Israëlische Procureur Generaal heeft bonje met zijn baas de minister van Justitie

Minister van Justitie Amir Ohana. Fot screenshot Twitter

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft woensdag in ongekende woorden een terechtwijzing uitgesproken tegen zijn baas de minister van Justitie Amir Ohana, nadat die beweerde dat onderzoekers in de corruptie zaken tegen premier Benjamin Netanyahu een belangrijke getuige afpersen, wat volgens Mandelblit “een poging was om “het publiek te misleiden” voor het politieke voordeel van de Likud-leider.

“Wij zullen ons niet laten meevoeren in het publiekelijk bespreken van de zaken tegen Netanyahu” zei Mandelblit in een gezamenlijk met de openbare aanklager Shai Nitzan, aldus de Times of Israel.

Deze verklaring benadrukt de groeiende vijandigheid tussen de Likud van Netanyahu en de openbare aanklager over het onderzoek naar drie corruptiezaken tegen de premier. Netanyahu ontkent enig wangedrag in de zaken en beweert dat het een samenzwering is van zijn tegenstanders bij de politie, het openbaar ministerie en de media.

Van Mandelblit, die als kabinetssecretaris van Netanyahu diende en door hem in 2016 werd benoemd als procureur-generaal, wordt algemeen aangenomen dat hij van plan is om de premier de komende weken formeel te beschuldigen van corruptie.

De opmerkingen van Mandelblit komen als een reactie nadat minister van Justitie Ohana eerder op woensdag het spreekgestoelte van de Knesset betrad en begon met het beschuldigen van de politie-onderzoekers van het onder druk zetten van een hoofdverdachte in een van de strafzaken tegen Netanyahu.

Ohana overtrad hiermee blijkbaar een door de rechter opgelegd gag-bevel om geen informatie naar buiten te brengen over de verhoren van de staats getuige Nir Hefetz, een voormalige vertrouweling van Netanyahu, waarbij zou zijn gedreigd “dat ze aanwijzingen hadden dat hij een buitenechtelijke affaire had en dit naar buiten zouden brengen”.

De opmerkingen van Ohana werden onmiddellijk veroordeeld door Knesset leden van de oppositie. In reactie op de publieke furie die werd veroorzaakt door de verklaringen van Ohana, gaf Netanyahu een laconieke verdediging van gerechtelijke gag-bevelen uit waarin hij ook de afpersingsclaim herhaalde.

“Hoewel de zaak van de afpersing van staats getuige Nir Hefetz buitengewoon ernstig is en elke burger zich zorgen moet maken, moet een door de rechtbank opgelegd bevel worden gerespecteerd,” zei de premier.

Hefetz sloeg ook terug en noemde beweringen van de justitieminister ‘beschamend en schandelijk’ aldus een verklaring van zijn advocaat Ilan Sofer.

“Het is schandelijk voor een minister van justitie om de wet te omzeilen en een expliciet bevel door de rechtbanken te minachten vanaf het Knesset-podium,” zei Sofer.

Hij noemde de opmerkingen van de Likud-minister “een beschamende poging om politieke punten te scoren en de privacy van Hefetz ernstig te schaden’, en belooft de acties van Ohana ‘niet onbeantwoord te laten.”

Channel 12 citeerde een bron ‘dicht bij Hefetz’ op woensdagavond die benadrukte dat er ‘geen verband’ was tussen verhoor door de politie en het besluit van Hefetz om getuige van de staat te worden.

Vage claims over het gedrag van de onderzoekers werden voor het eerst dinsdag gemeld door Channel 12 televisienieuws, maar details konden niet worden gemeld door de zender vanwege een door de rechter opgelegd gag-bevel over de zaak.

Die details mochten wel openbaar worden gemaakt nadat Ohana zijn opmerkingen maakte in de Knesset woensdag, omdat de basiswetten van Israël bepalen dat alle Knesset debatten openbaar moeten zijn voor het publiek en dat hun inhoud mag worden gepubliceerd.

Ohana beschreef hoe onderzoekers zich meldden om een ​​vrouw te ondervragen die niet direct verbonden was met Case 4000, haar “invasieve en opdringerige” vragen stelden over haar relatie met Hefetz en vervolgens een “toevallige” ontmoeting tussen de vrouw en Hefetz in de gang organiseerden.

