Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

David’s sling raket. Screenshot YouTybe

De prijs van het afleggen van een getuigenis: Channel 12 publiceert nieuwe transcripties van het verhoor van ex-Netanyahu woordvoerder Nir Hefetz, waaruit blijkt dat de politie de hoofdgetuige bedreigde en die nu verdere vragen oproepen over het gedrag van de politie tijdens haar onderzoek naar de premier en over de waarheidsgetrouwheid van de getuigenverklaring van de voormalige assistent.

 • “Ik kan je vertellen dat elke hoek die je tijdens je leven probeerde te verbergen, we omdraaiden en ontdekten wat je verstopte,” vertellen de onderzoekers Hefetz in de transcripties die zijn gepubliceerd door Channel 12’s Amit Segal. “En al die films en scenario’s die door je hoofd lopen zijn mogelijk. Het is geld. We weten hoe we met geld moeten omgaan. We weten hoe we u van uw vermogen kunnen bevrijden. ‘
 • Het verhaal is overal headline nieuws waarbij het fanclub blad van Netanyahu, Israel Hayom, breed het advies publiceert van Akiva Bigman die procureur-generaal Avichai Mandelblit oproept om het onrecht te corrigeren voordat het te laat is.
 • De rechtse columnist dringt er zelfs bij Mandelblit op aan de zaken tegen Netanyahu te sluiten, waarvan hij zegt dat ze worden geleid door een politie die de premier en zijn vertrouwelingen heeft behandeld alsof ze de maffia waren.
 • Als toevoeging op de problemen van de onderzoekers, roept de staatsombudsman Mandelblit op om politieagenten te onderzoeken die details van hun onderzoeken naar de media hebben gelekt voordat aanklachten zijn ingediend. Auditcommissaris David Rosen verwijst in zijn brief aan de procureur-generaal niet naar de Netanyahu-zaken, maar niemand kan de timing van het pleidooi vergissen, dat minder dan 24 uur nadat de advocaten van de premier een identiek onderzoek eisten vanwege lekken van transcripties van ondervragingen die de afgelopen jaren regelmatig hun weg hebben gevonden naar tv nieuws avonduitzendingen.

Houd je paarden vast: Hoewel het bewijsmateriaal tegen het gedrag van de politie in de Netanyahu-sondes verdomd groot lijkt, beweren critici van de premier snel dat dit niet betekent dat het kaartenhuis instort.

 • Haaretz-speurder Gidi Weitz wijst erop dat sommige delen van de getuigenis van Hefetz nu problematisch zijn, maar dat andere, meer belangrijke delen van de verklaringen van Hefetz geen bevestiging hebben, of dit nu afkomstig is van verdachten of materieel bewijsmateriaal, zoals opnames. De oproepen om de overeenkomst met Hefetz in te trekken komen voort uit een combinatie van onwetendheid en eigenbelang. ‘
 • Als gevolg van het kennelijke wangedrag van de politie, zegt Weitz dat het publiek “zich moet voorbereiden op een nieuwe aanval van de advocaten van Netanyahu in de komende dagen die zal dienen als extra brandstof voor degenen die de verdrijving van Netanyahu zoeken, zelfs tegen de prijs van het schenden van de rechten van verdachten en voor degenen die enthousiast om hem heen waren, zelfs bij de prijs om corruptie te laten gedijen. ”
 • Een andere verslaggever die niet precies bekend staat om zijn genegenheid jegens de Netanyahu-familie, Ben Caspit, is het grotendeels eens met Weitz dat de nieuwste onthullingen de zaken tegen de premier niet zullen schaden. Waarom? Omdat de politie zich in alle gevallen zo gedraagt. “De politie oefent brute druk uit tijdens hun onderzoeken. Ze voeren manipulatieve ondervragingsoefeningen uit, stellen vragen om een ​​verwarrende virtuele realiteit voor de verdachte te creëren, terwijl ze fysieke druk uitoefenen, gekruid met barre omstandigheden en psychologische oorlogvoering, ”schrijft Caspit
 • De Maariv-columnist schrijft dat het echte verhaal hier de ‘hypocrisie’ van verslaggevers is [lees: Amit Segal], die vorige week tegen onderzoekers schold voor het lekken van ondervragingen naar de pers, alleen om die transcripties dagen later graag te gebruiken wanneer het materiaal dat ze onthulden Netanyahu ten goede zou komen in plaats van zijn imago te beschadigen.
 • Segal reageert op de beschuldigingen tijdens een Channel 12 tv-middagpanel, waarin hij uitlegt dat hij politielekken bekritiseert tijdens het werk als een burger die wordt gestoord door het ongeoorloofde gedrag. Tegelijkertijd is het de droom van elke journalist om zulke lekken in handen te krijgen, en hij deed dat met het Nir Hefetz-getuigenis in zijn hoedanigheid van journalist, niet als particulier.

