Wat schrijven de Hebreeuwse weekend kranten in Israel vandaag?

Foto Haim Zach (GPO)

Gekozen leider: twee aankondigingen hebben donderdag de politieke wereld in Israel door elkaar geschud, maar ondanks de mini-aardbevingen komt de Knesset niet dichter bij het vormen van een regeringscoalitie.

 • De eerste was de aankondiging van de Likud dat partijleider Benjamin Netanyahu overwoog om een ​​snelle primary verkiezing (stemming over wie partijleider wordt), waardoor Likud leden voor het eerst in jaren hun leider konden kiezen.
 • Channel 12 meldt dat Netanyahu dit overwoog om ervoor te zorgen dat hij wordt gezien als ‘de onbetwiste leider van de partij’, als het tijd wordt voor de Knesset om een parlementslid te kiezen om een ​​regering te vormen, ervan uitgaande dat zowel hij als Blue en White chief Benny Gantz beide zullen falen om een regeringscoalitie samen te stellen.
 • In Walla-nieuws beweert Tal Shalev dat overwoog om muiterij binnen de Likud te voorkomen als een derde ronde van verkiezingen zou plaatsvinden.
 • “Als het land naar nieuwe verkiezingen wordt gesleept zijn senior Likud-leden in elk geval geneigd om hun kandidatuur tegen hem in te dienen, op een tijdstip en onder omstandigheden die voor hem minder comfortabel zijn,” schrijft ze. “Snelle primaries kunnen Netanyahu nu de controle geven over wie tegen hem op gaat nemen en een greep op de agenda houden als de zittende premier.”

Ik ben er klaar voor: het kwam als een kleine verrassing, maar het was in elk geval een beetje een bom dat de voormalige Likud-minister Gideon Sa’ar snel zijn bereidheid aangaf om het tegen Netanyahu op te nemen, zoals hij simpel tweette “Ik ben er klaar voor”.

 • Sa’ar wordt algemeen gezien als de belangrijkste uitdager van Netanyahu voor de Likud-troon, en Netanyahu heeft geprobeerd Sa’ar uit te schakelen, wat niet lukte waardoor Sa’ar na een politieke pauze in april terugkeerde in de politiek.
 • Raviv Drucker van Channel 13 merkt op dat Sa’ar ondanks het slechte bloed meestal weg bleef van het direct aanvallen van Netanyahu: “Een keer suggereerde hij voorzichtig dat hij tegen immuniteit voor de premier zou zijn, maar de rest van de tijd was hij voorzichtig om niet de rebel uit te hangen. Maar vandaag, na een decennium waarin geen enkel Likud-lid tegen Netanyahu durfde op te komen, twitterde Sa’ar dat hij misschien in beeld is. “
 • In Haaretz schrijft Anshell Pfeffer echter dat Sa’ar voorzichtig is, wetende dat Likud niet vriendelijk is tegen degenen die proberen hun leiders van de troon te stoten.
 • “Gideon weet dat Bibi zal winnen als een primary wordt gehouden,” citeert hij een niet nader genoemde Sa’ar-supporter. “Maar hij wil duidelijk maken dat hij de leider is voor de opvolging. Dus zet hij zichzelf in de spotlight alvast zonder daadwerkelijk Bibi aan te vallen. ‘

Ik ben het niet: tegen het einde van de donderdag begon het er echter naar uit te zien dat het idee van een primaire echter niet meer dan een proefballon was, en begon de Likud duidelijk terug te krabbelen.

 • Volgens verschillende rapporten kwam de verschuiving nadat senior Likud-leden Netanyahu hadden gezegd het plan te heroverwegen.
 • “Partijfunctionarissen kwamen naar Netanyahu en vertelden hem dat hij alleen wat te verliezen bij een primary,” meldt Channel 12-nieuws.
 • Sprekend tegen Channel 13 nieuws, beweert minister van Cultuur Miri Regev dat Netanyahu het idee toch nooit serieus nam en het hele doel van de oefening was om Sa’ar “uit de kast te laten komen”.
 • Mati Tuchfeld van Israel Hayom meldt dat Netanyahu eigenlijk was verrast dat Sa’ar zo snel bekend maakte het tegen hem te willen opnemen: “Wat een testballon moest zijn om Gantz “op de knieën te krijgen”, werd een concreet plan, dat vlees en botten zou krijgen in de komende dagen, dankzij een tweet.( van Sa’ar)
 • Maar Beniv’s Ben Caspit schrijft dat Netanyahu eigenlijk al een paar weken met veel mensen praat over primaries, maar de tweet van Sa’ar “liet de echte testballon uit elkaar spatten.”

Belofte van trouw: Bestrijden van Sa’ar voorpaginanieuws in Netanyahu’s fanblad Israel Hayom, maar niet vanwege de uitdaging van een primary. De krant dringt ook aan op een belofte die naar Likud’s rechtse bondgenoten wordt gestuurd waarin wordt geëist dat ze hun trouw alleen aan Netanyahu en niemand anders dan Netanyahu verklaren.

 • “Het document dat Sa’ar zal stoppen,” luidt een kop in het tabloid, die meldt dat rechtse partijen maar al te graag de belofte hebben ondertekend.
 • Globes meldt echter dat de meeste rechtse leiders denken dat het te vroeg is om zo’n belofte te ondertekenen en dat ze flexibel willen blijven.
 • Walla meldt dat Likud gelooft dat als de rechtse leiders de belofte ondertekenen, “het een primary minder dringend zal maken.”

