Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Benny Gantz (l) en Yair Lapid (r). Screenshot Twtter

Het zal u niet verbazen dat de Israelische kranten vandaag vol staan met nieuws over het falen van Netanyahu een regering samen te stellen, de kansen van Benny Gantz en ander nieuws wat u in Nederland niet in de kranten vindt.

Nu mag jij het proberen: het is alweer een aantal weken geleden dat experts voorspelden dat premier Benjamin Netanyahu onmiddellijk het mandaat om een ​​regering te vormen zou teruggeven aan president Reuven Rivlin, we hebben er even op moeten wachten maar hun voorspellingen zijn eindelijk uitgekomen, waarbij Netanyahu zijn heeft teruggeven en Benny Gantz, leider van Blue & White, het mag gaan proberen.

 • Yedioth Ahronoth meldt dat de eerste stap van Gantz zal zijn om gesprekken met Likud te openen over het vormen van een regering met eventueel een roterend premierschap, waarin hij als eerste leidt, omdat volgens Gantz het voor de tweede keer falen van Netanyahu en het feit dat Blue & White meer stemmen kreeg bij de laatste verkiezingen hem dat recht geven.
 • “Blue and White heeft een werkplan gemaakt waarin hij zich eerst tot Likud zal wenden. Zijn tweede benadering zal zijn naar Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman en daarna met Labor-Gesher leider Amir Peretz. Gantz zelf heeft in besloten gesprekken gezegd dat zijn plan een eenheidsregering zal zijn met Likud, onder leiding van hem.”
 • In Haaretz schrijft Anshel Pfeffer dat Gantz een aantal opties beschikbaar heeft, van een minderheidsregering gesteund door andere Knesset partijen tot het aanzetten van een rechtse of Likud-muiterij.
 • “Op dit moment lijkt elk van deze scenario’s vergezocht, maar Israël is in onbekend water terechtgekomen. Nooit eerder in het bestaan van de staat Israel is dit voorgekomen. Iemand die niet Netanyahu is, heeft nu het mandaat gekregen een om een ​​coalitie te vormen, en plotseling is alles mogelijk ” , schrijft hij.

Tijdrekken tot derde verkiezingsronde: althans dat schijnt volgens veel kranten het plan te zijn van Netanyahu. Gantz en Lieberman blijven beschuldigen, niet mee werken aan gesprekken voor een nieuwe regering, in de hoop dat hij daardoor een derde verkiezingsronde kan afdwingen, waardoor hij tijd wint tot de definitieve aanlachten tegen hem op tafel liggen.

 • “De koppigheid van Gantz brengt nieuwe verkiezingen dichterbij,” leest de headline op de voorpagina van Israel Hayom, het fanblad van de Likud.
 • Lapid en Gantz willen koste wat het kost, ook al gaat dat ten koste van de staatsveiligheid en economische stabiliteit, een situatie voorkomen waarin Netanyahu als premier voor langere tijd nog kan doorgaan,” schrijft columnist Amnon Lord in een begeleidende op- ed.
 • Op Army Radio beschuldigt Likud-wetgever Tzipi Hotovely Gantz en Liberman ervan “Israël naar de afgrond te leiden. Het is aan Gantz om een ​​minimum aan leiderschap tegenover Lapid te tonen, en om zich van hem af te scheiden als dat nodig is. “
 • Gaat het Gantz lukken? De meeste kranten voorspellen minieme kansen voor Gantz om daadwerkelijk een regering te vormen, vooral als het door e Likud geleide Rechtse blok bij elkaar blijft en Gantz niet toegeeft.
 • Yossi Verter Schrijft in Haaretz: “Zijn kansen om een ​​regering te vormen in de komende 28 dagen zijn klein, mogelijk zelfs kleiner dan die Netanyahu had,” De verkiezingsresultaten zijn iedereen bekend, en er zal geen tovenaar verschijnen om de bekende Rechtse en Linkse blokken te verplaatsen zodat ze een regerende meerderheid vormen.”
 • In Walla schrijft Tal Shalev dat Netanyahu de afgelopen weken de basis heeft gelegd om ervoor te zorgen dat Gantz niet veel opties heeft.
 • “De afgelopen weken is hij minder bezig geweest met coalitiegesprekken en meer met toezeggingen vanuit het rechtse blok en stemmen van steun in de Likud, bedoeld om elke kans op muiterij te torpederen en alle wegen te sluiten die Gantz heeft om een ​​regering te vormen zonder hem. Als het rechtse blok sterk blijft en Likud-functionarissen zich aan hun woorden houden, kan Netanyahu het het verlies overleven en de macht behouden ‘, schrijft ze.
 • Een kortstondige minderheidsregering die van buitenaf wordt ondersteund door Liberman en de gezamenlijke lijst van Arabische partijen zou ook nog een mogelijkheid kunnen zijn’, schrijft Shalev, maar volgens Jacob Magid van Times of Israel is een dergelijke mogelijkheid meer speculatie dan een serieuze mogelijkheid.
 • Er is nooit door “Blue and White belangstelling getoond voor een dergelijke coalitie, en een adviseur van een senior linkse politieke functionaris die aandrong op anonimiteit vertelde The Times of Israel maandag dat Blue & White niet eens het idee van een dergelijke minderheidsregering had opgeworpen , ‘ Schrijft hij.

Is het einde van het Netanyahu tijdperk aangebroken? Ondanks de slechte kansen voor Gantz, beginnen experts dit te beschouwen als een soort einde voor het Netanyahu-tijdperk.

