Blue & White is duidelijk:”geen regering met Netanyahu zolang hij niet is vrijgesproken”

Moshe Ya’alon. Screenshot YouTube

Moshe Ya’alon, de nr.3 van Blue & White was woensdag duidelijk:”we nemen niet deel aan een regering met Netanyahu, zolang hij niet is vrijgesproken van de drie aanklachten tegen hem”.

Ya’alon,een voormalig opperbevelhebber van de IDF en minister van defensie onder Netanyahu, maakte deze opmerkingen nadat het duidelijk werd dat de poging van Knesset voorzitter Edelstein (Likud) een eenheidsregering te vormen, op niets waren uitgelopen.

“Vandaag heb ik de Knesset voorzitter ontmoet”, zei Ya’alon, “en hem duidelijk gemaakt dat Bleu & White voorstander is van een eenheidsregering met de Likud, zoals we van het begin af aan hebben gezegd.”

“We hebben geen enkel bezwaar tegen een rotatie overeenkomst voor het premierschap, maar onder conditie dat de eerste twee jaar wij de premier leveren”.

“In die tijd is dan ook duidelijk of Netanyahu door een rechter schuldig of onschuldig wordt verklaard.”, aldus Ya’alon.

“Wij zullen geen zitting nemen in een regering die wordt geleid door Netanyahu, totdat een rechtbank hem heeft vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem”, ging Ya’alon verder.

“We zullen er alles aan doen om tot een eenheidsregering te komen en een derde rond van verkiezingen te voorkomen, maar we nemen geen afstand van onze waarden en onze beloftes aan onze verkiezingen”, zei Ya’alon.

Likud heeft tot nu toe altijd geëist dat bij een rotatie overeenkomst voor het premierschap, Netanyahu de eerste twee jaar premier moet zijn.

Eerder op woensdag had Knesset voorzitter Edelstein de onderhandelaars van Likud en Blue & White bij zich geroepen in een poging overeenstemming tussen beide partijen te bereiken.

Hij waarschuwde daarbij dat Israel zich te midden van een “politieke noodtoestand bevindt” die zou kunnen leiden tot ineenstorting van de economie en ineenstorting van het sociale systeem van het land.

Edelstein riep Likud en Blue & White op te kiezen tussen lafheid of leiderschap tussen de wil van de gehele bevolking of een vertrouwenscrisis.

Volgens Edelstein heeft het land “het moment van de waarheid in de politiek bereikt”, “Er zal geen ander moment komen”, zei hij. “Dit is het moment om te zeggen: genoeg is genoeg. “

Advertentie (4)