Tijdens pro Netanyahu demonstratie klonk de roep de aanklagers te arresteren

Screenshot YouTube

Inplaats van de verwachte 10.000 kwamen er ca. 5.000 mensen naar de mede door premier Netanyahu georganiseerde demonstratie in Tel Aviv, na zijn uitspraak dat er een “Coup”tegen wordt gepleegd door de openbare aanklagers.

“Het land beschermen, de staatsgreep stoppen”, stond op een grote spandoek te lezen wat door de organisatoren van de bijeenkomst, die dinsdagavond op het plein van het Tel Aviv Museum werd gehouden, was opgehangen.

Tijdens de demonstratie zwaaide de menigte met Israëlische vlaggen en hielden borden omhoog met de uitspraken en de eis van Netanyahu om “de onderzoekers te onderzoeken.” , “En politieagenten – of criminelen?”

Ondanks de geruchten dat Netanyahu de demonstratie zou bijwonen of via een satellietverbinding zou toespreken, gebeurde dit niet.

Ook opvallend was dat de meeste Likud ministers en parlementsleden zich niet op de demonstratie lieten zien. Volgens de Likud partij was dat omdat “ze niet zouden zijn uitgenodigd”.

Gevraagd door journalisten waarom ze niet aanwezig waren, gaven Likud-ministers verschillende redenen, variërend van eerdere afspraken (wetenschapsminister Ofir Akunis) tot bijwonen van de Ethiopische Sigd-feesten (minister van absorptie Yoav Galant), en tot het niet gehoord hebben van de rally (minister van Economie) Eli Cohen).

De enige Likud minister die wel aanwezig was, was de minister van Cultuur Miri Regev, die bekend staat als een fervent Netanyahu aanhanger.

“We mogen ons gevoel van teleurstelling in de rechtsstaat niet laten schaden. Elk teken dat illegaal is en ons probeert aan te zetten tot opjutting, haal het weg,” vertelde ze de menigte. “Wij in de Likud houden de wet hoog, en we willen dat de wet ons beschermt.”

Regev signaleerde dat de aanklachten voor de rechter moeten worden gebracht en dat Netanyahu geen immuniteit moet zoeken, terwijl ze eraan toevoegde: “Alleen de rechters zullen beslissen, niet de media, niet de openbare aanklager.”

De demonstratie die om 8 uur zou beginnen, begon een half uur later omdat er te weinig mensen waren en er nog “80 bussen met demonstranten onderweg”zou den zijn.