Helft van Likud stemmers prefereert Gantz als premier inplaats opnieuw verkiezingen

Foto GPO

Een op zondag gepubliceerde peiling geeft een verrassend ander beeld dan wat rechtse leiders, waaronder Netanyahu, de natie vertellen. Een ruime meerderheid van de Israelische bevolking wil een regering onder leiding van Benny Gantz.

48% van de Likud stemmers heeft liever Blue & White leider Benny Gantz als premier dan voor een derde keer binnen een jaar verkiezingen, aldus blijkt uit de peiling van het Israel Democracy Institute.

Een andere belangrijk punt is dat 62% van alle Israelis zou graag willen dat de partij waar ze op hebben gestemd aan een regering onder leiding van Benny Gantz gaan deelnemen.

Niet alleen de meerderheid van de Linkse partijen denkt er zo over maar ook kiezers die gestemd hebben op Yisrael Beytenu van Lieberman en degenen die gestemd hebben op de Joint Arab List.

Opvallend is ook dat 49% van de mensen die op de rechtse Yamina partij hebben gestemd ook wil dat hun partij deelneemt aan een regering onder leiding van Gantz.

Alleen bij de kiezers die op ultra orthodoxe partijen hebben gestemd was minder steun, minder dan een derde vind dat er moet worden deelgenomen aan een regering onder leiding van Gantz.

Toen de respondenten werd gevraagd welke oplossing voor de huidige politieke crisis zij verkiezen, zei 53% een nationale eenheidsregering, 17,5% verkiezingen en 13% een minderheidsregering.

Gevraagd naar de toekomst van de democratie in Israel is minder dan de helft (43%) van de Israëli’s optimistisch daarover. Het percentage pessimisten was vooral hoog onder degenen die zich identificeren als links (70%).

Wat betreft de veiligheid van Israel, gaf echter meer dan de helft, 54,5%, van de respondenten aan optimistisch te zijn.

Het vertrouwen in de Amerikaanse president Trump is echter enorm gedaald. Waar in 2017 nog 54% van de Israelis zei Trump te vertrouwen is dat nu gedaald naar 36%.

55% van alle Israelis wil dat er humanitaire hulp aan de Koerden in noord-Syrie wordt gegeven. 39% van de Joodse Israelis en slechts 24% van de Arabische Israelis is ok met militaire hulp aan de Koerden.

Volgens deze peiling houden Israëli’s zich niet speciaal bezig met milieukwesties: slechts 35% van de respondenten verklaarde dat klimaatverandering de eerste prioriteit moest zijn, terwijl 57% zei dat er meer urgente kwesties waren. Een meerderheid (58%) zei echter dat ze achter wetgeving zouden staan die het verkopen van plastic wegwerp artikelen verbiedt. Alleen onder het ultra orthodoxe publiek is de meerderheid tegen een dergelijke wetgeving.

Advertentie (4)