Braziliaans voetbalteam heeft Davidster op shirts ter herdenking Kristallnacht (video)

Spelers van het Corinthians-voetbalteam droegen gele Davidsterren op hun shirts op 6 november 2019. (Foto Corinthians)

Spelers van het beroemde en populaire Braziliaanse voetbalteam Corinthians speelden deze week met een Davidsster op hun shirts ter herdenking van de Kristallnacht, gisteren, 9 november, precies 81 jaar geleden.

De spelers van het Corinthians-team betraden het veld met gele sterren geborduurd boven het logo van de club. Ongeveer 22.000 supporters zagen hen Fortaleza verslaan met een score van 3-2.

Veel van de stoelen in het stadion vertoonden ook gele sterren, met het bericht “Een ster om niet te vergeten”. Het team opende bovendien een fototentoonstelling over de Holocaust.

Op 9-10 november 1938 werden tientallen Joden dood achtergelaten en honderden Joodse winkelpuien werden verwoest, samen met andere gebouwen en synagogen in Duitsland en Oostenrijk. Tienduizenden joden werden gearresteerd door de nazi’s in de dagen na de pogrom. De naam van de nacht, wat zich vertaalt in de ‘nacht van gebroken glas’, verwijst naar de scherven van gebroken glas die de volgende ochtend door de straten liepen.

“In tijden van zoveel onverdraagzaamheid, haatdragende taal, vreemdelingenhaat en racisme, is dit initiatief een voorbeeld van liefde voor de ander, van betrokkenheid bij volkeren en naties,” vertelde Rabbi Toive Weitman, hoofd van het Holocaust Memorial in Sao Paulo, de Joodse Telegraphic Agentschap.

Het Corinthians-team heeft de meeste steun onder de 60.000 joden in Sao Paulo. Corinthians werd opgericht in Bom Retiro, de wijk Sao Paulo, die ooit sterk bevolkt was door joodse immigranten die in het begin van de twintigste eeuw arriveerden en is nog steeds de thuisbasis van vele joodse instellingen, waaronder het Brazilaanse holocaust monument.

De Kristallnacht-campagne van het team werd gefinancierd en gepromoot door het Holocaust Memorial Museum en een particulier reclamebureau van een Joodse eigenaar. De truien worden geveild en het geld geschonken aan het Holocaust monument.

Een Portugese video over het team en waarom het besloot om Kristallnacht publiekelijk te herinneren, ging vóór de wedstrijd in première en ging snel ‘viraal’ op sociale media. De herdenkingsactie kreeg massale berichtgeving in Brazilië.

“De boodschap van Corinthians laat zien dat Brazilië een voorbeeld is van vreedzame coëxistentie, iedereen moet elkaar respecteren,” vertelde Daniel Bialski, die als Corinthians advocaat is van beroep en president van de lokale Joodse sportclub Hebraica, tegen JTA.

In januari poseerden de Korinthiërs voor een foto op hun thuisveld met een poster met de hashtag #WeRemember ter ere van de Internationale Holocaustherdenkingsdag, die ongeveer 50.000 likes kreeg op sociale media. In 2018 droeg het team shirts met de namen van de 11 joodse slachtoffers van de schietpartij in Pittsburgh.

“Ik voel me sterk vertegenwoordigd door de (team) boodschap. Het bestrijden van de haat tegen joden moet prioriteit zijn voor iedereen”, vertelde Persio Bider aan JTA, die president is van het overkoepelend orgaan van joodse jeugdorganisaties in Brazilië.

“Namens de staat Israël wil ik u prijzen voor uw inspirerende beslissing”, schreef de Israëlische minister van Cultuur Miri Regev donderdag in een brief aan de president van het team, Andres Navarro Sanchez. “Ik hoop dat velen uw zeest motiverende campagne tegen Holocaustontkenning, haat, vooroordelen, racisme en antisemitisme zullen steunen.”

Corinthians, opgericht in 1910, is een van de populairste voetbalteams van Brazilië met meer dan 30 miljoen fans. Het werd door Forbes vermeld als de meest waardevolle voetbalclub in Zuid Amerika in 2017, met een waarde van 576,9 miljoen dollar.