“Naama Issachar houdt het niet meer vol”

Liad Goldberg, links, met haar zus Naama Issachar in gelukkiger tijden. Foto Liad Goldberg

Liad Goldberg, de zuster van de in Rusland gevangen gegijzelde Israelische Naama Issachar zegt in een telefonisch interview met JTA, dat Naama het niet meer vol houdt in de Russische gevangenis, “ze gaat er onder door”.

In augustus bezocht Liad Goldberg haar zus Naama in een Russische gevangenis en Goldberg zag haar zus voor het eerst sinds de arrestatie . Het was toen vier maanden nadat Naama Issachar was gearresteerd op de luchthaven van Moskou terwijl ze op een tussenstop maakte onderweg van India naar Israel, en werd beschuldigd van drugssmokkel wegens het in bezit hebben van 9,6 gram marihuana.

De zussen spraken door een glazen scheidingswand waardoor ze elkaar niet konden aanraken. Later keek Goldberg toe hoe Issachar de rechtszaal in werd geleid voor een hoorzitting.

“Ze hadden haar in handboeien,” herinnerde Goldberg zich. “Het is echt triest.”

Aanvankelijk leek het een eenvoudige zaak. De familie van Issachar vertelde de New York Times dat haar Russische advocaat zei dat een gebruikelijke straf niet meer dan een maand detentie zou zijn, een boete en uitzetting uit het land. Maar de aanvankelijke beschuldigingen van drugsbezit werden opgewaardeerd tot smokkel, en vorige maand veroordeelde een rechtbank in Moskou Issachar tot 7 1/2 jaar gevangenisstraf.

Issachar worstelt emotioneel in de gevangenis, zegt haar zus, een 32-jarige productie-assistent die in Los Angeles woont.

“Fysiek is ze veilig en zo, maar ik maak me persoonlijk echt zorgen om haar emotionele en mentale welzijn,” vertelde Goldberg het Jewish Telegraphic Agency maandag in een telefonisch interview. “Mijn moeder zag haar een paar dagen geleden en ze verliest het. Ze kan het echt niet meer aan. ‘

Naar verluidt geloven Israëlische functionarissen dat Rusland haar probeert te gebruiken als onderhandelings-chip om de vrijlating van Alexei Burkov, een Russische hacker die in Israël gevangen zit, en wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, veilig te stellen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de straf die Issachar kreeg als onevenredig veroordeeld en geprobeerd om – tot nu toe tevergeefs – tussenbeide te komen.

Ondertussen heeft Issachars familie onvermoeibaar gewerkt om haar thuis te krijgen. Sinds april reist haar moeder heen en weer tussen Israël en Rusland, waar ze haar dochter twee keer per maand in de gevangenis mag bezoeken. Goldberg organiseerde vorige maand bijeenkomsten in New York en Tel Aviv en riep op tot de vrijlating van haar zus.

“Als ik echt ga zitten en denk hoe het voor haar moet zijn, denk ik dat mijn geest op zulke donkere plekken gaat en het is zo triest voor mij om erover na te denken,” zei Goldberg. “Ik moet mezelf bijna afleiden door iets anders te doen, omdat de gedachten martelend zijn.”

Op dinsdag, heeft Issachar’s moeder het Israëlische Hooggerechtshof gevraagd om een beroep op vertraging tot uitlevering van Burkov naar de Verenigde Staten te annuleren. “Naama zal niet een pion voor de Russische hacker en zijn volk zijn.” De rechtbank had op zondag een tijdelijke stopzetting van de uitlevering bevolen , die vorige week door de Israëlische minister van justitie was goedgekeurd.

Goldberg zei dat een recent rapport van de Russische nieuwszender RT waarin haar zus werd geciteerd als positief over haar omstandigheden en dat ze aan yoga doet in haar cel, “een leugen is”.

“Dat is niet waar,” zei Goldberg. “Ze zei later dat ze zich erg onder druk voelde gezet, dat ze geen idee had dat deze verslaggevers met haar kwamen spreken. Veel van dat soort dingen zijn valse informatie. ‘

De zussen groeiden op in Fair Lawn, New Jersey, waar hun Israëlische ouders zich hadden gevestigd. Beiden hebben het Amerikaanse en Israëlische staatsburgerschap. Ze leerden thuis over de Israëlische cultuur, door deelname aan de Israëlische Scouts en jaarlijkse bezoeken aan hun land. Issaschar smeedde een bijzonder sterke band met de Joodse staat.

Naama Issachar. Foto Instagram

Op 16-jarige leeftijd overtuigde ze haar ouders om terug te gaan naar Israël, zodat ze daar de middelbare school kon afmaken en in het leger kon gaan. Ze zou een jaar op school moeten overdoen, maar ze werd daardoor niet afgeschrikt, zei Goldberg, die achterbleef in de VS.

“Ze wilde echt gewoon terug naar Israël. Ze is altijd heel zionistisch geweest, ‘zei Goldberg.

In het leger diende Issachar in gevechts- en veldinformatie. Na het voltooien van haar diensttijd reisde ze naar India, waar ze een nieuwe passie ontdekte.

“Ze begon echt verliefd te worden op de cultuur en yoga en meditatie te leren,” zei Goldberg.

Issachar zou nog twee keer terugkeren om een ​​yogadocent te worden. Tussen de bezoeken door werkte ze als serveerster in Tel Aviv.

“Haar favoriete dingen zijn yoga, op het strand zitten en dan naar de plaatselijke coffeeshop gaan en cappuccino drinken,” zei Goldberg. “Ze is een heel eenvoudige persoon die geniet van de echt kleine dingen in het leven.”

Issachar bracht haar 26e verjaardag door in Russische hechtenis. Volgens haar zus mag ze maar één uur per dag buiten haar cel.

Goldberg zei dat de familie gefocust blijft op het naar huis brengen van Issachar.

“We hebben hoop, want om haar daar te laten blijven zitten in die smerige cel is geen optie. Het is gewoon geen optie, ‘zei ze. “Maar we hopen echt dat er snel een einde aan deze nachtmerrie komt, omdat het een tol begint te eisen voor ons hele gezin. We breken niet, maar ik denk dat we er heel dicht bij zijn.”