Israëlische onderzoekers ontdekken gen die hartritme stoornissen veroorzaakt

ter illustratie

Een team van onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit is op weg naar het ontdekken van medische therapie voor de behandeling van atriumfibrilleren (AF) die optreedt in rust, ontspanning of slaap. Bij atriumfibrilleren klopt het hart onregelmatig en meestal ook sneller dan normaal.

“De meestal nachtelijke atriumfibrillatie bleek te worden veroorzaakt door een mutatie in een gen (KCND2), dat codeert voor een cruciale component van een kaliumionkanaal (Kv4.2) in het hart.” Dit is de eerste keer dat een gen wordt geassocieerd met nachtelijke atriumfibrillatie.

AF is een vorm van aritmie, een abnormale / onregelmatig ritme van het hart, verklaarde Prof. Amos Katz, decaan van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen bij BGU. Het treedt op wanneer elektrische impulsen op verschillende manieren in de bovenste kamers van het hart (atria) afvuren, op een ongeorganiseerde manier.

In het algemeen, hoewel AF gebruikelijk is, zijn de oorzaken niet volledig bekend en dat maakt de huidige behandelingen slechts gedeeltelijk effectief, zei een release van de universiteit. Maar genetische studies die door Katz zijn gestart bij drie generaties van een Joodse familie van Iraanse afkomst hebben een eerder onbekend mechanisme voor de ziekte geïdentificeerd: een genetische mutatie.

Katz begon de grootmoeder van het gezin vele jaren geleden te behandelen voor nachtelijke AF. Toen begon hij haar mannelijke en vrouwelijke kinderen te zien, en ten slotte hun nakomelingen. Hij vertelde de Jerusalem Post dat AF in het algemeen ouderen treft, tussen de 60 en 80 jaar oud. Maar in dit gezin ondervonden leden van het gezin nacht-AF vanaf de leeftijd van 20 jaar.

“Ik zag dat het een dominantie situatie was”, zei Katz – een patroon van overerving kenmerkend voor sommige genetische ziekten. “Ongeveer 50% van de familieleden had de kwaal.”

De familie stemde ermee in getest en gecontroleerd te worden door prof. Ohad Birk’s onderzoeksgroep aan het Morris Kahn Laboratory of Human Genetics bij BGU en het Genetic Institute van de Soroka University Medical Center en de Genomi Counseling Unit van Naomi Fisher-Bartnoff, waardoor het gen werd ontdekt.

Max Drabkin, een MD-doctoraatsstudent in het laboratorium van Birk, ontdekte het gen en de abnormale elektrische activiteit die ermee werd geassocieerd, die werd veroorzaakt door overmatige activiteit van het ionkanaal dat door dit gen wordt gecodeerd, zei Birk.

Nu bevindt het onderzoeksteam, binnen het Nationaal Instituut voor Biotechnologie in de Negev (NIBN) en de Faculteit der Gezondheidswetenschappen op de campus van BGU, zich in de voorbereidende fasen van de ontwikkeling van een medicijn tegen aritmie, op basis van de bevindingen.

“Door genetische studies te combineren met kikker eicel en mutante muisanalyses, heeft onze onderzoeksgroep aangetoond dat de mutatie de geleidbaarheid van het kanaal verhoogt, waardoor de voorliefde voor atriumfibrilleren sterk wordt verbeterd”, legde Birk uit. “Dit ionkanaal is uniek omdat het specifiek tot expressie wordt gebracht in de hartatria en circadiaans ritme heeft: het wordt ‘s nachts op aanzienlijk hogere niveaus tot expressie gebracht, wat verklaart waarom de mutatie atriumfibrillatie specifiek’ s nachts veroorzaakt.”

In de toekomst kunnen mensen die ‘s nachts last hebben van AF baat hebben bij medicijnen die zijn ontwikkeld om mensen te behandelen die een mutatie in dit gen hebben, zei Katz. Dit is wat bekend staat als precisiegeneeskunde, waarbij patiënten worden behandeld op basis van een genetisch begrip van hun ziekte.

Aritmie kan een beroerte of hartfalen veroorzaken, vervolgde hij, hoewel het niet onmiddellijk levensbedreigend is.