Familie van Naama Issachar spant zaak aan bij Israëls Hooggerechtshof

Naama Issachar. Foto Facebook

De familie van Naama Issachar, de Israëlische jonge vrouw die al 7 maanden in Rusland wordt vastgehouden, heeft donderdag een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof waarin wordt geeist dat het bevel om de Russische hacker Aleksey Burkov uit te leveren aan de VS wordt ingetrokken.

Het uitleveringsbevel werd eerder deze week ondertekend door minister van Justitie Amir Ohana.

Naama Issachar werd veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf in Rusland voor het in het bezit hebben van 9,6 gram marihuana tijdens het overstappen op de luchthaven van Moskou van haar vlucht uit India op een vlucht naar Tel Aviv.

Naast het verzoek om Burkov uit te leveren aan de Verenigde Staten, verzoekt de familie om hem uit te leveren aan Rusland. Door Burkov’s uitlevering aan Rusland kan Naama Issachar mogelijk terugkeren naar Israël als onderdeel van een uitwisselingsovereenkomst voor gevangenen.

“We hopen dat de eervolle rechters van het Hooggerechtshof aandachtig luisteren naar het verzoek van Naama, die al 7 maanden in de Russische gevangenis zit en wordt gebruikt als onderhandelings-chip tussenRusland en Israel,” zei Naama’s familie.

Het verzoekschrift stelt dat “de ondertekening door de minister van het bevel het lot aangeeft van indiener, die gegijzeld wordt door de Russische regering die de uitlevering van die Russische burger door Israel aan de Verenigde Staten wil voorkomen.”

“Het is vanzelfsprekend dat de basis van de zware straf en het discriminerende oordeel in de zaak van indiener buitenlandse overwegingen waren”, aldus het verzoekschrift. “Het is duidelijk dat de poging om uitlevering van Burkov aan de Verenigde Staten te voorkomen de belangrijkste reden voor de veroordeling was. De hierboven beschreven eenvoudige feiten volstaan ​​om aan te tonen dat indiener niet de juiste procedure heeft ontvangen – een grondwettelijk recht dat al lang is erkend in zowel internationaal recht als in ons rechtsstelsel. “

De familieleden voegde eraan toe: “Dit zijn daarom bijzonder moeilijke omstandigheden waarin een buitenlandse staat wreed en cynisch gebruik maakt van een Israëlische burger om de uitlevering van zijn burger aan een derde staat te voorkomen. De rechten van indiener op vrijheid en een eerlijk proces zijn dus volledig vertrapt, voor buitenlandse doeleinden. “

“Het eerste alternatief, dat ook de eerste remedie is die in deze petitie wordt gezocht – is om uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen en te reageren op het Russische uitleveringsverzoek. Op deze manier zal de staat Israël Burkov niet toestaan ​​aan de wet te ontsnappen en enerzijds de staat Israël gebruiken als toevluchtsoord; anderzijds de indiener toestaan ​​terug te keren naar de staat Israël. Het tweede alternatief is de alternatieve remedie die in dit verzoekschrift wordt gezocht – de uitvoering van de uitleveringsprocedure uitstellen, in overeenstemming met de wet, totdat de omstandigheden van indiener veranderen ‘, luidt het verzoekschrift.

Premier Netanyahu en president Reuven Rivlin hebben beide een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin om Issachar vrij te laten. Tot nu toe heeft Poetin niet op hun verzoeken gereageerd.

Advertentie (4)