Zou Lapid premier worden? De tweede bom, maar al snel verloren in al het andere geroezemoes, was Blue and White No. 2 Yair Lapid’s aanbod om zijn eigen rotatieovereenkomst met Benny Gantz op te geven als het zou helpen om een ​​eenheidsregering gesmeed te krijgen.

 • “Hij gaf iets op dat hij in elk geval nooit echt heeft gehad”, schaterlacht Sima Kadmon van Yedioth. “Toch stond er een bericht in zijn aankondiging: de tijd is gekomen om naar beneden te klimmen. Dit is niet het laatste waar Lapid vanaf moet klimmen om een ​​regering te creëren. ‘
 • Yossi Verter van Haaretz veroordeelt ondertussen het vermeende engagement van Netanyahu voor een rotatieovereenkomst, waarbij hij zijn toespraak tot de Knesset-donderdag citeert, waarin hij waarschuwde voor alle gevaren die Israël bedreigen, vooral uit Iran.
 • “Als de situatie zo ernstig is, en de regionale snelkookpan elk moment kan ontploffen, wie zou dan overwegen een ervaren premier zoals hij te vervangen door een politieke nieuwkomer zoals Gantz,” schrijft hij. “Zonder dat te bedoelen, legde hij zijn eigen bluf bloot in een toespraak die bedoeld was om Gantz’s koppige oppositie te verzachten om zich bij hem te voegen als nummer twee in een door Rivlin opgesteld rotatieovereenkomst. Iedereen die anders dacht, begrijpt nu dat hij niet van plan is zijn plaats op te geven, zelfs niet als hij wordt aangeklaagd. ‘

Binnenlandse moord: Netanyahu beweerde dat bijna alle problemen van Israël uit Iran komen, maar het zou moeilijk zijn om Teheran de schuld te geven van de “plaag van huiselijk geweld”, dat donderdagavond opnieuw zijn lelijke kop ophief met een zelfmoordpoging die de media aandacht volop krijgt.

 • De moord op Michal Sela in haar huis in Motza, de lommerrijke buitenwijk van Jeruzalem maakt vrijdag in bijna alle Hebreeuwse nieuwssites headlines, hoewel de details van de zaak wazig blijven.
 • Channel 13 meldt dat de politie gelooft dat Sela’s man haar dood heeft gestoken en vervolgens op dezelfde manier heeft geprobeerd zichzelf te doden, voor de ogen van hun dochtertje. Volgens het rapport bevindt de echtgenoot, die niet is genoemd,zich in een medische coma en kan hij zijn versie van de gebeurtenissen niet geven.
 • Walla nieuws citeert een buurman die met de man sprak kort voordat hij het bewustzijn terwijl hij hulp probeerde te vinden. “Ik en mijn vrouw probeerden zelfmoord te plegen,” is wat hij zei volgens de buurman, wat zou kunnen wijzen op een soort “zelfmoord afspraak” met zijn vrouw.
 • De zaak wordt echter gezien als huiselijk geweld en niet als een postnatale depressie tragedie.
 • We zijn een liefhebbende, zorgzame familie en dit is het ergste wat er met ons is gebeurd”, zegt Sela’s zus Lily in Ynet. “Als dit ons is overkomen, moeten we vragen wat de staat doet, hoe we dit geweld kunnen stoppen.”

Down under en down out: het zou ook moeilijk zijn om Iran de schuld te geven voor de diplomatieke schade die Israël kan lijden dankzij de kennelijke bescherming die de vermeende pedofiel Malka Liefer scchijnbaar geniet.

 • Een naamloze Israëlische diplomatieke official vertelt Haaretz dat de beslissing van een rechtbank in Jeruzalem om Leifer op borgtocht vrij te laten en huisarrest te geven ‘de laatste druppel’ was voor Melbourne, dat al meer dan vijf jaar gewacht totdat Leifer zou worden uitgeleverd.
 • Deze zaak veroorzaakt onherstelbare schade aan de betrekkingen tussen Israël en Australië,” vertelt de diplomaat aan Haaretz. “Dit verhaal is schokkend voor het Australische publiek, de verkrachting van kleine meisjes lijkt te zijn witgekalkt. We hebben veel samenwerkingsgebieden met Australië, waaronder beveiliging, en ze lopen echt gevaar. ”
 • De Israëlische ambassadeur in Australië, Mark Sofer, geeft in een tweet ook aan dat de zaak zijn werk moeilijker maakt.
 • “Hoewel de Israëlische rechtbanken onafhankelijk zijn, zijn er heel veel in Israël, waaronder de openbare aanklager, die de recente juridische beslissingen met betrekking tot Malka Leifer onbegrijpelijk vinden en er hard aan werken om ze te vernietigen,” twittert hij. “In hun ogen is de zaak veel te lang aan de gang en kan niets minder dan volledige rechtvaardigheid aanvaardbaar zijn. Het belangrijkste in hun gedachten is de onmiddellijke uitlevering van Malka Leifer aan Australië om terecht te staan. ”
 • Op Facebook publiceert de premier van de staat Victoria, Daniel Andrews, een brief die hij aan Netanyahu heeft geschreven, waarin hij hem vertelt dat de beslissing ‘uitleg tart’ en hoopt dat hij de zaak op een of andere manier kan pushen.
 • De krant The Age uit Melbourne meldt dat Andrews ook heeft gesproken met de Israelische ambassadeur Sofer en het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken Yuval Rotem – een voormalige gezant in Canberra – en hem werd verteld dat de zaak wordt geregeld.
 • “Een woordvoerder van de premier zei dat de heer Rotem de heer Andrews verzekerde dat Israël de zaak” serieus nam “en” het dat het niet een zaak was die ze negeerden “, aldus de krant.

Advertentie (4)