Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Minister van Justitie Ohana. Screenshot YouTube

Vandaag in de Hebreeuwse kranten weer veel roddel, achterklap en valse beschuldigingen waarbij Yair Netanyahu en de minister van Justitie de lijst aanvoerders zijn.

Dat is gemeen bro: de vernietigende aanval van minister van Justitie Amir Ohana op de openbare aanklager krijgt uitgebreid aandacht, nadat hij een breed perspectief op het staatsrechtssysteem heeft gelanceerd, daarbij beschuldigingen uitend van het huisvesten van een kliek die door de pers is ingeschakeld en bedoeld is om ambtenaren neer te halen zoals de minister president.

  • “Er is nog een vervolging – een vervolging binnen de vervolging. Er zijn mensen die, naast een kleine hechte groep van rechtbankverslaggevers, erin zijn geslaagd om een ​​perceptie te vestigen zodat een oorlog van licht tegen de duisternis wordt gevoerd, “zei hij.
  • Yedioth Ahronoth merkt op dat de timing van de aanval, vlak voor de procureur-generaal zal gaan beslissen over de aanklachten tegen Netanyahu, en met een nieuw schandaal dat eraan komt over de telefoons van assistenten van de premier die zijn geconfisqueerd, “is geen toeval.”
  • Haaretz schrijft dat de opmerkingen van Ohana echo geven van ‘diepe staatsretoriek’, verwijzend naar samenzweringstheorieën onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over ambtenaren die gekozen leiders van binnenuit willen ondermijnen.
  • Maar het Netanyahu steunende Israël Hayom schrijft dat Ohana erin slaagde ‘een’ echte aanklacht ‘in te dienen tegen de vervolging,’ terwijl hij zijn beweringen over de vermoedens dat Netanyahu een “set-up” was, herhaalde.

Minister van Justitie voor Bibi: volgens experts wordt Ohana op grote schaal gebruikt als een poging om Netanyahu te redden van de ondergang.

  • Tova Tzimuki van Yedioth schrijft dat Ohana probeerde het vertrouwen van het publiek in het rechtssysteem te vernietigen. “Ze hebben fragmentatiebommen geplaatst op elk beslissingspunt onderweg”, schrijft ze.
  • Mordechai Gilat van de [publike omroep KAN schrijft dat Ohana’s list “onvergeeflijk” was. “Het is volkomen transparant dat hij diegenen probeert te bedreigen die verondersteld worden beslissingen te nemen over zijn baas,” zegt hij.
  • Yossi Verter van Haaretz, die zijn metaforen vermengt, maar zijn punt duidelijk maakt, schrijft dat Ohana een “leeg pak is dat klonk als een internetcommentaar die onvriendelijk vuur op hoge ambtenaren in zijn ministerie spuit. Ohana is gewoon een lappenpop aan een touwtje. Iedereen weet door wie hij minister is geworden.”
  • De hardheid van de aanval wordt door sommigen gezien als een nucleaire optie die erop wijst dat Netanyahu en Co. geen opties en tijd meer hebben voordat de aanklachten naar buiten komen.
  • “Alle remmingen zijn opzij gezet. Het komt op volle kracht vooruit, ‘schrijft Amir Oren in Walla. “De doelen zijn veel: het conflict met procureur-generaal Avichai Mandelblit opvoeren, de grond voorbereiden voor een wanhopig bod om hem te laten ontslaan, om de aanklachten tegen te houden, om de ernst van de beschuldigingen te bagatelliseren, de zwakke gewoonte van Mandelblit volgen om vele beschuldigingen tegen de Netanyahu-familie te begraven, te bevriezen of te versoepelen , om de zaak te schaden door achter de staats getuigen aan te gaan”.

Niets ervan: voormalige politici en figuren van justitie gaan ook de ether in om terug te slaan tegen Ohana.

  • “Dit was geen kritiek, dit was een aanval,” vertelt Dan Meridor, een voormalig minister van Justitie van de Likud-partij van Netanyahu, aan Army Radio. “Dit was een poging om het rechtssysteem te delegitimiseren.”
  • Een andere voormalige Likud-minister, Limor Livnat, vertelt Radio 103 dat hoewel ze ook haar problemen heeft gehad met de staats aanklagers, “er een verschil is tussen opbouwende kritiek en een minister van Justitie die op dag één zei dat hij de beslissingen van het Hooggerechtshof niet zal respecteren en nu houdt een persconferentie waarin hij het rechtssysteem uitverkoopt. “
  • Voormalig hooggerechtshof rechter en staats ombudsman Eltroler Goldberg, vertelt Israel Radio dat de verklaringen van Ohana over officieren van justitie die handelen vanuit politieke of buitenlandse belangen “een harde claim zijn die de grondslagen van het regime ondermijnt. Het plaatst ons in lijn met corrupte staten. “

Ohana keer 100: niet iedereen was verrast door de woorden van Ohana. Minuten na zijn verklaring waren honderden mensen – of duizenden volgens Israel Hayom – de straat op gegaan nabij het huis van Mandelblit om te demonstreren ter ondersteuning van de premier.

