De strijd binnen Likud wordt heviger; Gideon Sa’ar:”als ik Netanyahu was zou ik opstappen”

Gideon Sa’ar. Screenshot Twitter

De strijd om het partijleiderschap binnen de Likud-partij werd dinsdag verhevigd, omdat verschillende partijleden de belangrijkste uitdager, Gideon Sa’ar, begonnen te beschuldigen dat hij tegen de belangen van de partij ingaat te midden van de juridische problemen van premier Benjamin Netanyahu en de dreiging van een derde verkiezingsronde.

Het interne gevecht binnen de partij is groeiende na opmerkingen en interviews gegeven door Sa’ar, waarin hij zei dat hij Netanyahu verantwoordelijkheid moest nemen, ‘niet vanwege de aanklacht, maar vanwege zijn onvermogen om een regering te vormen en zijn tegenzin om het democratische proces te volgen.”

Sa’ar voegde eraan toe dat “iedereen die in het politieke leven is, weet dat het enigszins nadelig is voor de kwaliteit van zijn leven, dat is de deal. Gedurende vele jaren van mijn politieke leven wist ik waar ik heen ging en ook waarom ik daar heen ging. Ik geef om de staat en dat heeft voorrang op al het andere. Ik klaag niet.”

Wat betreft zijn perspectief op de jaren van leiderschap van Netanyahu als hoofd van de Likud, zei Sa’ar “ik met hem samenwerkte op basis van wederzijds respect, hem steunde in elke fase van het onderzoek, politie-aanbevelingen en verkiezingscampagnes. We hebben zelfs de Knesset naar huis gestuurd zoals hij wilde. Likud wil dat de partij succesvol is, maar niets is belangrijker dan de mensen en de staat. Natuurlijk, als de Likud-leden willen dat hij hen leidt, dan zal ik dat respecteren.”

Toen hem werd gevraagd hoe hij een regering zou vormen als hij de Likud-verkiezingen wint, antwoordde Sa’ar dat er persoonlijke barrières zijn tussen Netanyahu en andere partijleiders. “Dit alles heeft geleid tot de situatie waarmee we momenteel worden geconfronteerd met de steun van 55 parlementsleden, dus onvoldoende om een regering te vormen.”

Volgens Sa’ar is hij in staat om een regering te vormen door andere partijen te overtuigen van het recht om toe te treden tot een door Likud geleide regering onder zijn leiderschap, waaronder Avigdor Lieberman’s Yisrael Beytenu, Telem (een factie die momenteel deel uitmaakt van de Blue & White partij) , en de Labour-partij, die volgens hem het samenwerken met de Likud niet heeft gediskwalificeerd.

Talloze Likud MK’s reageerden op de opmerkingen van Sa’ar. Likud minister van cultuur en vurige Netanyahu-bondgenoot Miri Regev veroordeelde de uitspraken van Gideon Sa’ar en zei dat deze “een grote fout maakte”.

In een interview met de publieke om roep KAN zei Regev “dat zij denkt dat Gideon een grote fout heeft gemaakt,en dat hij partijgenoten heeft aangevallen.” Ik hoop dat hij de Likud versterkt en het niet splitst – en niet werkt om een mes in Netanyahu’s rug te steken.”

Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz, een andere bondgenoot van Netanyahu, viel ook de opmerkingen van Sa’ar krachtig aan in een verklaring aan Likud-activisten. Katz schreef dat “MK Gideon Sa’ar’s persoonlijke aanvallen op premier Benjamin Netanyahu, tijdens deze gevoelige en persoonlijke test, pleiten voor zijn ontslag. Dit is een rode lijn, hij moet het lidmaatschap van de Likud opzeggen.”

Anderen binnen de Likud reageerden ook en zeiden dat “het jammer is dat Gideon Sa’ar niet heeft geluisterd naar de Likud-activisten die gisteren duidelijk hebben gemaakt dat “de Likud een hechte familie is en niet een familie van verraders.”