Wat een puinhoop:  Shas leider Aryeh Deri’s idee van een rechtstreekse verkiezing voor premier tussen Netanyahu en Blue en White leider Benny Gantz om de politieke impasse op te lossen, wint aan stoom met Likud lid Miki Zohar die de nieuwssite Ynet vertelt dat de premier overweegt het idee te steunen als Nieuw-Rechts leiders Naftali Bennett en Ayelet Shaked het ook steunen.

 • Maar analisten die even een pauze namen om het voorstel te overwegen, hebben erkend dat het de partijen niet noodzakelijkerwijs in een betere positie zou brengen om een ​​coalitie te vormen dan ze nu zijn. Om nog maar niet te zeggen of dat er daadwerkelijk toe zal leiden dat hij de nodige concessies doet om een ​​regering te vormen, schrijft Jonathan Lis van Haaretz.
 • De kop van zijn verhaal beweert “sommige rechtse kiezers kunnen overlopen naar Gantz” in een directe verkiezing. Hoewel het artikel zelf geen enkel bewijs levert voor hoe hij tot die conclusie is gekomen, behalve door te erkennen dat er veel rechtse kiezers zijn die niet van Netanyahu houden. Wat hij wel opmerkt, is hoe politiek uitdagend het is om zo’n initiatief te ontwikkelen, omdat de Knesset een hele reeks wetgeving zou moeten doorvoeren om de wet voor deze ene uitzondering te wijzigen.
 • Blue & White “medewerkers” vertellen Israel Hayom dat het initiatief niets anders is dan “spin” van Netanyahu, terwijl de leider van de centristische alliantie een nieuwe aanval op het hoofd van Likud deed, hem ervan beschuldigend zich te verschuilen achter zijn blok van rechtse partijen om toetreding tot een eenheidsregering te vermijden die een derde verkiezing zou voorkomen.
 • Globes meldt dat, hoewel de officiële kanalen een doodlopende weg hebben bereikt in hun onderhandelingen, de niet-officiële daadwerkelijk veel vooruitgang hebben geboekt. Netanyahu, Gantz en zelfs president Reuven Rivlin zijn zich bewust van deze geheime inspanningen, waarbij een machtsuitwisselingsmechanisme zou worden gebruikt waarbij Netanyahu eerst als premier zal dienen maar met verlof gaat zodra hij is aangeklaagd – mogelijk tegen volgende maand. Gantz zou dan interim-premier zijn totdat de twee jaar van Netanyahu voorbij zijn en vervolgens de volledige baan overnemen.

Verrijking van het conflictniveau: de Iraanse staatsmedia melden dat Teheran uraniumgas in de centrifuges van de nucleaire faciliteit van Fordo is gaan inbrengen, waarmee het zijn laatste stap zet weg van de nucleaire deal, die de regering Trump vorig jaar opschoot.

