Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

al Baghdadi. Screenshot

Plicht: de moord op de terreurleider van de Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi voert de nieuwsagenda in Israël.

  • Israelische kranten komen superlatieven te kort. “Nr.1 terrorist vermoord”, “Er is wraak genomen”, “Hij stierf als een hond”, zijn zomaar een paar van de headlines.
  • De uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump dat Baghdadi ‘stierf als een hond’ speelt ook een prominente rol, waarbij de roddelbladen en sommige andere nieuwsuitingen weinig doen om hun meest chauvinistische neigingen te verbergen.
  • Zelfs de ultraorthodoxe krant Hamevasar wijdt de hele voorpagina en een andere volledige pagina aan de inval, hoewel het Trump’s citaat over het sterven van Bagdad als “een lafaard” weergeeft, honden zijn namelijk niet koosjer.
  • De verslagen van sommige media outlets omvatten ademloze computer geanimeerde re-enactments van de overval op Baghdadi. Daaronder bevindt zich Channel 12-nieuws dat zijn voorraad geanimeerde Israëlische soldaten gebruikt en een enkele figuur met het werkelijke gezicht van Bagdad er grof bovenop gezet en enkele omstanders die eruitzien als ambtenaren om de scène opnieuw te creëren.
  • Om niet te worden overtroffen, doet Channel 13’s er in de animatie nog een schepje bovenop en liet zien hoe Baghdadi zichzelf en zijn drie kinderen zou hebben opgeblazen.

De verrassing van oktober: Trump verdient meer dan een grote pluim in de Israëlische pers voor de operatie, en zelfs degenen die normaal gesproken de president niet loven, geven toe dat het inderdaad een grote overwinning is voor de Amerikaanse leider, die het hopelijk het tot 2020 uithoudt.

  • “Trump bracht het hoofd van Baghdadi en het is zelfs nog groter” dan kritiek op de terugtrekking van Syrië, afzettingsprocedures en het gebrek aan vooruitgang is gesprekken met Iran en Noord-Korea, zegt Nadav Eyal van Channel 13.
  • “Nu zal niemand durven zeggen dat hij niet weet hoe hij met de grote jongens moet spelen”, zegt Yedioth’s Orly Azulay. “Hij had niet op een betere timing kunnen hopen: Precies een jaar voor de verkiezingen waarin hij voor een tweede termijn gekozen hoopt te worden, kan hij zich koesteren in een overwinning waarvoor de hele verlichte wereld hem zal prijzen. Zijn politieke basis zal hem steeds meer waardering blijven geven en het geloof behouden, en het liberale Amerika zal het moeilijker hebben om hem een ​​nieuweling of een grap te noemen. De operatie maakte van hem zowel een leider als een doener. ”

Weg maar we zijn er nog: sommigen Israelische kranten zien het definitief uitschakelen van Baghdadi ook als een manier om Trump’s wijd verbreide besluit om zich terug te trekken uit Syrië goed te maken.

  • Oren Nahari van Walla beweert dat de overval “voor alle twijfelaars” de juistheid van de beweging van Trump bewees: “Met goede informatie, het gebruik van speciale troepen en Amerikaanse technologie worden de Amerikanen beschermt tegen hun vijanden zonder troepen in Irak, Afghanistan of Syrië nodig te hebben. ”
  • In Israel Hayom schrijft columnist Avraham Ben Tzvi dat de “centrale boodschap van de moord op Baghdadi is, dat de Amerikaanse grootmacht nog ver verwijderd is van het zich “terugtrekken” uit het Midden-Oosten.”

Hardnekkig vasthouden: er zijn echter journalisten in Israel die minder bereid zijn om aan elk woord van Trump vast te houden en hem te vergeven dat hij zijn bondgenoten (zoals de Koerden) heeft verlaten.

  • Chemi Shalev van Haaretz ontmantelt de aankondiging van Trump en schrijft in Haaretz dat hij “alle finesse van Sasha Baron Cohen in Borat en Dictator gecombineerd had”.
  • Hij voegt eraan toe dat de operatie “Trump waarschijnlijk slechts een korte onderbreking zal geven van de meedogenloze beschuldigingsprocedures in het Huis van Afgevaardigden. Trump heeft een paar dagen om zich te koesteren in ongewoon warme schijnwerpers, maar als er één ding zeker is, is het dat hij binnen enkele dagen zal exploderen over Democraten, experts en “het lynchen door de media” die hem niet het respect geven dat hij zeker, nu meer dan ooit verdient”.
  • Efrat Lichter, die tijd heeft doorgebracht met de Koerden die vechten tegen de Islamitische Staat, schrijft op de website van Channel 12 dat de verklaring van Trump “dat de dood van Bagdad betekent dat de organisatie ook dood is”, veel verder van de waarheid zal blijken te zijn.
  • “Het verlies van controle in Syrië is een opening voor IS om weer op te staan,” waarschuwt ze. “Ideologie is niet afhankelijk van één man alleen.”