Toen de twee elkaar ontmoetten, zouden onderzoekers volgens Ohana tegen Hefetz hebben gezegd dat “we alles weten en een bom op je familie zullen laten vallen.”

Ohana ging verder: “Toen gaf Nir zich over, tekende een getuigenovereenkomst met de staat en gaf de politie zijn versie,” zei Ohana.

Ohana beschuldigde de politie-onderzoekers van het knoeien met de getuigenverklaring van de nieuwe getuige.

Ohana schreef zijn informatie alleen toe aan ‘verschillende rapporten’ en beweerde vervolgens dat de vergeetachtige Hefetz vervolgens voor een onbekende periode uit de onderzoekskamer werd gehaald, een ongedocumenteerde discussie had met een van de onderzoekers en toen hij terugkwam gaf hij een “nauwkeurige versie, op maat en passend, detail tot detail, met de informatie die de onderzoekers al hadden.”

Mandelblit reageerde op die claims in een verklaring mede ondertekend door Nitzan, waarin hij zei dat hij de beschuldigingen “volledig afwijst”.

Ohana “beweerde dat ernstige misdaden met voorbedachte rade zijn begaan door de onderzoekers, en dat de hoofden van het rechtsstelsel” de criminelen verdedigen “en” te laten overnemen “,” merkt de verklaring op, daarbij de minister van Justitie citerend.

“Deze extreem ernstige claims vervormen de realiteit. Ze maken deel uit van een reeks partijdige en onvolledige rapporten van de afgelopen dagen, bedoeld om het publiek te misleiden. Ze geven een verkeerd beeld van de feiten en de chronologie van de gebeurtenissen in de loop van het onderzoek, ‘verklaarden Mandelblit en Nitzan.

De procureur-generaal en de officier van justitie koppelden de rapporten vervolgens aan Netanyahu zelf en zeiden dat de beweringen “waren opgenomen in de gedetailleerde argumenten die de advocaten van de premier hadden ingediend tijdens de hoorzittingen over de aanklachten, begin oktober.”

De verklaring van Mandelblit en Nitzan voegde eraan toe: “We zien nu dat de verschillende claims van deze verdedigingsargumenten dagelijks openbaar worden gemaakt, in de wetenschap dat het Openbaar Ministerie niet in staat is te reageren op deze door de kers geplukte claims.”

Netanyahu had gevraagd “de regels te wijzigen en een ‘openbare hoorzitting’ te houden” over zijn aanklachten, aldus de verklaring, een verzoek dat in september werd afgewezen. “Nu zijn we getuige van een ongepaste en onwettige poging om de hoorzitting in de media te houden, tegen de regels in die op alle andere gevallen van toepassing zijn.”

Mandelblit en Nitzan zwoeren dat het proces voor de definitieve aanklachten tegen Netanyahu ” alleen zal plaatsvinden in de beraadslagingskamers,” en beloofden dat ze “uitgebreid en diepgaand zouden zijn, met zorgvuldige afweging van alle claims van de verdediging die tijdens de hoorzittingenen werden gepresenteerd, inclusief die verbonden zijn aan het verhoren van getuigen van de staat.”

De minister van Justitie verdedigde zich in zijn toespraak meerdere keren op woensdag, aanvankelijk ten onrechte zeggend dat alles wat hij had gezegd al in de media was gepubliceerd, en zei vervolgens dat hij zich niet bewust was van de reikwijdte van de gag-orde.

“Ik verwijs alleen naar wat al is gepubliceerd, alsof er in het tijdperk van Facebook en Twitter betekenis is voor een gag-bestelling”, zei hij aanvankelijk.

Een latere verklaring van zijn kantoor hield vol dat “de minister alleen dingen herhaalde die al waren gepubliceerd, en niets nieuws, omdat hij geen nieuwe informatie uit de onderzoeksmaterialen heeft die niet aan hem is overhandigd.” Er wordt hier echter vergeten dat veel dingen die Ohana zei juist niet bekend waren.

Nog later zei hij in een tweet: “Ik weet niet welke details verboden zijn om te publiceren, omdat ik de gag-volgorde niet heb – ik ben geen media-outlet. De delen van het onderzoeksmateriaal die niet mogen worden gepubliceerd, zijn ook niet beschikbaar voor mij – ik ben geen onderzoeksinstantie. “

En zo zal dit nog een zeer duur staartje kunnen gaan krijgen.