Opperbevelhebber IDF waarschuwt voor “zorgwekkende” veiligheidssituatie in noord-Israel

IDF baas Kochavi. Screenshot tv

Met een grimmige waarschuwing voor mogelijk conflict, onthulde IDF opperbevelhebber Aviv Kohavi een meerjarenplan om het Israëlische leger dodelijker, sneller, beter opgeleid en beter in staat te stellen de Joodse staat te verdedigen tegen de dreigingen waarmee het vandaag wordt geconfronteerd, aldus de Times of Israel.

“In de noordelijke en zuidelijke gebieden is de situatie gespannen en precair en klaar om in een conflict te verslechteren, ondanks het feit dat onze vijanden niet geïnteresseerd zijn in oorlog. In het licht hiervan bevindt de IDF zich in een versneld voorbereidingsproces”, zegt Kohavi in ​​een briefing aan verslaggevers.

Volgens het plan met de naam Amplitude, in het Hebreeuws Tenufa genoemd, zullen enorme investeringen worden gedaan in de ontwikkeling van de arsenalen van de Israel Defense Forces (IDF), waaronder het vergroten van de verzameling middelgrote drones, het verkrijgen van een groot aantal nauwkeurig geleide raketten uit de Verenigde Staten en de aankoop van extra luchtverdedigingssystemen.

Ondanks het hoge prijskaartje van het Amplitude meerjarenplan, weigert de IDF commentaar te geven hoe het van plan is de kosten van deze nieuwe wapens en verdedigingssystemen te financieren.

Kohavi’s plan zal formeel in werking treden op 1 januari 2020, maar de IDF is van plan om een ​​aantal van de voorstellen voor die tijd in te voeren.

De IDF-chef zegt dat de primaire dreiging voor Israël vanuit Iran langs de noordelijke grenzen van Israël komt.

“De centrale strategische dreiging van de staat Israël ligt in de noordelijke gebieden: met de verschansing van Iraanse en andere strijdkrachten in Syrië en met het Hezbollah-terreurgroep precisie-raketproject”, zegt Kohavi, verwijzend naar een inspanning van door Iran gesteunde Libanese milities om zeer nauwkeurige langeafstandsraketten te ontwikkelen.

Israël ziet precisiegeleide raketten als een veel grotere bedreiging dan die van het bestaande arsenaal van Hezbollah met meer dan 100.000 raketten, omdat de verbeterde projectielen de luchtverdedigingssystemen van de IDF gemakkelijk kunnen overmeesteren en de kritieke infrastructuur van het land kunnen vernietigen, iets waar de terreurorganisatie moeite mee zou hebben met zijn huidige arsenaal raketten.

Vorige maand zei een hoge Israëlische functionaris dat de veiligheidsdiensten van het land het project zagen als de tweede belangrijkste bedreiging voor de Joodse staat, na het nucleaire programma van Iran.

In de afgelopen jaren, tijdens de Syrische burgeroorlog, heeft Iran zijn inspanningen opgevoerd om voet aan de grond te krijgen in het land, waarmee Teheran en zijn proxies Israël kunnen bedreigen.

“Beide zaken zijn inspanningen onder leiding van Iran en gebruiken het grondgebied van landen met een zeer beperkte regerings invloed”, zegt hij.

Kohavi verwijst specifiek naar het geval van Libanon, waar Hezbollah, de bondgenoot van Iran, algemeen wordt beschouwd als de baas over de regering – ondanks een zogenaamde parlementaire aanwezigheid.

“Jarenlang heeft Hezbollah de staat Libanon ‘gegijzeld’. Het bouwde een eigen leger en het is degene die het veiligheidsbeleid dicteert”, aldus het hoofd van het Israëlische leger.

Advertentie (4)