Christelijke groepen geven Torah rol cadeau aan Joodse gemeenschap van Thüringen

De oude synagoge van Erfurt, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen. Foto Michael Sander / Wikimedia Commons

De Joodse Gemeenschap van Thüringen in Midden-Duitsland ontvangt een nieuwe Torah-rol van christelijke groepen, aldus JTA.

Het geschenk komt een jaar voorde lancering van “Negen eeuwen van het joodse leven in Thüringen.”

Reinhard Schramm, hoofd van de Joodse organisatie die ongeveer 700 leden in deze voormalige Oost-Duitse staat vertegenwoordigt, noemde het geschenk van de protestantse kerk van Midden-Duitsland en het katholieke bisdom Erfurt een “belangrijk symbool van solidariteit en steun voor ons religieuze leven.”

De in Berlijn gevestigde Torah-schrijver Reuven Yaacobov heeft woensdag de eerste letter van de nieuwe Torah geschreven, tijdens een ceremonie in de Nieuwe Synagoge, de enige actieve synagoge van Erfurt. De regionale protestantse bisschop Friedrich Kramer en katholieke bisschop Ulrich Neymeyr hielden tijdens het
evenement een toespraak gehouden.

Schramm noemde hun steun ‘des te urgenter gezien de gebeurtenissen in Halle’, een stad in de deelstaat Saksen-Anhalt, waar een gewapende neonazi probeerde de lokale synagoge op Jom Kippoer te bestormen. De schutter, die twee mensen buiten de synagoge doodschoot, werd aangehouden.

Antisemitisme in Duitsland vandaag is een herinnering dat veel burgers niet weten of waarderen hoe Joden het leven hier hebben verrijkt, zeiden de christelijke groepen in een verklaring waarin ze hun gave aankondigden. In mei sloten de groepen zich aan bij de Joodse gemeenschap om een ​​jaarlange viering van het 900-jarige Joodse erfgoed van Thuringia voor te stellen.

Het themajaar, goedgekeurd door de wetgevende macht van Thüringen, begint in oktober 2020 en zal zich richten op het joodse leven in steden en plattelandsgebieden, van de middeleeuwen tot vandaag.

De staat zal ook een aanvraag indienen voor een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst voor de Oude Synagoge in Erfurt, een van Europa’s best bewaarde middeleeuwse synagogen. Het huisvest sinds 2009 een museum over de lokale joodse geschiedenis.