Dood maar levend: ook andere Israëlische journalisten hebben geen enkele indruk dat dit het einde van de islamitische staat betekent.

  • “De modus operandi van de organisatie zal niet dramatisch veranderen en haar operaties zullen eerder worden beperkt door grotere militaire en financiële problemen dan door de dood van één man,” schrijft Avi Issacharoff in de Times of Israel.
  • “Hij kan de kalief zijn geweest, en moslimfanaten uit China tot de Sinaï zijn hem misschien gezworen, maar iedereen kan worden vervangen. Een man heft niet op of raast niet over een hele structuur, ‘schrijft Walla’s Amir Oren.
  • “Dit is het einde van een hoofdstuk, niet van de strijd”, schrijft Eyal Zisser van Israel Hayom.
  • Roi Kas van de publieke omroep KAN waarschuwt voor het opnieuw verschijnen van de Arabische lente-achtige protesten tegen corruptie en andere kwalen die nog moeten worden opgelost,: ‘we moeten de grond niet vergeten die deze rotte vrucht heeft voortgebracht, deze moorddadige terreurmachine die niet kon worden tegengehouden, waaruit Baghdadi groeide, zelfs zonder Daesh zal zijn reïncarnatie profiteren van deze protesten en de volgende Baghdadi laten groeien. “

En de naam stierf vóór de man: aan de andere kant vertelt voormalig nationale veiligheidsadviseur Yaakov Amidror aan Israel National News dat de dood van Baghdadi symbolisch is juist omdat de groep al was geëlimineerd.

  • “De organisatie heeft sowieso geen significante operationele capaciteiten en het punt van verandering zal niet in dat opzicht liggen, maar eerder in de symboliek van de organisatie,” zei hij.
  • In Yedioth is Shimrit Meir het daarmee eens en schrijft dat “de moord op het hoofd is slechts een symbool van de bijna totale vernietiging van het lichaam. Het idee stierf meestal vóór de leider, en in werkelijkheid is de islamitische staat in de afgelopen twee jaar teruggekeerd naar een doorsnee salafistische terreurgroep, net als Al-Qaeda waar het vandaan kwam, dankzij de vastberadenheid en inspanning van de westerse coalitie met de hulp van de Koerden. “

Omkoping opnieuw bekeken: de ondergang van Baghdadi is niet het enige dat wordt verslagen in de media, dankzij een tweede serie gelekte opnames van premier Benjamin Netanyahu en Yedioth-uitgever Noni Mozes waarop te horen is dat die proberen een soort deal te sluiten.

  • “Wat ben je van plan voor de verkiezingen van 2015?, ga je voor mijn hoofd? Serieus, ja of nee? Je doet me pijn, ‘zegt ​​Netanyahu tegen Mozes in de nieuwe reeks opnames, die opnieuw de inspanningen van de premier om positieve persberichten en mogelijk vuile transacties van Mozes veilig te stellen, in de schijnwerpers hebben gezet.
  • Het hoofdartikel van Haaretz vraagt ​​hoe de zaak, waarin Netanyahu alleen kan worden aangeklaagd wegens relatief lichte vertrouwens inbreuken, niet als omkoping kon worden beschouwd. “In deze gesprekken werd geen melding gemaakt van met contanten gevulde enveloppen, noch waren er beloften om fondsen via onduidelijke bankrekeningen te leiden. Maar overal op tafel lagen voordelen ter waarde van miljoenen shekels in ruil voor sympathieke, of op zijn minst minder kritische, artikelen. “
  • Ariel Kahane van Israel Hayom ( het Netanyahu fanblad) vraagt zich af waarom de deal van Netanyahu voor positieve persverslaggeving van Walla als omkoping wordt beschouwd, maar deze zaak met Mozes niet.
  • De krant bevindt zich in de ongemakkelijke positie omdat het feitelijke het mondstuk van Netanyahu is, maar ook het offer is dat Netanyahu bereid leek op het altaar te offeren als onderdeel van een deal met Mozes. Ariel Kahane lijkt te proberen op het dunne koord te lopen, en schrijft “iedereen maakte deel uit van dit systeem, maar zo’n deal zou Israël tot een ‘geavanceerd Noord-Korea’ hebben gemaakt.”
  • “Aan de linkerkant zou Yedioth zijn,” alles doen zodat je aan de macht blijft zolang je wilt, “in de woorden van Mozes aan Netanyahu bij het kantoor van de premier,” schrijft hij. “En op rechts zou Israel Hayom zijn, die Netanyahu ondersteunt als de leider van Likud en het nationalistische kamp. Dit is al een grote klap voor onze democratische grondslagen.”

Advertentie (4)