President Rivlin had ontmoeting met speciale gezanten en coördinatoren voor de bestrijding van antisemitisme

Foto Mark Neiman (GPO)

Tijdens een speciale conferentie die maandag in de residentie van president Rivlin, Beit HaNasi in Jeruzalem werd gehouden, had de president een ontmoeting met de speciale gezanten en coördinatoren voor de bestrijding van antisemitisme uit Europa en de Verenigde Staten.

Europese Commissie Coördinator voor de bestrijding van antisemitisme Katherina von Schnurbein, speciale gezant van de VS voor het bewaken en bestrijden van antisemitisme Elan Carr, speciale gezant van het VK voor kwesties na de holocaust Lord Eric Pickles, Duitse regeringscommissaris voor antisemitisme Dr. Felix Klein en Franse speciale vertegenwoordiger over racisme, antisemitisme en discriminatie Frédéric Potier rapporteerde over hun werk, de uitdagingen waarmee hun regeringen worden geconfronteerd en de manieren om antisemitisme te bestrijden.

“Uw heldere stemmen en het werk dat u doet zijn cruciaal, vooral in zo’n uitdagende en vijandige tijd,” vertelde de president de coördinatoren en sprak over de zorgwekkende toename van antisemitisme over de hele wereld. “We delen het begrip dat antisemitisme niet alleen een joods probleem is. Het is een probleem voor de hele mensheid. We zijn verwikkeld in een bittere gezamenlijke strijd tegen alle uitingen van antisemitisme – van rechts, links of van de radicale islam.

Antisemitisme is antisemitisme. Er zijn geen grijze gebieden en er is geen andere optie dan nul tolerantie. Je kunt ons bekritiseren zolang het maar kritiek is. Op het moment dat het gaat om boycots en acties tegen Israël die worden beïnvloed door antisemitisme zullen we dat niet accepteren. “

Elan Carr, speciale gezant van de VS voor het bewaken en bestrijden van antisemitisme, bedankte de president voor het organiseren van de conferentie en zei:” Veel leiders over de hele wereld begrijpen dat antisemitisme niet alleen tegen de Joden is, maar ook tegen de samenleving als geheel. Het is een grote eer om samen met dergelijke leiders te werken aan een betere en rechtvaardiger wereld en ik ben er trots op hen partners te mogen noemen.

President Trump noemt antisemitisme gif. Het is belangrijk dat u weet dat mijn land, onder leiding van president Trump, en mijn baas, staatssecretaris Mike Pompeo, met u meegaan in de strijd voor de veiligheid van joodse mensen over de hele wereld en voor de staat Israël. ”

Lord Eric Pickles , UK Special Envoy voor post-Holocaust-kwesties, merkte namens zijn land op dat de joodse identiteit een belangrijk en belangrijk onderdeel van de Britse identiteit was en dat de strijd tegen antisemitisme voor Groot-Brittannië was.

Zijn Franse collega, speciale vertegenwoordiger voor racisme, antisemitisme en discriminatie Frédéric Potier, zei: “dit is het moment om actie te ondernemen en niet alleen toespraken te houden.”

Dr. Felix Klein, commissaris voor antisemitisme van de Duitse regering, voegde eraan toe: “antisemitisme neemt nieuwe vormen aan en samenwerken over de hele wereld is van vitaal belang. Dit is een wereldwijd probleem en we moeten de handen ineen slaan om het te bestrijden. Een krachtige internationale reactie moet deel uitmaken van de oplossing. “

Katherina von Schnurbein, coördinator van de Europese Commissie voor de bestrijding van antisemitisme:” In deze campagne staan ​​we voor uitdagingen rond legitieme discussies over het verbieden van koosjer slachten van dieren of het verbieden van besnijdenis. Wat we gemeen hebben is dat we erin slagen om deze uitdagingen samen te overwinnen. We hebben 180 graden veranderingen gezien in de posities van landen nadat we discussies en gezamenlijke activiteiten hebben gevoerd.

