Vrijdagavond projectielen uit Gaza richting Israel; IDF valt doelen aan in Gaza.

Ter illustratie. Screenshot Twitter

Vrijdagavond was het weer zover. Vanuit Gaza werden projectielen richting Israel afgevuurd, het luchtalarm ging af, IDF reageerde door doelen in Gaza aan te vallen.

Het luchtalarm klonk vrijdag om 23.00 uur in de zuidelijke stad Ashkelon en de kibbutzim van Karmia en Zikim nabij de grens met de Gazastrook.

Volgens de IDF-woordvoeder waren de projectielen die vanuit Gaza op Israël werden afgevuurd geen raketten, maar mogelijk mortieren. Hij ook dat “de waarschuwing voor luchtaanvallen en het luchtverdedigingssysteem naar behoren functioneerden.”

De aanval op vrijdagavond vanuit Gaza kwam slechts twee uur nadat een raket was afgevuurd vanuit de door Hamas geleide kuststrook, die terecht kwam in een open gebied van Eshkol Regional Council, dicht bij de grens met Gaza. Daarbij vielen geen gewonden en er was geen schade.

In reactie viel de IDF Hamas doelen aan in Gaza.

De raketaanvallen volgden op de dood van de 16-jarige Palestijnse Fahed al-Astal vrijdagmiddag, die, volgens Hamas, door IDF-troepen in de maag werd geschoten tijdens protesten gewelddadige rellen langs het grenshek. Volgens functionarissen in Gaza raakten vier andere mensen gewond.

De ‘rellen’ vonden plaats, ondanks een beslissing van Hamas om de wekelijkse “Great March of Return” rellen voor de derde opeenvolgende week op te schorten, in overeenstemming met een verzoek van Israël, als onderdeel van de onderhandelingen voor een blijvende periode van relatieve rust in Gaza.

Een lid van het “Great March of Return” comité zei dat Israël verantwoordelijk was voor de dood van de tiener en riep demonstranten op om volgende week vrijdag weer te gaan demonstreren rellen.

De IDF zei dat de claims met betrekking tot de omstandigheden van de dood van de jongen zouden worden onderzocht, en voegde eraan toe dat “tientallen gewelddadige relschoppers onafhankelijk bij de grens waren aangekomen en probeerden het hek te saboteren om de grens over te gaan en explosieven naar IDF-troepen te gooien.