UPDATE: Situatie in Israel op vrijdagochtend

Een explosie veroorzaakt door Israëlische luchtaanvallen is te zien in Gaza City, 14 november 2019. Screenshot Twitter

Nadat gisteravond opnieuw raketten op Zuid-Israel waren afgevuurd vanuit Gaza en daarmee het staakt-het-vuren bestand werd geschonden, heeft de IDF tegenaanvallen uitgevoerd.

Tegen het eind van donderdagavond werden er twee raketten uit Gaza richting Zuid-Israel afgevuurd. Beiden werden door de Iron Dome onschadelijk gemaakt. Eerder op de vroege avond waren er ook al raketten op Zuid-Israel afgevuurd.

Door deze beschietingen was er duidelijke sprake van het niet houden aan het overeengekomen bestand door de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

In reactie op deze beschietingen heeft de IDF na middernacht aanvallen uitgevoerd op gebouwen van PIJ in Khan Younis, waarbij o.a. een hoofdkwartier van deze terroristengroep werd geraakt en in Rafah een PIJ-raketfabriek.

“De IDF bekijkt met grote ernst de schendingen van het staakt-het-vuren en het afvuren van raketten naar Israël. Israel is zeer alert en zal waar nodig blijven optreden tegen pogingen om Israëlische burgers schade toe te brengen”, zei het leger in een verklaring.

De grote test zal later vandaag plaatsvinden zodra na 12 uur de moskeeën in Gaza uitgaan en de door Hamas georganiseerde demonstraties gewelddadige rellen beginnen.

Zoals veiligheidsexpert Dikla Cohen gisteren in een interview voor de podcast van Joop Soesan uitlegde, bestaat er een kans dat deze rellen uit de hand gaan lopen, waardoor de IDF gedwongen zal worden actie te ondernemen.