“Dingen kunnen veranderen”, ging ze verder. “We moeten ons werk voortzetten omdat het tot verandering kan leiden. Als iemand die de val van de Berlijnse muur zag, iets waarvan we dachten dat het nooit zou kunnen gebeuren, weet ik dat verandering mogelijk is. ”

Na de ontmoeting met de coördinatoren organiseerde de president een conferentie over de bestrijding van antisemitisme, ter gelegenheid van de herdenking van de Kristallnacht, getiteld “Rising Anti-Semitism – the New Reality foroden over de hele wereld”. De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Diaspora, Gesher en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In zijn opmerkingen bij de opening van de conferentie zei de president: ‘Binnenkort vieren we het 81-jarig bestaan ​​van Kristallnacht. We moeten altijd onthouden dat als antisemitisme niet op tijd wordt gestopt, het snel gaat van woorden naar gebroken glas, geweld en moord. We moeten moedige actie ondernemen. We moeten uiterst bezorgd zijn dat antisemitisme overal ter wereld toeneemt. ”

Het is ondenkbaar dat 81 jaar na Kristallnacht synagogen van Pittsburgh en Halle worden aangevallen, ‘voegde de president eraan toe. “Het is ondenkbaar dat joden bang zijn om een ​​keppel op straat te dragen en dat joodse schoolkinderen de behoefte voelen om hun identiteit te verbergen. We mogen niet accepteren dat in carnavalsoptochten in België, op de pagina’s van de New York Times en in officiële media in de Arabische wereld, antisemitische cartoons worden afgedrukt en weergegeven.

Antisemitisme heeft nieuwe vormen ontwikkeld en aangenomen. Het komt van hard rechts, hard links en van radicale islam, wordt online uitgedrukt, op straat, in de academische wereld en in steeds meer machtsposities. Antisemitisme breidt zich uit naar parlementen en politieke partijen in het westen – de Britse Labour-partij en de Oostenrijkse hard-rechtse partij, en in andere landen.

“We moeten nu handelen,” zei de president. “We moeten alle juridische instrumenten gebruiken die we tot onze beschikking hebben om haatmisdrijven te voorkomen en ze te vervolgen. We moeten de veiligheid van Joodse gemeenschappen waarborgen, en niet alleen accepteren dat scholen en synagogen bewakers, muren en poorten nodig hebben. Dat is niet normaal! Veiligheid lost het probleem van antisemitisme niet op, het toont alleen de ernst ervan.

Op het gebied van onderwijs moeten we nieuwe manieren vinden om de erfenis van de Holocaust door te geven aan een generatie jonge mensen die nooit overlevenden zullen kennen. We moeten regelgeving en technologie ontwikkelen om antisemitisme en aanzetten tot sociale netwerken te voorkomen. Sociale netwerken kunnen een prachtige manier zijn om mensen over de hele wereld samen te brengen. Maar ze laten ook radicalen toe om opwinding over de hele wereld te verspreiden.

Wij allemaal – overheden, internetbedrijven en het maatschappelijk middenveld moeten ons steentje bijdragen om deze dreiging het hoofd te bieden, voordat online haat tot een nieuwe tragedie in de echte wereld leidt. “De president voegde hieraan toe:” Om antisemitisme te bestrijden moeten we het bepalen. We moeten de IHRA-definitie aannemen en gebruiken, die rekening houdt met alle vormen van anti-joodse haat. Deze definities moeten op alle niveaus worden aangenomen. ”

Aan het einde van zijn opmerkingen zei de president:“ Vrienden, dit is een dringende uitdaging en de enige manier om dit aan te gaan, is door samen te werken. Dat is de reden waarom u, speciale vertegenwoordigers en coördinatoren in de strijd tegen antisemitisme, voor deze bijeenkomst bent uitgenodigd. “