 • “Het is vooral van psychologisch betekenis”, zegt Barak Ravid van Channel 13. “Velen in de politieke arena en een breder publiek die Netanyahu zien als een politieke goochelaar die alles kan en voor eeuwig premier zou blijven zal een schok krijgen als ze zien dat zijn politieke monopolie is verbroken.”
 • Chemet Shalev van Haaretz beschrijft Likud’s honderdduizenden gehersenspoelde aanhangers die opnieuw moeten worden opgeleid zodra hij het toneel verlaat.
 • “De gedachte dat de Israëlische politiek van nature zal terugkeren naar een schijn van gezond verstand zodra Benjamin Netanyahu het podium verlaat, is te optimistisch, zo niet naïef,” schrijft hij. “Het Israëlische rechts zal een lange periode van herstel en revalidatie nodig hebben voordat het zijn verslaving kan overwinnen, of helemaal niet.”

Het duurde even maar uiteindelijk kregen ze gelijk: de afgelopen vier weken in ieder geval een kijkje kunnen krijgen in de keuken van de slordige journalistiek in de Hebreeuwse taal kranten waarin verslaggevers lieten zien hoe gemakkelijk ze kanalen zijn voor misleidende en slechte info.

 • Eind september meldde bijna elke Hebreeuwse krant en nieuwsrubriek dat Netanyahu het mandaat binnen enkele dagen aan Rivlin zou teruggeven, mogelijk zelfs vóór Rosh Hashanah.
 • Bronnen van waar deze informatie vandaan kwam waren er niet, maar het werd door iedereen als geaccepteerd feit gemeld, blijkbaar nadat Channel 12-nieuws een item hierover had uitgezonden.
 • Een Likud-verklaring van rond die tijd dat een ontmoeting met Gantz een laatste poging was voordat het mandaat zou worden terug gegeven, wees op die bedoelingen, hoewel het niet gek zou zijn om het een “spin” te noemen.
 • Op de voorpagina van Yedioth, gaat columnist Nahum Barnea zover dat hij Netanyahu de schuld geeft van de slechte informatie, en ten onrechte beweert dat hij publiekelijk zou hebben gezegd dat hij het mandaat zou teruggeven.
 • “Direct na het verkrijgen van het mandaat, kondigde Netanyahu aan dat hij het binnen enkele dagen, hoogstens een week, zou teruggeven aan de president,” schrijft hij, de geschiedenis herschrijvend. “Ondanks dat hield hij het tot de laatste dag. Het leek erop dat het moeilijk voor hem was om het mandaat te verliezen. Zo is het op onze leeftijd: het is moeilijk om los te laten. “

Het geweld van de kolonisten jeugd: handenwringend wordt gekeken naar het oplaaiende geweld van jonge kolonisten in de buurt van de Yitzhar settlement, dagen na een aanval op soldaten die bijna universeel werd veroordeeld.

 • Terwijl het Yitzhar-secretariaat afstand nam van de aanval, meldt Kan dinsdagochtend dat het het anti-IDF-sentiment had geholpen door alle contacten met het leger dagen eerder te verbreken als een vorm van wraak nadat het leger weigerde een beperkingsbevel tegen een inwoner van de Kumi Ori buitenpost op te heffen waar veel van het geweld vandaan kwam.
 • In Haaretz raadt Amos Harel af om niet te opgewonden te raken over de afkeuringen, en zegt uit eerdere ervaringen dat ze vol geluid en woede zijn, maar niets betekenen.
 • “Elke partij kent zijn rol: hoge IDF-officieren zijn geschokt, politici veroordelen, kolonistenleiders zien af ​​van verantwoordelijkheid en leggen uit dat geweld niet de stille meerderheid vertegenwoordigt maar slechts alleen een afwijkend en te verwaarlozen handvol kolonisten, en het leven keert snel terug naar normaal. Afgaande op ervaringen uit het verleden, is de kans dat een dergelijk incident zal eindigen in een rechtszaak, laat staan ​​een gevangenisstraf, vrij laag ” , schrijft hij.

Wat betekenen de protesten in Libanon voor Hezbollah? De Hebreeuwse media nemen ook nota van groeiende protesten in Libanon, waar demonstranten al enkele dagen de straat op gaan en eisen dat de regering aftrekt.

 • In Israël draait een groot deel van de verslaggeving om protesten tegen Hezbollah, hoewel het onduidelijk is hoeveel de protesten eigenlijk tegen de terreurgroep zijn gericht.
 • “De protesten vormen een serieuze uitdaging voor Hezbollah en zijn leider Hassan Nasrallah,” beweert Doron Peskin in Calcalist. “De protesten in de bolwerken van Hezbollah, inclusief het verbranden van kantoren van parlementsleden van de terreurgroep, tonen de groeiende teleurstelling voor Nasrallah en zijn mannen. “
 • Yedioth’s Smadar Peri schrijft dat de protesten de eerste keer zijn dat de sjiitische jeugd er openlijk voor uitkomt tegen Hezbollah te demonstreren.
 • “Libanon was een land van handel, maar was ook een pijler voor de verdwenen rijkdommen van het Midden-Oosten en een geweldige toeristische bestemming voor westerlingen,” zegt ze. “Dat gebeurt allemaal niet meer vanwege spanningen tussen Hezbollah en de Maronieten, terwijl Hassan Nasrallah zijn miljoenen verdient met de drugshandel in Zuid-Amerika en een woordenoorlog met Israël voert. De Libanezen zijn het zat. “
 • In Israel Hayom voorspelt columnist Eldad Beck echter dat, zelfs als Hezbollah het moeilijk zal hebben om oorlog met Israël aan de Libanezen te verkopen, de protesten het toch die richting uit kunnen schuiven: “Als Hezbollah vindt dat het geen andere keuze heeft, als de financiële druk eroverheen wordt geraapt, als zijn georganiseerde misdaadvleugels worden ontmanteld of als wordt gezegd te ontwapenen of Iran een bevel geeft, kan het een front tegen Israël geopend worden.”