Opmerkelijke cartoon verschijnt in de Volkskrant

De cartoon die afgelopen donderdag verscheen in de Volkskrant. Screenshot: De Volkskrant

Opnieuw verscheen een opmerkelijke cartoon afgelopen donderdag 28 november in de Volkskrant. Op de cartoon zien we voorman van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn en de Israelische premier Benjamin Netanyahu. De laatstgenoemde staat naast een enorme stapel stenen met het opschrift “Beschuldigingen van antisemitisme”. Daarnaast heeft hij er eentje in de hand, klaar om te werpen richting Corbyn. Corbyn spreekt: ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’, een uitspraak van Jezus.

De cartoon lijkt te suggereren dat kritiek op antisemitisme binnen de Labour-partij onterecht is nu Netanyahu verwikkeld is in een corruptieschandaal. De Brits-Joodse gemeenschap (en daar buiten) maakt zich al veel langer zorgen om antisemitisme binnen de partij. Zo zijn er meerdere partijleden vertrokken vanwege stijgende antisemitische geluiden. Eerder deze week uitte de Engelse opperrabbijn Ephraim Mirvis openlijk zijn zorgen over de toekomst van de Joodse gemeenschap in Engeland als Corbyn premier wordt.

Het CIDI noemde de cartoon onder andere verbijsterend: ‘Het antisemitisme in Labour is zelfs zo ernstig dat de officiële anti-discriminatie-commissie van de Britse overheid een onderzoek heeft ingesteld. Uit peilingen blijkt dat bijna 90 procent van de Britse Joden Corbyn als antisemiet beschouwt. 40 procent overweegt het land te verlaten als hij premier wordt. Joden hebben het recht om zich uit te spreken tegen antisemitisme. Dat de Israëlische premier in een strafzaak verwikkeld is, doet daar niets aan af.’

Cartoonist Jos Collignon reageerde ook nog op de ingezonden brief van het CIDI. Hij schreef onder andere dat “De Israëllobby nooit ver weg is bij beschuldigingen van antisemitisme” en sprak over “slachtoffergedrag”. ‘Bij elke tekening met begrip voor het internationale recht en de Palestijnse bevolking en met afkeer van rechtse houwdegens die het voor het zeggen hebben, krijg ik u op mijn dak.’

Opmerkelijk genoeg gaat Collignon niet inhoudelijk in op het antisemitisme binnen de Labour-partij.