Israel zend de grootste delegatie ooit naar de 2020 Olympische Spelen in Tokyo

Vered Buskilla neemt deel aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing . Foto Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Israël heeft sinds zijn debuut in 1952 als land de Olympische Zomerspelen in Helsinki, negen Olympische medailles gewonnen. De eerste medaille van Israël kwam in 1992 toen Yael Arad zilver in judo pakte. De eerste en enige gouden medaille voor Israël ging naar Gal Fridman toen hij goud won bij het mannen windsurfen op de Olympische Spelen in Athene in 2004.

Tijdens de laatste Olympische Zomerspelen in Rio in 2016, claimden de Israëlische judoka’s Yarden Gerbi en Or Sasson bronzen medailles voor respectievelijk de dames tot 63 kg en mannen over 100 kg. Dat jaar was Israël er trots op zijn grootste delegatie naar het sportevenement te hebben gestuurd met 47 atleten die deelnamen aan 17 sporten. Het verbrak het eerdere record van Israël van 43 atleten die in 2008 naar Beijing werden gestuurd.

En nu gaat Israël nog groter met naar schatting 85 atleten deelnemen aan 18 sporten in de zomer Olympische Spelen in Tokio in juli 2020. Dit is volgens Vered Buskilla, een drievoudige Olympische zeiler die nu vice-president is van het Olympisch Comité, de grootste afvaardiging ooit van Israël. In een interview met NoCamels niet ver van het hoofdkantoor van het Olympisch Comité in Tel Aviv, zegt Buskilla dat een aantal atleten zich nog moeten kwalificeren, waaronder Israëlische hoopvols voor sporten zoals atletiek en zwemmen.

Buskilla zegt dat wat de grote delegatie van 2020 nog ongekend maakt, is dat het Israelische Olympische Comité enkele kwalificatieregels na de 2016-wedstrijden heeft gewijzigd en het voor Israëlische atleten nog moeilijker heeft gemaakt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Zo gaat er bijvoorbeeld voor het eerst een Israelisch honkbalteam met 24 spelers naar de Olympische spelen.

Buskilla, die op achtjarige leeftijd begon te zeilen als een buitenschoolse activiteit in haar geboorteplaats Bat Yam en haar eerste wereldkampioenschap op 15-jarige leeftijd won in het Women’s 420 yachting-evenement, zegt dat ze begrijpt wat de atleten doormaken, zoals ze het heeft ervaren uit de eerste hand als een concurrerende zeiler.

Nadat ze voor de derde keer in Londen 2012 had deelgenomen, kondigde Buskilla aan te zullen stoppen waarna ze rechten ging studeren en haar diploma behaalde. Daarna kreeg ze een belangrijke rol in het Olympisch Comité van Israël. Haar taak omvat het spreken met mensen over de hele wereld over de vooruitgang van Israël in de sport.

Buskilla legt uit dat Israël verwacht dat 10 atleten doorgaan naar de finale in Tokio. “In Rio hadden we er vijf. We willen het verdubbelen. We willen twee medailles winnen, ‘zegt ze,’ we hebben nooit meer dan twee medailles op dezelfde Olympische Spelen gehad, dus misschien wordt 2020 ons jaar.

“Als we het beste leger ter wereld en de beste hightech ter wereld kunnen hebben, waarom kunnen we dan niet de beste atleten hebben?”, Zegt ze.

Israëlische teams en individuele atleten hebben zich al gekwalificeerd voor sporten als honkbal, ritmische gymnastiek, artistieke gymnastiek, paarden springsport, wielrennen, zeilen en surfen.

Meer zijn (waarschijnlijk) onderweg. Laten we de huidige judo wereldkampioen Sagi Muki, windsurfen wereldkampioen zilveren medaillewinnaar Katy Spychakov en top Israëlische hardloper Lonah Chemtai Salpeter niet vergeten. Ook ziet het voor Israëlische zwemmers, zowel als gemengd team alsook individuen, er dit jaar erg goed uit, zegt Buskilla.

Maak ondertussen kennis met een aantal van de Israelische sporters die zeker naar Tokyo zullen gaan.

