Verenigde Arabische Emiraten wil Israelische toeristen toelaten

Een screenshot van een video van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een voorbeeld van het Israëlische paviljoen op de 2020 World Expo in Dubai (met dank aan MFA)

De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) willen Israëlische toeristen toegang gaan geven om het land te bezoeken en voert op hoog niveau gesprekken met Israëlische autoriteiten om het beleid in praktijk te brengen, zo meldde de Times of Israel woensdag.

Israëli’s zullen in eerste instantie de VAE mogen binnenkomen, om de Expo 2020-wereldbeurs in Dubai te kunnen bezoeken, die ook een Israëlisch paviljoen zal omvatten. De bronnen van Expo2020 en de VAE hebben echter aan de krant bevestigd dat het de bedoeling is om de deur open te laten voor Israëlische bezoekers, zelfs nadat de tentoonstelling is gesloten.

Israël heeft geen diplomatieke banden met de VAE, hoewel de betrekkingen tussen de landen stilletjes zijn opgewarmd, mede door de gedeelde zorgen over de Iraanse agressie in de regio. Senior Israëlische ministers hebben het land openlijk bezocht en in 2018 werd het nationale volkslied van Israël gespeeld op een judo toernooi in Abu Dhabi toen een Israelisch teamlid een gouden medaille won.

Mohamed Khater, assistent-directeur voor ontwikkeling van het toerisme in Ras Al Khaimah, een emiraat uit de VAE, bevestigde dat Israëliërs de Expo2020 mogen bezoeken.

“Ik geloof, als God het wil, zullen ze ook na de tentoonstelling kunnen komen om het land te bezoeken,” zei hij. “Nu druppelen al honderden Israëliërs het land in en we zullen blij zijn om ze allemaal te hosten.”

Israëli’s kunnen momenteel de VAE bezoeken als ze een buitenlands paspoort hebben of met Israëlische reisdocumenten nadat ze een speciale inreisvergunning hebben gekregen.

Expo-ambtenaren, die de World Travel Market-beurs in Londen bijwoonden, vertelden de Israelische krant Yedioth dinsdag, dat diplomatieke inspanningen gaande waren om het Israëlische toerisme mogelijk te maken voor de internationale tentoonstelling, die om de vijf jaar wordt gehouden.

“Sinds enige tijd zijn er contacten op de hoogste niveaus tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, om de poorten van het land te openen voor mensen met Israëlische paspoorten,” vertelde een ambtenaar van de Expo2020 aan Yedioth.

“Deze discussies worden gehouden met de bedoeling om van de Expo2020 de grootste en meest sprankelende internationale tentoonstelling te maken. De Emiraten zien de tentoonstelling als een nationaal project en investeren er enorm veel geld en veel aandacht in. Ze willen ook de Israëliërs verwelkomen die naar de tentoonstelling komen.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op het Yedioth-rapport.

Expo 2020, die loopt van 20 oktober 2020 tot 20 april 2021, zal ongeveer 25 miljoen bezoekers trekken naar het blitse emiraat, beroemd om zijn luxe resorts en weelderige winkelcentra.

Een andere Expo-bron bevestigde de gesprekken tussen de twee landen en zei dat de beurs de pilot zal zijn, tijdens welke Israëlische toeristen het land mogen bezoeken. Maar ook nadat de tentoonstelling is gesloten, laten de emiraat heersers de poorten van het land open voor Israëlische toeristen. ”

Een Amerikaanse bron, die wordt omschreven als zijnde “dicht bij de heersers van de VAE”, vertelde Yedioth dat de emiraten niet alleen toeristen, maar ook Israëlische ondernemers willen.

Zo moet Expo2020 er uit gaan zien. Foto Expo2020

In april heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat Israël zal deelnemen aan de Wereldtentoonstelling in 2020.

In de afgelopen maanden zijn de achterdeurrelaties van Israël met voormalige Arabische vijanden in toenemende mate publiekelijk zichtbaar geworden. Israël en de soennitische Arabische staten hebben de afgelopen jaren in het geheim samengewerkt in het licht van hun gemeenschappelijke vijandschap tegen Iran.

Minister van Cultuur en Sport Miri Regev reisde in oktober vorig jaar naar de hoofdstad van Abu Dhabi voor het judo-toernooi Grand Slam in Abu Dhabi, en het Israëlische volkslied werd voor het eerst gespeeld op het Arabische schiereiland nadat Sagi Muki goud won -81 kilogram categorie.

Regev’s bezoek werd een maand later gevolgd door dat van minister van Communicatie Ayoub Kara, die voor een week lang bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten arriveerde om een ​​telecommunicatieconferentie bij te wonen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben 2019 uitgeroepen tot ‘het jaar van de tolerantie’ en in mei werd rabbi Yehuda Sarna, de kapelaan van de New York University, aangekondigd als de eerste opperrabbijn van de Joodse Gemeenschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Naar verluidt zou Sarna vier bezoeken aan de gemeenschap brengen, die bestaat uit joodse vreemdelingen die in het land wonen en werken.

In september kondigde de VAE aan dat het een nieuwe synagoge zou bouwen als onderdeel van een interreligieuze compound waar ook een moskee en een kerk zullen worden gehuisvest. De stad is al de thuisbasis van wat wordt verondersteld de enige actieve synagoge van de Golf te zijn.

Volgens een enquête gepubliceerd in oktober door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem, is 42 procent van het publiek in de Emiraten geïnteresseerd in het aangaan van relaties met Israël.