Israel gaat Russische hacker uitleveren aan de USA; Naama Issachar krijgt het moeilijker

Naama Issachar. Foto via Facebook

De zaak van Aleksey Burkov is verstrikt geraakt in de gevangenisstraf van Naama Isschar die in Rusland wordt vastgehouden op beschuldiging van smokkel van 9,6 gram marihuana; familie van Naama Issachar neemt beslissing minister van Justitie een “onmenselijk”.

Minister van Justitie Amir Ohana ondertekende woensdag het uitleveringsbevel voor een Russische hacker die wordt gezocht door de Verenigde Staten, meldt de Times of Israel.

Aleksey Burkov, een IT-specialist, werd in 2015 in Israël gearresteerd op verzoek van Interpol. Hij wordt in de VS gezocht wegens verduistering via een enorm creditcardplan waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten zou hebben gestolen.

Volgens sommigen is Burkov echter een medewerker van de Russische geheime dienst, iets wat hij zelf ontkent.

“De beslissing werd genomen na veel diepgaand overleg in de afgelopen weken met verschillende partijen, waaronder politici en juristen,” zei een verklaring van Ohana.

Alexander Burkov. Foto screenshot Channel 13

De uitlevering van Burkov zal zo goed als zeker de vrijlating van Naama Issachar uit een Russische gevangenis in de weg staan.

Naama werd in april tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeelt voor het in bezit hebben van 9,6 gram marihuana toen ze uit India kwam en op het vliegveld van Moskou overstapte op een vlucht naar Tel Aviv.

Een woordvoerder van de familie Issachar noemde de beslissing van Ohana ‘immoreel en inhumaan’, en zei: “gisteren zei de minister dat het de plicht van Israël was om Naama’s vrijlating te bewerkstelligen, maar helaas heeft hij gehandeld op een manier die zijn verklaring tegenspreekt.”

De familie voegde eraan toe: “Elke dag maken de Russen Naama’s gevangenisomstandigheden moeilijker, en het is de verantwoordelijkheid van Israël om haar uit die nachtmerrie te bevrijden.”

Verzoeken van o.a president Rivlin en premier Netanyahu aan de Russische president Putin (volgens Netanyahu zijn vriend),, hebben niets opgeleverd.

Advertentie (4)