyahu-tijdperk, dat hij bereid is het nationale kamp na de verkiezingen te verlaten en het land in een do-over te slepen. Zijn geweten zal hem niet storen, zelfs niet als er een nauwe linkse regering komt om ervoor te zorgen dat dit gebeurt ” , schrijft hij.

Ontmoeten of zich terugtrekken: volgens een officiële verklaring woensdag zal Blue and White leider Benny Gantz een ontmoeting hebben met IDF baas Aviv Kohavi.

 • De bijeenkomst is op zijn zachtst gezegd buitengewoon en leidt tot speculatie over wat het zou kunnen zijn, buiten de officiële verklaring dat de twee het zullen hebben over ‘regionale uitdagingen’.
 • “Mijn theorie: Kohavi maakt de weg vrij voor een eenheidsregering”, vermoedt Haaretz-verslaggever Josh Breiner op Twitter. “Netanyahu vertelde Gantz dat de veiligheidssituatie nu catastrofaal is en dat ze een eenheidsregering nodig hebben, anders zal Iran ons allemaal doden. Gantz is niet overtuigd en vraagt ​​daarom om Kohavi te ontmoeten. Kohavi vertelt Gantz dat de situatie verschrikkelijk is . Of misschien verbeeld ik me dat. ‘
 • Wie Netanyahu niet zal ontmoeten is zijn Japanse tegenhanger,nu hij een kennelijk geplande reis heeft geschrapt, meldt Rafael Ahren van Times of Israel.
 • “Netanyahu zou zaterdagavond naar Tokio vertrekken om de troonopvolging van de nieuwe Japanse keizer Naruhito op 22 oktober bij te wonen. Zijn assistenten bevestigden de reis niet, maar ontkenden niet dat hij het overwoog. Volgens eerdere rapporten zou Netanyahu tijdens zijn verblijf ook de Japanse premier Shinzo Abe ontmoeten. ”
 • “Het kantoor van de premier had de reis nooit bevestigd, maar berichten in de Hebreeuwse kranten zeiden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Israëlische ambassade in Tokio zich beide hadden voorbereid op het bezoek van de premier.”

Klop, klop, klop op de deur van Tzipi: Ondanks de vakantie meldt Haaretz dat Netanyahu officieel zijn verzoek aan de Russische president Vladimir Poetin heeft gedaan om de Israëlische gevangene Naama Issachar vrij te laten.

 • De krant meldt dat Issachars familie de premier bedankte “voor zijn vastberadenheid als staatsman.”
 • Maar Yedioth citeert Naama’s moeder Yaffa Issachar die klaagt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van Netanyahu maandenlang heeft geweigerd de zaak te behandelen en geeft de vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely de schuld.
 • “We klopten al maanden op deuren”, citeert het de krant uit een brief van Yaffa, een preview van een artikel dat dit weekend zal worden gepubliceerd. “Bibi was de minister van Buitenlandse Zaken en ik kon niet naar hem toe, dus ging ik naar haar toe. Waarom heb je niet geholpen toen ik het je 4-5 maanden geleden vroeg? Waar was je? Ik schreeuwde, smeekte, kwam naar je toe in Jeruzalem, ik belde je. ‘
 • Haaretz profileert ook Aleksey Burkov, de Russische hacker die mogelijk een centrale rol speelt bij de vrijlating van Issachar en hem ‘een van de beroemdste gevangenen van Israël’ noemt.
 • Er gaan geruchten dat de hacker, gezocht in de VS en gezocht door Moskou, mogelijk verbonden is met de Russische inlichtingendienst. Maar niets wordt bevestigd en alles ligt onder een zware mist.
 • “Wat nog steeds onduidelijk is, is de reeks gebeurtenissen die tot de zware straf van Issachar hebben geleid, en waarom Burkov ‘een troef van het grootste belang’ is geworden voor Moskou, zoals een hoge Israëlische functionaris die betrokken is bij de zaak, heeft gezegd. ‘Het verhaal is een mysterie,’ en daar is een hoge politiefunctionaris het mee eens, ‘ meldt de krant.

Waarheen Syrië: de Israëlisch-Russische banden zijn veel gecompliceerder en Jeruzalem let goed op terwijl de VS zich terugtrekken uit Syrië en een vacuüm voor Rusland en zijn bondgenoten achterlaat.

 • “De toegenomen aanwezigheid van Rusland is een dilemma voor Israël omdat het Iran kan beperken, maar ook kan voorkomen dat Israël zichzelf verdedigt. Dat geeft nog meer macht af aan Rusland, dat de machtsverhoudingen tussen de twee partijen kan bepalen, ‘ schrijft Kersten Knipp voor DW .
 • “Het is moeilijk om enig positief aspect te vinden van wat er gaande is in Syrië,” schrijft Alon ben David van Channel 13. “Alle negatieve krachten in de regio worden sterker nadat de VS het hebben verlaten en de Turken hun intrek hebben genomen.”
 • In Haaretz schrijft Anshel Pfeffer dat de echte winnaar de Syrische president Bashar Assad is en die nu ziet hoe hij nu de bloedige burgeroorlog van zijn land heeft gewonnen.
 • “Uiteindelijk heeft Assad gewonnen omdat hij bereid was zijn land in bloed te verdrinken om aan de macht te blijven, met hulp van Iran en Rusland. En in zijn ijdele domheid heeft Trump alleen Assad over de finishlijn geleid. Maar de Syrische president had niet kunnen winnen tenzij Obama, Netanyahu en Erdogan hem hadden toegestaan ​​’ , schrijft hij.

Advertentie (4)