Procureur generaal Mandelblitt:”onaanvaardbaar dat openbare aanklagers bodyguards nodig hebben”

Procureur generaal Mandelblitt. Foto ministerie van Justritie

Procureur-generaal Avichai Mandelblit was kwaad, heel kwaad toen hij tijdens een conferentie van openbare aanklagers in Eilat zich uitsprak over het feit dat door bedreigingen van de tegenstanders van zijn besluit van afgelopen donderdag om aanklachten in te dienen tegen premier Benjamin Netanyahu, de betrokken openbare aanklagers bodyguards nodig hebben.

“Ik hoor bedreigingen, leugens en ongefundeerd met modder gooien”, vertelde hij dinsdagavond tijdens de conferentie in Eilat. “Het is een schande.”

Sinds het openbaar maken van de drie aanklachten heeft Netanyahu uitgehaald naar openbare aanklager Shai Nitzan en de hoofdaanklager in de zaken tegen de premier, Liat Ben-Ari, en heeft hij geëist dat iemand “de onderzoekers moet onderzoeken”.

Mandelblit zei dat “Nitzan en Ben-Ari hun leven hebben gewijd aan het dienen van de staat, alleen gericht op de rechtsstaat en het algemeen belang. “Het is niet normaal,” zei hij, dat de twee ambtenaren nu overal moeten reizen met lijfwachten,terwijl ze gewoon hun werk hebben gedaan en bewijs vonden van corruptie en fraude door de premier.”

Nitzan zelf noemde de aanval van Netanyahu op de aanklacht ‘teleurstellend’, maar zei dat hij ‘honderden WhatsApp-berichten ter ondersteuning had ontvangen”.

Hij zei dat hij “veel beter sliep na de beslissing” en dat het niet onverwacht was dat Netanyahu hem aanvalt, en dat eigenlijk al doet sinds februari nadat hij had aangekondigd dat er aanklachten tegen Netanyahu zouden komen.

Nitzan maakt duidelijk dat hij niets tegen Netanyahu had en dat de uitspraak van Netanyahu van “het is een plot mij afzetten”nergens op slaan. “Als je een andere premier wil dat is daar de stembus voor”, aldus Nitzan.

Ook Mandelblitt maakte duidelijk Netanyahu als premier te respecteren. “Hij is de gekozen premier van Israel”, zei hij.

Advertentie (4)