  • Rapporterend vanuit de demonstratie, schrijft Israel Hayom columnist Amnon Lord dat de demo van mensen “boos en opgejut over de staatsgreep” was zoals Ohana’s woorden maar dan “keer 100”.
  • Mandelblit was niet het enige doelwit van spot, met het feit dat Lord schreef dat mensen “Amnon Abramovitch naar huis gaan” riepen, verwijzend naar de nieuwsexpert van Channel 12. Een demonstrant noemt Abramovitch: “de hofnar van (aanklager) Shai Nitzan”
  • Het rechtse Channel 20 merkt op dat “in tegenstelling tot vroegere tijden, er dit keer onder de deelnemers aan de bijeenkomst leiders van de religieuze zionistische beweging waren.”

Tot ziens, gezond verstand: Ook bij de bijeenkomst op het Gorenplein was Bar Ilan universiteit professor Mordechai Kedar, die een storm op gang bracht door te beweren dat Yigal Amir Yitzhak Rabin niet heeft vermoord.

  • Hoewel dit al lang een populaire complottheorie is bij sommigen op rechts, waren de woorden van Kedar opmerkelijk omdat hij niet als een randfiguur wordt beschouwd.
  • Netanyahu neemt snel afstand van Kedar en veroordeelt zijn ‘onzin’.
  • Amit Segal van Channel 12 tweet dat “Goren plein de afgelopen jaren veel onzin toespraken heeft gezien, maar dit was buitengewoon,” en merkte op dat niemand anders van Likud de moeite heeft genomen om tegen Kedar in te gaan. “Een klassiek voorbeeld van verknoeide ethiek en politieke zelfmoord.”
  • Nadav Eyal van Channel 13: “Volgende week op het Goren plein: de wereld is vlak en omringd door een muur van ijs.”
  • Army Radio meldt dat Bar-Ilan universiteit een speciale bijeenkomst heeft belegd over hoe te reageren en of Kedar moet worden bestraft. Sprekend tegen het station, Kedar krabbelt terug en zegt wat hij beweerde “is gepubliceerd voorheen en het moet worden gecheckt.”

Een punthoofd krijg je van Yair: Kedar had zijn woorden maar net uitgesproken of hij heeft al serieuze concurrentie van Yair Netanyahu, de zoon van de premier.

  • In transcripties van politie-getuigenissen uitgezonden door Channel 12 news, spuit een onbeleefde, ruwe Yair beschuldigingen uit waarbij voormalig minister Gideon Sa’ar wordt beschuldigd van verkrachting en zegt dat voormalig familieadviseur Nir Hefetz ‘smerig’ is en een soldaat heeft vermoord en probeerde het te bedekken door het lichaam voor een trein te gooien.
  • Oh, en hij noemde de politie “Gestapo, Stasi.”
  • Gevraagd naar het transcript, vertelt Likud minister Zeev Elkin tegen Israel Radio dat “ik die woorden over de vervolging of de politie niet zou gebruiken. En natuurlijk niet wat hij zei over Sa’ar. Zijn woorden klopten niet. ‘

Hezbollah op een kruispunt: tussen alle samenzweringstheorieën vinden Israëli’s ook tijd om naar het noorden te kijken en te proberen te achterhalen wat er aan de hand is in Libanon, en vooral hoe de protesten en het aftreden van premier Saad Hariri kunnen aflopen voor Hezbollah.

  • Mordechai Kedar schrijft in Israël Hayom (ja, dezelfde), en beweert dat de protesten het moeilijker maken voor Hezbollah om zich te verbergen achter Libanese staatsinstellingen.
  • “Het aftreden van Hariri en de val van de regering is de eerste scheur in het masker, en Nasrallah zal nu naar beneden gaan en ijverig gaan werken om leven in te blazen in staatsinstellingen zodat ze hun werking hervatten en hem dekking blijven bieden zoals in het verleden. Hij heeft geen gemakkelijke taak voor de boeg, omdat de demonstranten even ziek zijn van Nasrallah als van zijn corrupte lakeien, ‘schrijft hij.
  • Zvi Bar’el van Haaretz schrijft dat Hezbollah op minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil aandringt om de macht over te nemen, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Hariri’s ontslag en dat van zijn kabinet openen theoretisch de deur naar een nieuwe kans voor Bassil, maar alleen als de politieke machten overeenkomen een regering van technocraten te installeren, benoemd zonder verwijzing naar hun religieuze of etnische identiteit. De demonstranten hebben duidelijk gemaakt dat noch Bassil noch de kabinetsleden van Hezbollah erin kunnen dienen. Zelfs als de overeenkomst wordt verkregen, is het twijfelachtig dat de vereiste neutrale, onbezoedelde technocraten kunnen worden gevonden. “
  • Avi Issacharoff van Times of Israel noemt het ontslag en protesten een “grote hoofdpijn” voor leiders van Hezbollah.
  • “Hezbollah is vertrouwd met de status-quo en met het huidige falende systeem. Het slaagt erin om het land te regeren, zelfs zonder dat zijn leden als premier of president dienen. Het controleert het Libanese leger, hoewel de stafchef christen is, en het bepaalt het buitenlandse en binnenlandse beleid van het land, terwijl het de interreligieuze kloof gebruikt om zijn macht te behouden. Een ware revolutie in het Libanese politieke systeem zou de sjiitische organisatie in een onbekende toekomst storten, wat misschien in haar voordeel zou kunnen zijn – maar het risico is momenteel te groot, “voegt hij eraan toe.
Advertentie (4)