IDF: het was de afgelopen dagen een operatie met chirurgische precisie

Iron Dome. Foto IDF

De Israel Defence Forces (IDF) heeft donderdagochtend haar soldaten geprezen voor wat zij “een succesvolle missie in Gaza” noemen. Het IDF-personeel van alle afdelingen van het leger hebben goed samengewerkt met “initiatief en chirurgische precisie.”

Het leger bevestigde dat er een staakt-het-vuren was bereikt met de islamitische Jihad (PIJ)in Gaza. Dat volgde na ruim twee dagen van geweld. Aanleiding was het neutraliseren door de IDF van een hoge militaire commandant van de PIJ-terreurorganisatie. Na het bestand op donderdagochtend hebben Palestijnse terroristen meermaals raketten op Zuid-Israël afgevuurd, een schending van het staakt-het-vuren.

“De gerichte definitieve uitschakeling op dinsdag van de islamitische Jihad-commandant, Baha Abu al-Ata, was een onverwachte aanval door Israëlische troepen uitgevoerd in coördinatie met de Shin Bet veiligheidsdienst”. zei Brig. Gen. Hidai Zilberman.

IDF-woordvoerder Brig. Gen. Hidai Zilberman (Foto: IDF)

Hij zei dat Israël al lang probeerde de veiligheidssituatie aan de grens met Gaza te stabiliseren om de bewoners van de zuidelijke gemeenschappen rust te bieden.

“Helaas konden we de islamitische Jihad-commandant niet van zijn pad van terrorisme afleiden”, zei Zilberman.

Hij noemde Abu al-Ata een vijand, niet alleen van Israël, maar ook van de inwoners van Gaza, omdat hij had geprobeerd de inspanningen te verstoren om een ​​akkoord te bereiken tussen Israël en de verschillende facties in Gaza, waaronder Hamas.

De IDF gelooft dat Abu al-Ata aanwijzingen kreeg van het leiderschap van de organisatie in Syrië, dat achter de meeste aanvallen op Israël vanuit Gaza in de afgelopen jaren zat.

De voorbereidingen voor de uitschakeling van de islamitische Jihad-commandant waren maanden in voorbereiding en de IDF voerde ‘oorlogsspellen’ uit om mogelijke scenario’s te testen.

“Ons plan was om alleen de islamitische Jihad (PIJ) te raken en Hamas te afzijdig te houden van de vijandelijkheden”, zei Zilberman over de acties van de IDF tijdens de 48 uur ronde van vechten. Hij zei dat de terreurorganisatie een zware klap heeft gekregen inzake haar militaire capaciteiten tijdens wat de IDF “Operatie Black Belt” heeft genoemd.

Sinds dinsdag werden minstens 25 militanten gedood door de IDF toen ze probeerden raketten en antitankraketten naar Israëlische bevolkingscentra te lanceren.

Foto IDF

“We hadden inlichtingenfunctionarissen uit verschillende disciplines die samen met commandanten werkten om de aanvallen te leiden”, zei Zilberman.

In totaal werden 450 projectielen gelanceerd in de richting van Israël, tussen dinsdagochtend en de vroege uren van donderdag, toen het bestand schijnbaar greep kreeg. Negentig procent van de raketten die waren gericht op bevolkingscentra werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem. Zestig procent van de projectielen landde in onbewoonde gebieden. Vanwege de hoge kosten van Iron Dome worden raketten die volgens de berekeningen van het systeem niet in bewoond gebied terecht komen, niet in de lucht uitgeschakeld.

IDF-vliegtuigen voerden tientallen aanvallen uit op islamitische Jihad-doelen, waarbij militaire verbindingen, wapendepots, trainingsfaciliteiten, commandocentra, raketwerpers, marineschepen, tunnels en observatieposten werden geraakt.

“We voerden de strijd uit met behulp van initiatief en chirurgische precisie”. zei de militaire woordvoerder die ook zei dat de beslissing was genomen om kwaliteit boven kwantiteit te nemen, wat er ook voor zorgde dat Hamas niet zou worden geraakt.

“Wij hebben geleerd van ervaringen uit het verleden en onze raketafweercapaciteiten verbeterd”, zei hij, maar gaf toe dat er altijd ruimte is voor verbetering.

“Islamitische Jihad is niet Iran of zelfs Hamas, dus de IDF gebruikte een klein deel van zijn capaciteiten in deze ronde van gevechten”, zei de woordvoerder van de IDF en voegde eraan toe dat het leger voorbereid is op een diverse scenario’s op de verschillende fronten van Israël.

“We worden uitgedaagd door Iran, niet alleen in Syrië”, zegt de militair. “Deze operatie in Gaza bood kansen en de IDF moet zich nu concentreren op de noordgrens.”

Zilberman waarschuwde dat Israël krachtig zou reageren op elke aanval en waakzaam blijft en voorbereid is op de hervatting van het raketvuur uit Gaza.

Minister van Defensie Naftali Bennett zei donderdag dat de nieuwe regels van het spel duidelijk zijn.

“De IDF zal volledig straffeloos en zonder beperkingen opereren tegen iedereen die probeert de bevolking van Israël schade toe te brengen”, aldus de nieuwe minister van Defensie van Israel. “Ze kunnen zich nergens verbergen voor ons.”

Advertentie (4)