El Al gaat rechtstreekse vlucht naar Australië testen

El Al Dreamliner. Foto: El Al

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft aangekondigd rechtstreekse vluchten tussen Tel Aviv en het Australische Melbourne te willen testen. Het zal een van de langste vluchten worden die de maatschappij momenteel uitvoert. Of het idee realiteit wordt, zal afhangen van de uitkomst van de proef. In het tweede kwartaal van 2020 begint El Al met de proef. Passagiers kunnen tickets boeken voor deze proefvluchten.

Eerst zal de route getest moeten worden. De vlucht zal ongeveer achttien uur duren – drie uur langer dan de langste vlucht die El Al momenteel aanbiedt. De precieze vluchttijden zijn zestien uur en vijfenveertig minuten voor de uitgaande vlucht, en zeventien uur en vijfenveertig minuten voor de terugvlucht naar Israël.

Daarnaast zal El Al de economische levensvatbaarheid van de dienst moeten onderzoeken. De kosten voor een directe vlucht liggen hoger, onder meer omdat er een dubbele bemanning aan boord moet zijn. Ook zal het vliegtuig meerdere dagen ongebruikt op de grond staan tussen de vluchten. El Al wil zijn Dreamliner inzetten voor de proef, een toestel dat gebruikt wordt voor langeafstandsvluchten.

Momenteel is er nog geen sprake van een directe verbinding tussen Israël en Australië. Wereldwijd neemt de trend van rechtstreekse vluchten toe. In een gesprek met Globes vertelt CEO van El Al Gonen Usishkin dat het de bedoeling is twee vluchten uit te voeren. ‘We hebben het over een zeer lange vlucht en zullen verschillende aspecten hiervan moeten onderzoeken. Brandstofverbruik is daar een van, maar ook het gedrag en de gezondheid van de passagiers en bemanning wordt onderzocht. Het zullen uiteindelijk de passagiers zijn de beslissing of er vraag is naar een directe verbinding.’