Minister van Energie: Israël is in 2025 kolenvrij

Elektriciteit centrale in Hadera. Screenshot YouTube

Israël zal tegen het einde van 2025 een kolenvrij tijdperk van elektriciteitsproductie ingaan, vijf jaar eerder dan oorspronkelijk bedoeld. Dat kondigde minister van Energie Yuval Steinitz dinsdag aan.

Het gebruik van steenkool voor elektriciteitsproductie is de laatste jaren steeds meer vervangen door aardgas, waarbij het ministerie van Energie eerder streefde naar de totale verwijdering van steenkool tegen 2030, aldus de Jeruzalem Post.

Sinds 2015 is de elektriciteitsproductie uit steenkool volgens het ministerie gehalveerd.

“Het ministerie van Energie, onder mijn leiding, heeft de afgelopen jaren een nieuw beleid geleid gevoerd om Israël af te sluiten van vervuilende brandstoffen en het gebruik van aardgas en hernieuwbare energie aan te moedigen”, zei Steinitz.

“Samen met de verwachte aansluiting van het Leviathan-gasreservoir in de komende weken, en de verhoging van de quota voor hernieuwbare energie voor elektriciteitsproductie, zal het mogelijk zijn om het tijdschema voor het vervangen van steenkool bij kolencentrales door aardgas te verkorten en daarbij het kolentijdperk in de staat Israël sneller te beëindigen. Deze beslissing is in de eerste plaats zeer belangrijk voor ons allemaal, omdat daardoor de luchtvervuiling behoorlijk zal verminderen.”

Het bijgewerkte streefcijfer voor de eliminatie van kolen van het ministerie vereist de conversie van de energiecentrale in Ashkelon van kolen naar aardgas tegen 2024, en de conversie van twee kolengestookte elektriciteitsproductie-eenheden in Hadera’s Orot Rabin-installatie naar gas tegen 2025.

Een eerder besluit om tegen 2022 vier kolengestookte productie-eenheden in Hadera te sluiten, is al door de regering goedgekeurd.

De conversie van de centrales zal geleidelijk worden uitgevoerd, zei het ministerie, om een ​​betrouwbare elektriciteitsvoorziening te garanderen. De doelstelling is ook afhankelijk van het bereiken van een geschikte overeenkomst om gas te leveren aan de geconverteerde productie-eenheden.