Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto GPO

Het zal u niet verbazen dat alle Hebreeuwse kranten in Israel vol staan met artikelen, reportages en analyses over de hoorzittingen tegen premier Netanyahu waarvan de eerste vanochtend is gestart. Al het andere nieuws is veel minder belangrijk.

Dagen des oordeels: na maanden wachten is het dan zover, de hoorzittingen voorafgaand aan de beslissing of Netanyahu al of niet wordt aangeklaagd, zijn begonnen.

  • Eigenlijk is het de eerste van vier hoorzitting dagen, nadat procureur-generaal Avichai Mandelblit ermee instemde het proces met nog eens twee dagen te verlengen.
  • Voor degenen die van dat soort dingen houden, de timing van het proces kan niet toepasselijker zijn voor zover de Joodse kalender gaat. De hoorzittingen vinden plaats in exact de periode tussen Rosh Hashana en Jom Kipoer, de periode waarin volgens traditie Joden hun die doorloopt gedurende de 10 dagen waarin traditioneel Joden God om vergiffenis vragen voor fouten in het afgelopen jaar vóór de verzegeling van hun lot voor het komende jaar na Jom Kipoer.
  • Daarbij komt dat woensdag het vasten van Gedalia is, ter herinnering aan de tijd dat een jaloerse overweldiger de goede koning Gedalia in de rug stak en het Joodse leven in het land Israël voor iedereen verwoestte. Volgens overlevering was de moord het begin van de Babylonische ballingschap zo’n 2500 jaar geleden.
  • Het ministerie van Justitie is niet zo snel als God, en in plaats van het lot van Netanyahu te bezegelen tegen de tijd van het laatste Ne’ila-gebed op de Grote Verzoendag, meldt Channel 12-nieuws dat de juridische adelaars hopen een beslissing te nemen tegen het einde van het jaar.
  • De hoofdredactie van Haaretz beschuldigt Mandelblit ervan de zaak te vertragen en vraagt ​​echter om een ​​snel oordeel. “De procureur-generaal moet zijn beslissing over de tenlastelegging kort na de zitting onverwijld publiceren”, luidt het.

4000 maniakken: De hoorzitting zal woensdag van start gaan met discussies over case 4000, een van de drie zaken waarmee de premier wordt geconfronteerd, maar de enige waarin hij ook wordt beschuldigd met de ernstiger aanklacht van omkoping.

  • “Beide partijen weten dat de meeste aandacht zal worden besteed aan één zaak, de omkoping in zaak 4000, waar het mogelijk is dat de juridische en politieke toekomst van Netanyahu op het spel staat,” schrijft Yedioth.
  • In deze zaak wordt Netanyahu ervan beschuldigd regelgevende beslissingen te hebben genomen als minister van communicatie en premier van 2015 tot 2017 waar Shaul Elovitch, de controlerende aandeelhouder in de Bezeq telecomgigant, baat bij had in ruil voor positieve berichtgeving op zijn Walla nieuwssite.
  • Volgens berichten in de Hebreeuwse media zal het verdedigingsteam beweren dat Netanyahu volledig handelde volgens de meningen en richtlijnen van professionals in de overheid; ze zullen alle wederzijds voordelige relaties met Elovitch ontkennen; ze zullen benadrukken dat alle politici complexe relaties hebben met de media; en ze zullen beweren dat de getuigen van de staat Shlomo Filber en Nir Hefetz onredelijk onder druk werden gezet om tegen Netanyahu te getuigen.
  • Terwijl de advocaten twee dagen vroegen om al hun verdedigingen te presenteren, meldt Haaretz dat het moeilijk zal zijn gezien de complexheid van deze zaak.
  • “Neem bijvoorbeeld het feit dat van de 20 advocaten die aan de Netanyahu-zaken hebben gewerkt, geen enkele heeft gezegd dat de aanklacht tegen de premier alleen omkoping zou moeten zijn”, schrijft Natael Bandel van Haaretz. “Aangezien de zaken tegen Netanyahu incidenteel zijn, moeten de advocaten van de verdediging meer doen dan een of twee stukjes ‘gouden bewijsmateriaal’ weerleggen. Ze moeten de hele puzzel van de officieren van justitie demonteren en opnieuw opbouwen op basis van een volledig bewijs. ander verhaal, maar dan wel een verhaal dat niet crimineel is. ‘

Advocaten zijn advocaten:

  • Het Netanyahu fan blad Israel Hayom schrijft: “In de binnenste cirkel van de premier liepen de spanningen hoog op voor het begin van de hoorzitting. Naaste medewerkers zeiden dat Netanyahu gelooft dat als hij de juiste procedure krijgt, hij kan aantonen dat de ernstigste beschuldigingen tegen hem ongegrond zijn. “
  • Maar Micha Fetman, de advocaat van een andere verdachte in de zaak, vertelt Army Radio dat het bestand niet zo open en gesloten is als de media maakt. “Het zou me niet verbazen als hij aan het einde van het proces wordt beschuldigd van vertrouwensbreuk en geen omkoping”, zegt hij.
  • Jacque Chen, een advocaat Elovitch, een andere verdachte in deze zaak, vertelt Army Radio ook dat er geen omkoping is. “De lekken [naar de media] waren selectief en creëerden een uniek verhaal,” beweert hij, hoewel het vermeldenswaard is dat de omkopingsbeschuldigingen ook in de gepubliceerde politie-aanbevelingen en het aanklacht formulier van Mandelblitt voor de hoorzitting stonden.

