Gantz overweegt compromis om eenheidsregering te vormen

Benny Gantz. Screenshot Twitter

Blauw-Wit-leider Benny Gantz zei maandag dat zijn partij bereid zou zijn een compromis te sluiten in het belang van het vormen van een brede eenheidsregering met Likoed en Yisrael Beiteinu, aldus melden diverse media in Israel.

Daarnaast riep hij premier Benjamin Netanyahu op om de regerings-opbouwende onderhandelingen te richten op ‘wat de Israëlische burgers interesseert – en niet alleen wat jou interesseert’.

Mogelijk begint het ultimatum van Lieberman te werken die zaterdag stelde dat ” als een van hen een eenheidsregering niet kon steunen volgens een voorstel van president Reuven Rivlin en weigerde harde compromissen te aanvaarden om samen een coalitie te vormen, hij zijn inzet voor een regering van nationale eenheid zou stoppen en een minderheidsregering zou steunen onder leiding van de kandidaat die bereid is een compromis te sluiten.

In essentie eiste Liberman dat Netanyahu de banden verbrak met zijn zogenaamde blok van ultraorthodoxe en hard-rechtse parlementsleden en dat Gantz Netanyahu als eerste in een machtsverdeling laat dienen.

Gantz richtte zich maandag tot leden van de Knesset-factie van de partij en typeerde het ultimatum van Liberman voor zichzelf en Netanyahu als een positieve ontwikkeling.

“Ik feliciteer hem met het initiatief om voor de derde keer in een jaar onnodige, dure verkiezingen te voorkomen,” zei hij.

En hij zei dat in het belang van het streven naar eenheid, “we bepaalde compromissen zullen overwegen, zolang ze correleren met ons wereldbeeld en de staat Israël dienen,”waar hij geen verdere details overgaf.

“We willen werken voor een brede regering om de wil van de meerderheid uit te drukken,” zei hij.

In een direct beroep op Netanyahu beweerde Gantz dat de premier “weigerde om de essentiële kwesties te bespreken die Israëlische burgers teisteren.” Hij drong er bij hem op aan te werken aan “directe, oprechte en eerlijke onderhandelingen”.

Lieberman suggereerde tijdens een fractievergadering van zijn partij dat Netanyahu en Gantz een munt moeten opgooien als ze geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden van een regering van nationale eenheid.

In een snelle reactie op de opmerkingen van Liberman citeerden de Hebreeuwse media een verklaring toegeschreven aan medewerkers van Netanyahu die de buitenlandse afkomst van de Yisrael Beytenu-leider bespotten en zinspeelden op verdenkingen van eerdere corruptie tegen hem.

“Degenen die een toss suggereren, vergeten dat ze niet in een casino in Moldavië of Wenen zijn.”

Advertentie (4)