Israelische luchtmacht houdt alle Yasur helikopters aan de grond nadat 1 helikopter uitbrandde (video)

Brandweerlieden aan het werk de brand te blussen. Foto Israelische brandweer

De Israelische luchtmacht heeft besloten voorlopig alle Yasur helikopters aan de grond te houden nadat gisteren tijdens een vlucht boven zuid Israel een helikopter vlam vatte en uitbrandde.

De luchtmacht is meteen een onderzoek gestart naar het ongeval om te bepalen wat de motorbrand in het Sikorsky CH-53 Sea Stallion-model veroorzaakte, in Israël staat deze bekend als de Yasur.

De brandende helikopter. Foto Israelische brandweer

De helikopter was met 14 soldaten onderweg toen de motor vlam vatte. De piloot handelde snel en zette de helikopter aan de grond in een veld buiten de kibboets Beit Kama in de Negev woestijn niet ver van Rahat. De 14 soldaten die aan boord waren, kwamen ongeschonden uit de helikopter.

Een officier van de luchtmacht, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat de snelle reactie van de piloten de levens van iedereen aan boord redde. De piloot zette de helikopter binnen een minuut na ontdekking van de brand aan de grond.

De helikopter brandde geheel uit. De luchtmacht weet niet wat de oorzaak van de brand was, maar gaat uit dat een technische storing de brand veroorzaakte.

Er wordt nu onderzocht wat de brand zou kunnen hebben veroorzaakt, voordat alle Yasur helikopters weer de lucht in mogen.

De Israëlische vloot van Yasur zwaar transporthelikopters werd eind jaren zestig gekocht in de Verenigde Staten. Hoewel de vliegtuigen in de tussenliggende vijf decennia zijn opgewaardeerd en gerenoveerd, worden ze in het leger algemeen gezien als klaar voor pensionering, ten gunste van nieuwere modellen.

Advertentie (4)