Heksenjacht: De belangrijkste verdediging van Netanyahu was dat dit een heksenjacht was door de media, politie, aanklagers en eigenlijk iedereen , een lijn die door zijn aanhangers werd herhaald.

  • In Petah Tikva kwamen ongeveer 200 Netanyahu-aanhangers bijeen in de buurt van het huis van Mandelblit en namen de plaats in van de anti-Netanyahu-demonstranten die daar wekelijkse demonstraties hielden.
  • “Ze proberen de beste premier neer te halen die we ooit hebben gehad,” vertelt een demonstrant het nieuws van Channel 13.
  • Amnon Lord van Israel Hayom is ook woedend. “Het openbaar ministerie heeft zelf de rol van de rechtbank overgenomen. De uitkomst van de hoorzitting is even langverwacht als een vonnis. Het feit dat dit in dit land wordt geaccepteerd, wil nog niet zeggen dat het in overeenstemming is met de wettelijke democratische normen, roept hij.

Hou je mond: terwijl zijn advocaten zich zwetend een slag in de ronde werken in hun strijd met de aanklagers, houdt Netanyahu zich stil en is druk bezig met zijn rechtse en religieuze blok partners te vergaderen over de mogelijk mislukte pogingen tot een eenheidsregering te komen.

  • De Likud partij zegt niet waar de discussie over gaan, maar Walla nieuws meldt dat het zal gaan over de coalitiegesprekken, of eigenlijk het gebrek daaraan.
  • De vergadering werd gepland nadat Blue & White de voor woensdag geplande gesprekken onder meer tussen Netanyahu en partijleider Benny Gantz, plotseling had geannuleerd, in wezen wordt dit gezien als de doodsteek van de al verlamde gesprekken.
  • Terwijl Blue en White de vergadering afzegden en zeiden dat het niet geloofde dat Likud te goeder trouw onderhandelde, vertelt een partijbron aan Yedioth dat er nog een reden is: het feit dat Netanyahu de vergadering op deze specifieke dag heeft gepland. “We willen Netanyahu niet helpen het nieuws in de krantenkoppen te veranderen,” zegt de bron.
  • Israel Hayom citeert ondertussen Likud’s bewering dat de reden is dat de gesprekken werden opblazen omdat de nr. 2 van Blue & White, Yair Lapid, hen torpedeert om zijn rotatieovereenkomst met Gantz intact te houden.

Voor de derde keer stemmen? Vraag het mij niet want het kan niemand iets schelen: Waar de meesten Israelis het wel over eens zijn is dat de kans op een derde verkiezingsronde groter is geworden nu de besprekingen lijken te zijn mislukt.

  • Gideon Rahat, geleerd aan de Hebreeuwse universiteit vergelijkt Netanyahu en Gantz met twee coureurs die kip spelen: “In het spel van kip is het resultaat soms dat beide bestuurders worden gedood. En dat zou hetzelfde zijn als kip: we hebben derde verkiezingen omdat niemand wil een svolgende stap zetten, vertelt hij aan AFP.
  • Kijkend naar de twee verkiezingen tot nu toe, schrijft pollster Mark Mellman dat de houding van kiezers niet zo veel is veranderd als mensen denken. Wat er veranderde is dat Avigdor Liberman, van een veilig rechtse partij naar een wildcard ging.
  • Als Lieberman zijn eerdere praktijk had voortgezet, zou Netanyahu na de verkiezingen van april een regering hebben kunnen vormen en zou hij de parlementaire meerderheid hebben gehad die vereist is om vandaag opnieuw een regering te vormen. Het is Bibi’s strijd met één man die hem verhindert zijn plaats als premier terug te vorderen, ‘schrijft hij.
  • In het uiterst linkse tijdschrift Jacobin betoogt Douglas Gerrard dat het niet uitmaakt wie welke verkiezingen wint, Israël niet snel zal veranderen van zijn fundamentele neigingen naar rechts.
  • “Netanyahu, Gantz of de directeur van de spoorwegen, het maakt niet in het bijzonder uit wie regeert wanneer de kernaannames zo volkomen buiten kijf staan, ‘schrijft hij. “De Israëlische democratie, zoals die momenteel bestaat, is onherleidbaar rechts. Een pro-vrede, anti-bezettingspolitiek zal niet worden getoverd uit de partijen die momenteel strijden om macht. Zoals elke oorlog of annexatie, dit is de erfenis van Netanyahu. “

Advertentie (4)