Opnieuw transcripties gelekt:”CEO Walla nieuws ontving en voerde orders Netanyahu uit”

Nir Hefetz in de rechtbank. Screenshot YouTube

Uit nieuw gelekte transcripties van telefoongesprekken van de staats getuige Nir Hefetz, voormalig woordvoerder en vertrouweling van Netanyahu en zijn familie, blijkt dat hij in opdracht van Netanyahu opdrachten gaf aan de CEO van de Walla nieuws site,één van de grootste nieuws sites in Israel.

Hefetz is getuige voor de staat in case 4000 – de ernstigste van de zaken waarmee de premier wordt geconfronteerd – waarin Netanyahu ervan wordt verdacht regelgevende beslissingen te hebben genomen die de controlerende aandeelhouder van de Bezeq-telecommunicatiegroep Shaul Elovitch ten goede komen, in ruil voor voortdurende positieve berichtgeving van de Walla-nieuwssite in eigendom van Elovitch.

In de gesprekken tussen Hefetz en Walla ceo Yeshua uit 2015, vraagt de CEO van de site aan Hefetz, de woordvoerder van Netanyahu, of hij transcripties kan publiceren over de strafzaken van Sara Netanyahu, die eerder op die dag door Channel 12 waren uitgezonden.

CEO van Walla Walla Ilan Yeshua. Screenshot YouTube

“We hebben nog niets over de transcripties gepubliceerd. Wat verkies je? Dat we niets publiceren? Of dat we de transcripties publiceren met de ontkenning prominent weergegeven? ”Schrijft Yeshua.

Hefetz vertelt hem te wachten om het verhaal te centreren rond de aanstaande klachtenbrief van de premier aan de procureur-generaal over lekken. Later, wanneer het rapport uit gaat, heeft Hefetz problemen met de kop.

“Opgelos,t en ik ben ook overgestapt op een betere foto”, antwoordt Yeshua. “Als er andere problemen zijn, neem dan rechtstreeks contact met mij op.”

Yeshua heeft volgens Channel 13 ook de goedkeuring van de familie van de premier gevraagd om verslaggever Almog Boker in te huren als de politieke correspondent van de site.

“Betekent dit dat er geen oppositie is tegen het aannemen van hem? Het zou zonde zijn om hem te missen. Hij is een professional ‘, schrijft Yeshua, waarbij hij herhaaldelijk naar Hefetz toe benadrukte om te informeren naar de mening van Netanyahus over het aannemen van Boker.

“Probeer goedkeuring te krijgen voor het aannemen van de man waar ik je onlangs over vertelde”, schrijft hij later, verwijzend naar Almog. “Het is belangrijk voor me.”

Hefetz antwoordt: “Zou Erez Tadmor [oprichter van de rechtse Im Tirzu-beweging] geschikt zijn als politieke correspondent?”

“Ik heb niet om een ​​naam gevraagd”, zegt Yeshua. “Ik vroeg of er een probleem was met Boker.”

“Doe me een plezier, laat me hierbuiten”, zegt Hefetz, terwijl hij zei dat de vraag averechts zou werken “omdat de Netanyahu’s onmiddellijk een alternatief bedenken. Ze zijn niet gemakkelijk.”

Uiteindelijk werd Boker niet aangenomen voor de functie.

In een ander geval vraagt ​​Hefetz aan Yeshua om een ​​item te verwijderen dat de zoon Yair van Netanyahu niet bevalt.

“Weet je, ik help op elke manier die ik kan,” antwoordt Yeshua, “maar wat je zojuist hebt gevraagd zal onmiddellijke en kolossale schade veroorzaken.”

Hefetz antwoordt: “Ik heb nergens om gevraagd. Ik heb geschreven wat me werd opgedragen. ‘

Volgens het televisierapport stuurde Yeshua Hefetz ook een Walla-interview met Netanyahu om te bewerken vóór de publicatie, zonder medeweten van de redacteur die had geschreven. Vooruitlopend op de verkiezingen van 2015 toonde correspondentie tussen de twee aan dat Yeshua de bevelen van Hefetz opvolgde om al dan niet push-meldingen te sturen en een rechtse demonstratie te livestreamen.

Op de verkiezingsdag in maart 2015 schrijft Hefetz: “Ik liet Bibi [Netanyahu] de hoofdkop zien. Hij is opgewonden. ‘

“De video waar je om vroeg is de hoofdkop”, schrijft Yeshua, verwijzend naar de nu beruchte clip met de uitspraak van Netanyahu “De Arabieren stemmen massaal”, waarvoor de premier zich later verontschuldigde.

Hefetz moedigde Yeshua naar verluidt ook aan om de correspondentie tussen hen beiden te wissen, zich blijkbaar realiserend dat het averechts kon werken.

“Uiteraard”, antwoordt Yeshua op een dergelijk bericht van Hefetz. “Ik wis het elke dag.”

Advertentie (4)