Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Benny Gantz ontvangt zijn mandaat van Preisdent Rivlin. Screenshot Twitter

Ondanks verkiezingsmoeheid die na twee verkiezingen, maanden campagne voeren en coalitieruzie volledig inzakt, houden Israëlische media hun aandacht gericht op de langste politieke impasse in de geschiedenis van het land.

  • Blue & White leider Benny Gantz kreeg van president Rivlin woensdag 28 dagen de tijd om de schijnbaar onmogelijke taak te vervullen om een ​​coalitie te vormen nadat premier Benjamin Netanyahu dit eerder deze week voor de 2e keer in een halfjaar niet was gelukt
  • Hebreeuwse media zijn grotendeels sceptisch of de voormalige stafchef van de IDF en politieke nieuwkomer Gantz erin zal slagen een Knesset-meerderheid in elkaar te zetten, maar als de eerste persoon die Netanyahu in meer dan tien jaar voor het premierschap misschien kan gaan opvolgen, worden zijn inspanningen gezien door velen in Israël als een verademing.

Verfrissend wat het kijken naar Gantz: schrijft Haaretz-analist Yossi Verter, toen hij het mandaat van president Rivlin gisteravond kreeg, maar hij is niet optimistisch want de “waardige en verzoenende” Gantz heeft niet de politieke kennis om uit de onderhandelingen premier te komen.

  • “Zelfs mensen die zich geen redelijk leven kunnen voorstellen zonder Netanyahu, moeten toegeven dat Gantz er gisteravond uitzag als een premier Na jaren van aanzetten tot verdeeldheid en een systematische uitwaaiering van haat door de man die, slechts twee dagen geleden, zijn tweede kans om een ​​regering te vormen zag mislukken, was het verschil in zowel taal als visie verfrissend. ”
  • Ook David Horovitz van de Times of Israel slaat ook een positieve toon aan en schrijft dat hoewel Gantz minder kans maakt dan Netanyahu, zijn oproep voor nationale eenheid “een kleine hoop” biedt om de politieke impasse te doorbreken.
  • Tijdens zijn toespraak woensdagavond “predikte Gantz verzoening tot een wakende natie, in de hoop dat dit beroep op zijn beurt gevolgen zal hebben voor de gekozen politieke vertegenwoordigers van Israël, schrijft Horovitz.

Een onmogelijke situatie: schrijft senior columnist Ben Dror in Yedioth Aharonot wijzend op de schijnbaar onmogelijke situatie van Gantz, met het argument dat hij een van de campagneloften van zijn partij moet breken als hij het premiership wil veiligstellen en een derde ronde van verkiezingen in één jaar wil vermijden. .

  • Ondertussen roept Yedioth’s Sever Plocker Gantz op zijn belofte in zijn toespraak gisteravond voor een “liberale eenheidsregering” op te richten als alternatief voor de rechtse coalitie van Netanyahu, in te trekken.
  • Hij zegt dat het gebruik van de term “liberaal” om een ​​regering te beschrijven die waarschijnlijk de ultra-nationalistische Yisrael Beytenu zou omvatten, misleidend en cynisch is.

Voorzichtig optimisme: schreven veel Hebreeuwse kranten over de kansen van Gantz, maar het fanblad van de Likud probeert uit te leggen dat “er scheuren zitten”in de Blue * White alliantie.

  • Het voorpagina verhaal van de krant zegt dat de toespraak van Gantz eigenlijk een gesluierde bedreiging voor de nr2 van Blue & White, Yair Lapid, was. Het rapport citeert anonieme Blue & White functionarissen die beweerden dat als Lapid “weigert de mogelijkheid om de huidige regering te vervangen te realiseren en zijn ego niet opzij zet, hij uit de alliantie zal worden gezet.”
  • Blue & White ontkenden het rapport van Israel Hayom op basis van ‘mysterieuze bronnen’ en noemden het ‘een andere leugen zonder inhoud’.
  • De belangrijkste columnist van Israel Hayom, Amnon Lord, richt zich ook op de toespraak van Gantz en noemde het ‘betuttelend en preachy’. Terwijl Gantz tijdens zijn opmerkingen probeerde leiderschap te tonen en overwinnend en non-partijdig leek, concludeert Lord dat Gantz uiteindelijk een linkse activist is.

Geweld tussen Israëlische veiligheidstroepen: en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever is het andere belangrijke onderwerp in de Hebreeuwse kranten.

  • In de afgelopen weken hebben inwoners van Yitzhar en de omringende illegale buitenposten gewelddadige aanvallen op Palestijnen gepleegd en botsten met IDF-soldaten die probeerden het illegale bouwen door kolonisten in het gebied te bestrijden.
  • Het geweld heeft kritiek gekregen van Israëlische functionarissen, vooral nadat IDF-troepen in het weekend door 30 kolonisten uit Yitzhar werden aangevallen. Netanyahu veroordeelde het incident, terwijl andere Israëlische functionarissen de aanslagen bestempelden als ‘terrorisme’.

Problemen door geweld: door Yitzhar-kolonisten sinds ten minste 2013 zijn bij de regering Netanyahu bekend, volgens Barak Ravid van Channel 13.

  • Defensieambtenaren wilden toen dat de gewelddadige kolonisten jongeren gelijk gesteld werden met terroristen. Dit werd gedwarsboomd door Netanyahu, die er in plaats daarvan voor koos om ze te definiëren als een ‘onwettige associatie’.
  • Volgens het rapport werden hernieuwde inspanningen van veiligheidsfunctionarissen om de heuveltopjongeren een terreurgroep te noemen in 2014, 2016 (na de moord op de Dawabsha-familie) en in 2018 allemaal gedwarsboomd door de regering Netanyahu.
  • De linkse krant Haaretz bekritiseerd de regering omdat ze het geweld onder kolonisten op de Westelijke Jordaanoever niet heeft aangepakt en de weken van botsingen rond Yitzhar noemt “het topje van de ijsberg van een veel groter probleem dat iedereen kent, maar waarover niemand openlijk spreekt.” Het artikel zegt dat het omgaan met het geweld “bovenaan de agenda moet staan ​​van iedereen die ernaar streeft de ineenstorting van de democratie van Israël te stoppen .

Advertentie (4)