Economische groei Israel in 2e kwartaal scherp naar beneden

ter illustratie. Foto GPO

De groei in het tweede kwartaal van 2019 is scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,6% op jaarbasis. Dat blijkt uit een schatting van het Israëliche Centraal Bureau voor de Statistiek.

De bbp-groei in Israël op jaarbasis voor het tweede kwartaal van 2019 is sterk naar beneden bijgesteld tot slechts 0,6% bij de derde schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt Globes. Volgens de tweede schatting groeide de economie in het tweede kwartaal nog met een reeds trage 1% op jaarbasis. Dit weerspiegelt een zeer scherpe vertraging van de groei vergeleken met de 4,7% in het eerste kwartaal van 2019 en 4,2% in het vierde kwartaal van 2018.

Zonder netto belasting op invoer, groeide de Israëlische economie met 2,7% in de derde raming van het tweede kwartaal vergeleken met 3,1% in de tweede raming van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het zeer bescheiden groeicijfer van het tweede kwartaal weerspiegelt de daling van de particuliere consumptie en de investeringen in vaste activa. Er was echter een stijging van de uitvoer van goederen en diensten en uitgaven van de overheidsconsumptie, naast een stijging van de invoer van goederen en diensten.

Vorige week heeft het Israel Monetary Fund (IMF) de bbp-groeiverwachting van Israël verlaagd. Het IMF ziet de Israëlische economie zowel dit jaar als volgend jaar groeien met 3,1%, nadat het eerder had voorspeld dat de groei 3,3% zou bedragen in zowel 2019 als 2020. Eerder deze maand verlaagde de Bank of Israel haar groeivoorspelling voor 2020 van 3,5% naar 3%.

Advertentie (4)