Netanyahu: “Iran is van plan vanuit Jemen raketten op Israel af te vuren”

Hoveizeh, de nieuwe kruisraket van Iran. Screenshot YouTube

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde maandag dat Iran tracht geleide wapens te ontwikkelen en in te zetten die elk punt in het Midden-Oosten kunnen treffen, inclusief het plaatsen van raketten in Jemen om vandaar uit op Israël af te vuren.

Netanyahu maakte de opmerkingen toen hij een ontmoeting had met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op het kantoor van de premier in Jeruzalem, waar de twee voor hun gesprek een gezamenlijke persconferentie gaven.

“Iran probeert nu precisiegeleide wapens te ontwikkelen, raketten die elk doel in het Midden-Oosten kunnen raken met een afwijking van vijf tot tien meter,” zei Netanyahu volgens een Engelstalige verklaring van zijn kantoor. “Ze ontwikkelen dit in Iran.”

“Ze willen ze in Irak en in Syrië plaatsen en het arsenaal van 130.000 onnauwkeurige raketten in handen van Hezbollah omzetten in precisiegeleide raketten,” voegde hij eraan toe. “Ze proberen dat ook te ontwikkelen, en zijn al begonnen die in Jemen te plaatsen, met het doel ook Israël vanaf daar te bereiken.”

“Iran is de grootste bedreiging voor stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten,” waarschuwde Netanyahu en riep Washington op om aanvullende sancties aan Iran op te leggen om te stoppen met wat hij de “duik voor alles” van Iran in het Midden-Oosten noemde.

Het is niet duidelijk welk strategisch voordeel Iran zou behalen om Israël aan te vallen vanuit Jemen, dat bijna twee keer zo ver van de Joodse staat verwijderd is als Iran.

Mnuchin beloofde tijdens de bijeenkomst om de economische sancties tegen Iran te verhogen, en zei dat de “maximale drukcampagne” van Washington de Iraanse agressie zal stoppen.

Vorige week meldde Israel’s Army Radio dat Israel zich opmaakte voor een directe kruisraket of drone-aanval door Teheran als reactie op recente aanvallen op Iraanse regionale proxy’s die zijn toegeschreven aan de Joodse staat.

Het rapport citeerde anonieme Israëlische bronnen die zeiden dat de IDF al alert was op de mogelijkheid.

Het Israelische veiligheidskabinet zal dinsdag voor de tweede keer in een maand bijeenkomen voor een speciale vergadering tegen de achtergrond van spanningen met de Islamitische Republiek.

Advertentie (4)