Basketbal

Screenshot YouTube

Het basketbalteam van Israël heeft vorige maand geschiedenis geschreven door Zuid-Afrika met 11-1 te verslaan tijdens een Europa / Afrika Olympisch kwalificatietoernooi in Italië , waarmee het een plek veroverde voor de Olympische Zomerspelen in Tokio volgende zomer.

Het is de eerste keer dat een honkbalteam van Israël zich kwalificeert voor de Olympische Spelen en de eerste keer dat een Israëlisch sportteam zich kwalificeert sinds het nationale voetbalteam in 1976.

Ritmische gymnastiek

Linoy Ashram nam deel aan het WK in 2019 in Minsk, Wit-Rusland, waar ze vier medailles won. Foto door Amit Schussel, het Olympisch Comité van Israël

Ritmische gymnastiek heeft een fervent aanhang in Israël. Dat komt omdat Linoy Ashram, een Israëlische individuele ritmische turner, wordt beschouwd als grote kanshebster op een medaille volgende zomer. De 20-jarige turnster van Rishon Lezion domineert de sport sinds haar eerste internationale competitie op 12-jarige leeftijd.

Ze heeft een belangrijke stempel gedrukt op de sport voor Israël en werd de eerste Israëlische ritmische turner die een individuele all-round medaille won op de Wereldkampioenschappen 2017, waar ze een bronzen medaille pakte achter de Russische tweeling Dina en Arina Averina. Ze is ook de eerste Israëlische turnster die goud won in de all-round competitie bij de Rhythmic Gymnastics World Cup-serie en behaalde de eerste plaats tijdens de Guadalajara World Cup 2018. Ze is de eerste Israëliër die goud won in een finale van de World Cup-serie en de eerste Israëlische turnster die goud won bij de Grand Prix-finale.

Springpaarden

Daniel Bluman. Screenshot YouTube

Israelische springpaardenspringwedstrijden kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen van Tokyo in juli, waarmee het de eerste keer is dat Israël een plek heeft verdiend in de wedstrijden in deze sport.

Vier Israëlische ruiters – Daniel Bluman, Ashlee Bond, Elad Yaniv en Danielle Goldstein Waldman – eindigden voor Polen bij de Olympische kwalificatiewedstrijd voor Groep C (Centraal- en Oost-Europa) in Moskou en veroverden een plaats voorde Olympische Spelen in Tokio.

Artistieke gymnastiek – mannen

Artem Dolgopyat. Screenshot

De Israëlische turner Artem Dolgopyat, 22, vierde onlangs een overwinning door een zilveren medaille te bemachtigen bij de vloeroefening voor mannen op de Artistieke Gymnastiek Wereldkampioenschappen in Stuttgart, Duitsland, en zodoende een plekje te verdienen om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokyo in 2020.

Dit is de tweede zilveren medaille van de turner op de Wereldkampioenschappen. Hij won een zilveren medaille in hetzelfde evenement in 2017.

De Israëlische turner Alexander Shatilov, die Israël al vertegenwoordigde tijdens de laatste drie Olympische Zomerspelen, kwalificeerde zich ook voor Tokyo 2020 tijdens de Wereldkampioenschappen door zich als zevende van de twaalf gymnasten te plaatsen die in aanmerking kwamen voor kwalificatie.

Wielrennen, zeilen, schieten, surfen

Israëlische weg-wielrenners hebben een plaats veroverd voor de Olympische Spelen in Tokio door in de top 10 te eindigen bij de wereldkampioenschappen 2019 in Engeland.

De Israëlische zeilers Gil Cohen en Noa Lasry wonnen een Olympische plek voor de Israëlische delegatie door als elfde te eindigen in het 470 damesevenement op de Wereldkampioenschappen zeilen in 2018 in Denemarken. Mia Morris eindigde op de 12e plaats in het RS: X-evenement voor dames en Ofek Elimelech eindigde op de 14e plaats in de RS: X-competitie voor heren, waarmee hij nog twee Olympische plekken wist te behalen.

De Israëlische schutter Sergy Rikhter veroverde de plek voor Israël tijdens het 10-meter luchtgeweer-schietevenement voor mannen door de gouden medaille te winnen op de Europese Spelen van 2019.

Anat Lelior behaalde de kwalificatie voor Israël als de hoogst gerangschikte surfer van Europa en een van de top 30 surfers in de algehele open divisie bij de World Surfing Games 2019.