Israel: haaien voor de kust van Hadera

Foto Morris Kahn. Marine Research Station

Je kan niet zeggen dat de op kolengestookte elektriciteitscentrale bij Hadera, ten noorden van Netanya, een symbool is van milieubehoud, maar voor tientallen haaien zorgen de jacuzzi-achtige omstandigheden in de Middellandse Zee voor een warm en gastvrij winterverblijf.

Eerder deze maand keerden de haaien terug naar de kust van Israël, waar ze zullen blijven tot de lente, waardoor Israëlische wetenschappers een unieke kans krijgen om de school haaien te bestuderen, met extra aandacht voor de requiemhaaien (Carcharhinidae).

Afgelopen maandag begonnen wetenschappers van het Morris Kahn Marine Research Station van de Universiteit van Haifa in Kibbutz Sdot Yam hun jaarlijkse tagging van de haaien.

De eerste haai die een tag kreeg was een 2,5-meter lang exemplaar, die ze ‘Hamsa’ noemden, het Hebreeuwse woord voor een vijfvingerig symbool voor geluk.

Foto Morris Kahn , Marine Research Station

In de afgelopen jaren zijn ongeveer 50 haaien, waaronder de “sandbar” haai en “dusty” haaien, en “hammerheads” haaien van een tag voorzien om onderzoekers te helpen het aantal, het gedrag en de migratieroutes van de deze haaien beter te begrijpen.

Door overbevissing, waardoor hun voedsel steeds meer verdwijnt, en door het jagen op haaien vanwege de vin die in de soep wordt gebruikt, is het aantal haaien in de Middellandse zee de afgelopen jaren sterk gedaald.

In de Israëlische wateren zijn haaien een beschermde diersoort.

Vanwege gemakkelijk toegang tot het strand voor het publiek, zijn een reeks organisaties samengekomen om een ​​ethische code samen te stellen, voor diegenen die de haaien vanaf het land of vanaf de zee willen bekijken.

Foto Morris Kahn, Marine Research Station

De code verbiedt het voeden van de haaien om ze niet afhankelijk te maken, en roept duikers op om weg te blijven wanneer er slechte zeeomstandigheden zijn met sterke stromingen of slecht zicht, met name tijdens zonsopgang en zonsondergang wanneer de haaien zich voeden.

Er zijn richtlijnen voor duikers die erop staan om daar te duiken en voor mensen op bootjes en andere schepen. Er zijn geen reddingsdiensten op de plek aanwezig.