Israelische en Palestijnse studenten gaan gezamenlijk Palestijnse boeren helpen

Ter illustartie. Screenshot Facebook

Ontziltingstechnologie ontwikkeld door de Universiteit van Birmingham in samenwerking met academici en studenten uit Israël, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit gaat Palestijnse boeren helpen om watertekorten te bestrijden , meldde de Britse instelling donderdag in een verklaring.

Volgens de verklaring zal de apparatuur vooral handig zijn om te gebruiken omdat het is opgebouwd uit kant-en-klare onderdelen en gemakkelijk en goedkoop kan worden ingezet.

Het prototype is getest in Israël en het VK en de veldtests in de Palestijnse gebieden gaan binnenkort van start.

“Ons werk toont een succesvol voorbeeld van onderzoekers en studenten die grensoverschrijdend werken om gemakkelijk inzetbare technologie te ontwikkelen die op zonne-energie werkt en helpt kostbaar grondwater te behouden,” zei projectleider Philip Davies van de Universiteit van Birmingham.

“Dit onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma toont een waardevolle aanpak in regio’s met grensoverschrijdende wateruitdagingen. De resultaten van dit project waren mogelijk vanwege gecoördineerde inspanningen van wetenschappers uit het VK, Israël, Jordanië en Palestina, “voegde hij eraan toe.

Volgens gegevens gepubliceerd van NASA’s GRACE satellietmissie verloor het Midden-Oosten een overschot van 144 cu.km. van zoet water tussen 2006 en 2013, gelijk aan het volume van de Dode Zee .

“Het Midden-Oosten is een regio die sneller uitdroogt en water verliest dan bijna elke plaats ter wereld. Dat zou op zichzelf al reden tot bezorgdheid moeten zijn, ”vertelde hydroloog prof. Jay Famiglietti, directeur van het Global Institute for Water Security aan de Universiteit van Saskatchewan in Saskatoon, Canada.

“Als we nadenken over wat het betekent voor internationale relaties, complexe relaties in het Midden-Oosten en voor het verbouwen van voedsel, is dit een enorm probleem waar niet genoeg mensen over praten,” voegde Famiglietti, die eerder als senior waterwetenschapper werkte bij Jet Propulsion van NASA Laboratorium, daaraan toe.

De universiteit van Birmingham verklaarde dat een groep studenten al in een nieuwe fase van het ontziltingsproject werkte, samen met studenten van de Aston University en lokale partners van het Arava Institute of Environmental Studies in Israël en van de Palestijnse Wastewater Engineers Group in de Westoever.

“De hier beschreven aanpak kan ook worden toegepast in andere regio’s waar grensoverschrijdende watervoorraden in toenemende mate worden uitgeput en worden beïnvloed door verzilting.”


Advertentie (4)