30 kinderen die een ouder verloren in de IDF of veiligheidsdiensten vierden hun Bar/Batmitswa bij president Rivlin

Foto Mark Neiman (GPO)

Gisteren vond een bijzondere en tegelijkertijd ook ontroerende gelegenheid plaats in de ambtswoning van president Rivlin, Beit HaNassi, 30 kinderen die een ouder hadden verloren in de IDF of een van Israelis veiligheidsdiensten vierden hun bar-en batmitswa met de president.

“Dit is heel ontroerend, zei president Rivlin, omdat ik weet dat ik met jonge mensen praat die lang vóór de leeftijd van Bar-en Batmitswa moesten opgroeien met het gemis van een ouder, en het is zowel mijn plicht als mijn plezier als president om u namens uw families te bedanken namens alle Israëli’s.

‘Papa is vermoord in Operatie Defensief Schild. Hij ging op patrouille in Gaza en zeven terroristen bevochten hem en de soldaten met wie hij was en mijn vader overleefde de kogel die hem trof niet, ‘ vertelde Shira Grinberg, dochter van Lt-Col Amotz Grinberg ז”ל , de president en daar waren toen geen droge ogen meer in de Jeruzalemkamer van Beit HaNasi.

Shira kwam gisteren met 29 andere Bar en Batmitswah-kinderen die ouders verloren in de IDF en veiligheidstroepen om hun volwassenheid te vieren in Beit HaNasi vandaag, samen met de IDF Widows and Orphans Association .

De jonge mensen vertelden de president over hun ouders en hoe ze hun leven verloren, en over de moeilijkheden van het dagelijks leven. Shira, de dochter van Amotz Grinberg ז”ל , voegde eraan toe: “Nu zit ik op een nieuwe school in een nieuwe klas en het is nog moeilijker. Ik weet niet hoe ik de kinderen moet vertellen dat mijn vader is vermoord. Als ze mij vragen waar mijn vader is, weet ik niet hoe ik ze het moet vertellen. Ik wil niet dat ze medelijden met me hebben.”

Onder de jonge mensen die de verhalen van hun ouders vertelden, was Raz Efrati, zoon van master-sergeant Ehud Efrati ,” ל , die in de strijd in Gaza in 2007 tijdens de dienstplicht gedood werd. Raz zei: “Ik was vier maanden oud toen mijn vader werd gedood. Het was toen Hamas raketten afvuurde en mijn vader bij de parachutisten was. Hij was op de laatste dag van zijn reservetdienst.

“Hila Ganon, dochter van Israel Prisons Service Inspecteur Maor Ganon ז”ל , die zijn leven verloor in de ramp met de Carmel-branden zei: ‘Ik was drie toen mijn vader werd vermoord. Dit jaar wilde ik mijn klas vertellen wie mijn vader was. Ik ben erg trots op hem en blij dat ik veel van zijn kenmerken heb gekregen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wie hij was en wat hij deed. ‘

De president luisterde naar de jonge mensen, die uit heel Israël kwamen, en hun verhalen en zei: ‘Ik kan mijn emoties niet verbergen. Ik ben erg ontroerd. De leeftijd van Bar en Batmitswa is een speciale leeftijd voor het Joodse volk, wanneer jongens en meisjes opgroeien en zowel veel rechten als ook veel verantwoordelijkheden en plichten op zich nemen. Vandaag bij jullie te zitten is heel ontroerend omdat ik weet dat ik met jonge mensen praat die lang vóór de leeftijd van Bar en Batmitswa moesten opgroeien.

Jullie werden gedwongen om op te groeien, om de familie te helpen die elk moment van de dag het grote verlies ervaart. Als president en als burger ben ik vol bewondering voor jullie en jullie families en dat zeg ik namens alle Israëli’s. Jullie Bar en- Batmitswa wordt gevierd door het hele land, en zo ontroerend als het voor jullie is, is het misschien zelfs nog ontroerender voor ons. Mazal Tov, geliefden. Ik ben zo blij jullie hier te hebben.”

Voorzitter van de IDF Widows ‘and Orphans’ Association Tami Shelach: “Onze lieve Bar -en Bat Mitswa-kinderen begonnen vroeg op te groeien, op de dag dat de familie zijn grote tragedie ervoer, en ze verloren een ouder en een gids. Als iemand die haar kinderen vele jaren geleden op deze zeer uitdagende reis vergezelde, weet ik met welke moeilijkheden jullie elke dag te maken krijgen , maar ik weet ook welke geweldige sterke punten jullie hebben. We zijn hier bij jullie, in droevige tijden maar ook in gelukkige tijden zoals deze, herinneren, verlangen en met grote trots doorgaan, terwijl we de speciale erfenis behouden die je dierbaren ons hebben nagelaten.”