Grootboek met getuigenissen om overlevenden van Bergen-Belsen te helpen hertrouwen, te koop

Een grootboek van de rabbinale rechtbank van Bergen-Belsen voor ‘geketende’ echtgenoten na de Holocaust (veilinghuis Kedem)

Een grootboek waarin inspanningen van rabbijnen in het concentratiekamp Bergen-Belsen werden vastgelegd om getuigenissen op te nemen die het opnieuw trouwen van overlevenden mogelijk zouden maken die geen bewijs hadden van het overlijden van hun echtgenoten, werd deze week voorafgaand aan een veiling onthuld.

De getuigenissen, verzameld door de rabbinale rechtbank van Bergen-Belsen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, vertellen over de dood van Joden uit verschillende steden en regio’s in Polen en Litouwen die naar concentratiekampen waren gestuurd, waaronder Auschwitz, Treblinka en Bergen-Belsen, melden diverse Israëlische media.

Ongeveer 200.000 mensen werden gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Meer dan 52.000 gevangenen en 20.000 krijgsgevangenen stierven daar, onder wie Anne Frank.

Na de oorlog werd een voormalig legerkamp in de buurt van Bergen-Belsen het grootste kamp voor ontheemden in Duitsland, en werd het het centrum voor de ontheemde Joden, volgens het US Holocaust Memorial Museum.

Een verslag in het grootboek vertelt over fictieve huwelijken in een (niet-gespecificeerde) getto in een poging te voorkomen dat ze naar concentratiekampen zouden worden gestuurd. Getuigenis elders verklaart dat er geen overlevenden van een quarantaine in Auschwitz waren.

In een andere beschrijving geeft een concentratiekampbewoner kort voordat hij word vermoord, aan een medegevangene zijn naam en plaats van herkomst en dat hij een vrouw en twee kinderen had.

In nog een ander getuigenis wordt een beschrijving gegeven van de dood van een man tijdens een mars en het feit dat hij niet begraven kon worden omdat ze in moesten blijven lopen.

Getuigenissen werden verzameld en geregistreerd voordat een huwelijksvergunning werd afgegeven en ondertekend door een rabbijn, waardoor de overlevende kon hertrouwen en verklaarde dat ze geen “agun of agunah” zijn – een geketende persoon waardoor geen joods huwelijk is toegestaan omdat ze niet gescheiden zijn en geen bewijs van de dood van een echtgenoot hebben.

Het grootboek zal volgende week in het Kedem-veilinghuis in Jeruzalem te koop worden aangeboden met een startprijs van $ 4.000.