 • “De vierde stap van Iran in het verminderen van zijn verplichtingen onder de JCPOA door gas te injecteren tot 1.044 centrifuges begint vandaag. Dankzij het Amerikaanse beleid en zijn bondgenoten is Fordow binnenkort weer volledig operationeel, ‘tweet de Iraanse president Hassan Rouhani.
 • De democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren is een van de eersten die op het nieuws reageert en zegt: “Het besluit van Iran om de verrijking bij Fordo te hervatten is zeer zorgwekkend. Voordat Donald Trump het kapot maakte, werkte de Iran Deal. We moeten terugkeren naar serieuze diplomatie met bondgenoten om het nucleaire programma van Iran te beperken en de crisis te de-escaleren. “
 • “Degenen die de annulering van de nucleaire deal met Iran hebben geprezen, hebben nu een andere reden om nuchter te worden”, schrijft Democratisch kamp MK Yair Golan, die stelt dat een combinatie van “druk en prikkels, en niet alleen eenzijdige en populistische handelingen” de juiste manier is om mee om te gaan. “De nucleaire deal met Iran had moeten worden verbeterd, niet geannuleerd,” voegt hij eraan toe.
 • Maar de haviken van Iran staan ​​erop dat het regime in Teheran dergelijke stappen zou hebben genomen, ongeacht of de deal nog steeds volledig intact was. Waarom anders zouden het regime en zijn aanhangers “Dood aan Israël, dood aan Amerika” roepen. Nou, uiterst linkse CODEPINK-directeur Ariel Gold veronderstelt dat “ze niet om de dood van mensen vragen maar om de dood van imperium en imperialisme.” De tweet wordt volledig bespot door de meeste van de meer dan 3000 mensen die erop hebben gereageerd, waaronder ToI’s Haviv Rettig Gur, die grapte: “Het is verdomd jammer dat de Perzische taal geen woorden heeft voor ‘imperium’ en ‘imperialisme’.”

Laat de deur je niet raken op weg naar buiten:  terwijl “rechtsen zich op hun borst slaan na de afwijzing door het Supreme Court van een beroep van de lokale directeur van Human Rights Watch tegen een regeringsbesluit om hem te verdrijven wegens vermeende ondersteuning van BDS , beweren degenen aan de linkerkant dat de beslissing meer kwaad dan goed zal doen.

 • “Met de beslissing om de vertegenwoordiger van HRW te deporteren, heeft Israël opnieuw een stap gezet op de dubieuze weg van autoritaire regimes die koste wat het kost mensenrechten en stilzwijgenkritiek ontkennen, zoals Syrië, Iran en Noord-Korea,” leest de redactie van Haaretz.
 • Afzonderlijk schrijft in het linkse dagblad Israel Democracy Institute collega Mordechai Kremnitzer, dat de beslissing van het Hooggerechtshof “een volgende stap is in de richting van het legaliseren van de bezetting en het tot zwijgen brengen van de legitieme tegenstanders”. De rechters zeiden dinsdag dat het toegestaan ​​is om te protesteren tegen een klein, gelokaliseerd onrecht, maar de staat heeft het recht om iedereen te laten zwijgen die protesteert tegen een groot, ingrijpend onrecht. ”

Kunnen we die terug krijgen alstublieft? De koppen in de late ochtend in de media richten zich op buitenlandse berichten dat Rusland in het bezit is van een geavanceerde Israëlische onderscheppingsraket die vorig jaar werd gelanceerd als reactie op het Syrische raketvuur.

 • Volgens de Chinese nieuwssite SINA jl zaterdag, landde de anti-raket onderscheppings raket van de David Sling in juli 2018 in Syrië bleef intact en werd snel teruggevonden door Syrische strijdkrachten, die het aan Rusland overdroegen. Het werd teruggebracht naar Moskou voor onderzoek.
 • In een interview over het incident met Israel Hayom, probeert voormalig topfunctionaris bij het ministerie van Defensie Uzi Rubin de implicaties van het rapport te bagatelliseren.
 • “Elk leger ter wereld houdt er rekening mee dat een raket aan de andere kant in vijandelijke handen zal vallen. In feite is de enige verrassing [met de David’s Sling interceptor] dat het in de handen van Rusland viel en niet van Iran. Dit is goed nieuws voor ons, ‘zegt hij, hoewel sommige analisten speculeren dat de verkregen informatie uiteindelijk zijn weg zal vinden naar Teheran.
 • Rubin beweert ook dat de raket vrijwel zeker aanzienlijke schade heeft opgelopen nadat hij de grond had geraakt, waardoor het moeilijker werd voor Moskou om hem te onderzoeken.