Foto’s van Greta Thunberg moeten Israeli’s afschrikken om plastic wegwerpartikelen te gebruiken

Screenshot Twitter

Je gelooft het misschien niet, maar het strenge gezicht van klimaatactiviste Greta Thunberg begroet een groeiend aantal kantoormedewerkers op hun werk in heel Israël, meldt Haaretz.

Werknemers hebben foto’s van een veroordelend ogende Thunberg op de voorraad wegwerpbekers, plastic borden en plastic bestek van hun kantoor geplaatst, in een poging collega’s twee keer te laten nadenken voordat ze producten consumeren die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Foto’s van de grimmige Greta-tableaus hebben de ronde gedaan op sociale media – een fenomeen dat de trend lijkt aan te moedigen.

De “Greta-shaming” maakt deel uit van inspanningen om het grote gebruik van wegwerpartikelen in Israël te verminderen, wat deels veroorzaakt zou worden door het grote aantal burgers dat koosjer is. Deze groep gebruikt graag plastic wegwerpartikelen buitenshuis, omdat deze niet in aanraking zijn gekomen met niet-koosjere producten.

De stad Tel Aviv heeft het gebruik van wegwerpartikelen op openbare scholen verboden en zowel IKEA Israel als SodaStream hebben onlangs verklaard dat ze zouden stoppen met het verkopen van plastic wegwerpartikelen. Veel meer werkplekken, waaronder het Israëlische leger, zijn echter beter bestand tegen het wegwerken van papier en plastic.

Sommige locaties met grimmige Greta-foto’s bevonden zich in mediaorganisaties, waaronder Haaretz (de Israëlische equivelant van De Volkskrant), waar de Zweedse tiener achter de wegwerpbare, zij het biologisch afbreekbare, vorken staat te gluren.

De griezeligste Greta-foto werd gevonden in het Associated Press-kantoor in Jeruzalem, waar haar afbeelding tussen de papieren bekers en plastic roerstaafjes vergezeld ging van de puntige boodschap: “HOE DURF JE!”

Een medewerker van de internationale website-gigant Wix in Tel Aviv zei dat Thunberg de wacht hield bij een aantal cafetaria’s naast de plastic en papieren bekertjes van het bedrijf.

Bij een cyber security bedrijf in Tel Aviv, Siemplify, is een foto van Thunberg te aanschouwen bovenop een waterautomaat, sceptischer dan boos voor ​​wegwerpbekers met de tekst: ‘Weet je het zeker?’

Somebody put this picture of Greta next to the disposable cups at work. 😂

Geplaatst door Sarah Kaye op Maandag 4 november 2019

Minstens één medewerker van Siemplify heeft de boodschap duidelijk niet op prijs gesteld en bedekte het gezicht van de 16-jarige met een plastic beker. Ouch!

Geplaatst door Sarah Kaye op Dinsdag 5 november 2019

Toch is het bericht actueel. Uit een recent vergelijkend onderzoek van de Israëlische milieuorganisatie Adam Teva V’Din is gebleken dat de gemiddelde Israëliër elke dag meer dan het dubbele van het internationale gemiddelde plastic afval per persoon produceert.

Israel zou volgens sommige berichten in media op de derde plaats van landen staan die verantwoordelijk zijn voor het dumpen van plastic in de Middellandse Zee.