Israelische startup komt met een soort van Waze voor begraafplaatsen (video)

Olijfberg begraafplaats Jeruzalem. Screenshot YouTube

Respect tonen aan geliefden of bekenden die zijn overleden is op (joodse) begraafplaatsen vaak een moeilijke zaak. Graf stenen staan allemaal dezelfde kant op hebben vaak dezelfde licht steenkleur, en begraafplaatsen worden groter en groter, zeker in Israel.

Daar komt bij dat graven geen echt adres hebben met “straat en huisnummer, dus, nee makkelijk is het vaak niet voor heel veel mensen.

Maar nu is een nieuwe app met de naam Gravez die bedoeld is om gebruikers in staat te stellen graven te vinden door middel van gedetailleerde aanwijzingen om er te komen.

“Onze app werkt als Waze, om binnen een begraafplaats te navigeren,” zei de 39-jarige Israel Gold, die Industrial Engineering and Management studeerde aan het Technion – Israel Institute of Technology. Gold ontwikkelde de app samen met zijn partner Guy Liany; hun bedrijf heet Corido.

Voor als U zich mocht afvragen wat is Waze, wel Waze is een in Israël uitgevonden GPS-navigatie-app voor auto’s die turn-by-turn navigatie-instructies en updates in realtime biedt, en door Google in 2013 aangekocht.

Het is vooral moeilijk voor degenen die eens in de paar jaar bezoeken, zei Gold, bijvoorbeeld voor degenen die uit het buitenland komen. Maar zelfs voor degenen die jaarlijks bezoeken, bijvoorbeeld voor de verjaardag van de overledene, kan de taak zwaar zijn omdat het grafsteenlandschap zo vaak verandert.

“Mensen vonden het erg moeilijk om hun weg te vinden en we moesten vaak werknemers vragen om hen te helpen de graven in kwestie te vinden,” zei Orit Masamy, CEO van het Chevra Kadisha Forum, een non-profit koepelorganisatie van de begrafenisverenigingen die in heel Israel actief zijn. Het landschap van de begraafplaatsen verandert voortdurend, legde ze uit, omdat de begraafplaatsen groter worden en er steeds meer graven worden toegevoegd.

“Het is als een labyrint,” zei ze. Nu gebruiken zelfs de begraafplaatsen de app, die in september werd uitgerold, om hun weg naar de verschillende locaties te vinden, zei ze.

Het Chevra Kadisha Forum startte de zoektocht naar een dergelijke app, legde ze uit, vanwege de reële behoefte die daarvoor werd gevoeld.

“Het was een ingewikkeld proces,” zei ze. De technologie moest een hoge navigatieresolutie hebben – tot op een halve meter nauwkeurig – omdat het gaat om graven in plaats van woningen. Gegevens moesten worden verzameld van de verschillende begrafenisverenigingen – elk vereniging slaat gegevens op een andere manier op – en alle graven moesten worden gefotografeerd.

Gold zei dat het grootste deel van de mapping gebeurt via drones en beeldverwerkingstools. Corido heeft ongeveer 1,3 miljoen graven in kaart gebracht op 28 begraafplaatsen in Israël, biedt zowel wandel- als rij-instructies, in het Hebreeuws en in het Engels, en geeft gebruikers realtime updates van wat er op dat moment op de grond op de begraafplaats gebeurt. Ongeveer 30.000 mensen hebben de app tot nu toe gedownload, zei Gold.

Onderstaande video geeft duidelijk een beeld hoe moeilijk het kan zijn een graf op een begraafplaats in Israel te vinden

De app heeft nu nog alleen betrekking op Israël, zei hij, maar uiteindelijk zal het bedrijf proberen zijn diensten ook naar begraafplaatsen in het buitenland uit te breiden. “Er is veel ruimte om uit te breiden op dit gebied,” zei Gold.

De app – evenals de website, die dezelfde functie heeft – is gratis. Om een ​​graf te zoeken, typt u de naam van de overledene in het zoekgedeelte; aanvullende informatie, waaronder de datum van overlijden, op welke begraafplaats ze zijn begraven en de naam van de vader kan worden gebruikt als hulp bij het vinden van het graf.

Op dit moment zijn nog lang niet alle begraafplaatsen in Israel in de app opgenomen, daar wordt hard aangewerkt. Ook de Engelse vertaling werkt nog niet optimaal. Het ziet er echter naar uit dat de komende maanden deze problemen zijn opgelost.

Onder de belangrijkste uitgestippelde begraafplaatsen zijn de Kiryat Shaul-begraafplaats in Tel Aviv, Yarkon in Petah Tikva, Har Hamenuhot in Jeruzalem en Darchei Shalom in Haifa, volgens de Gravez-website. De Olijfberg van Jeruzalem wordt momenteel in kaart gebracht en het bedrijf is in gesprek met het ministerie van Defensie om de militaire begraafplaats van Mount Herzl in Jeruzalem toe te voegen.