Toespraak president Rivlin tijdens de Christelijke Media Summit in Jeruzalem

President Rivlin te midden van de deelnemers aan de Christelijke Media Summit. Fot Mark Neiman (GPO)

President Reuven Rivlin sprak woensdag in de presidentiele ambstwoning “Beit HaNasi” in Jeruzalem tot de deelnemers van de Christelijke Media Summit. De conferentie is getiteld “Between Jerusalem and the Golan: International Recognition” en is mede georganiseerd door het Government Press Office.

In zijn toespraak sprak de president over de perikelen rond ‘nepnieuws’ en zei: “Ik weet dat ieder van u zich inzet om de media te gebruiken om de waarheid te verspreiden: De waarheid over Israël en over Jeruzalem. Ik geloof dat waarheid, samen met wederzijds respect, ook een kerncomponent van vrede is.” De president voegde eraan toe dat, toen president Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuisde, hij hiermee de waarheid erkende: “Jeruzalem is onze hoofdstad, nu en voor altijd. Maar er zijn altijd mensen die leugens en haat blijven verspreiden.”

“Israël en het Joodse volk worden vandaag geconfronteerd met twee grote bedreigingen: antisemitisme, anti-Israël retoriek en anti-zionisme”, benadrukte de president. “Dit jaar zijn we helaas getuige geweest van een zorgwekkende toename van antisemitisme wereldwijd. Het is een fenomeen dat een krachtige oproep tot actie vereist, meer investeringen in onderwijs en nul-tolerantie-beleid.” De president sprak ook over de ceremonie ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau begin volgend jaar, met de deelname van tientallen wereldleiders. “Samen zullen we onze gezamenlijke inzet voor de bestrijding van antisemitisme in alle vormen versterken. Nooit meer, dat is onze plicht!”

De president sprak ook over de Iraanse dreiging voor Israël en zei: “Iran blijft terreur verspreiden in de hele regio. Het Iraanse regime blijft militaire bases bouwen en aanvallen vanuit Syrië en andere delen van de regio plannen, waaronder Libanon en zelfs Jemen.”

“Onze vijanden moeten weten dat de staat Israël alles zal doen wat nodig is om zijn burgers te verdedigen. Daarom is Israël het enige land in de regio waarvan de christelijke bevolking sinds de oprichting is gegroeid. We respecteren niet alleen de heilige plaatsen, we werken er actief aan om ze te ontwikkelen, zoals de Qasr El-Yahud-site aan de rivier de Jordaan en het Land van Kloosters. Dit project zal goed zijn voor Israël en het zal goed zijn voor de Palestijnen”, zo besloot de president zijn toespraak.

Advertentie (4)