7 Israëlische startups die zich bezig houden prostaatkanker te bestrijden

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Prostaatkanker is de vierde meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd en de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, volgens het International Agency for Research on Cancer.

De meeste mensen met de diagnose prostaatkanker kunnen de ziekte overleven, maar wanneer ze niet worden behandeld of te laat worden gediagnosticeerd, kan de ziekte ook dodelijk zijn.

Ter gelegenheid van de Men’s Health Awareness Month, die jaarlijks in november plaatsvindt, staan ​​hieronder zeven in Israël gevestigde startups gericht op detectie en behandeling van prostaatkanker. Dit artikel verscheen eerder in Calcalist.

Medi-Tate Ltd
Opgericht: 2007

Financiering: 30 miljoen dollar

Oprichter: Ido Kilemnik

Medi-Tate Ltd. ontwikkelt medische hulpmiddelen om de symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) te verlichten, ook bekend als prostaatvergroting, die gepaard gaat met een verhoogd risico op prostaatkanker en blaaskanker. De apparaten van het bedrijf worden ingebracht in een korte, niet-invasieve procedure en worden in de prostaat-urethra geplaatst, waar het apparaat obstructief weefsel opzij duwt en de prostaat opnieuw vormgeeft.

ProArc Medical

Opgericht: 2010

Financiering: 3,11 miljoen dollar

Oprichter: Yair Feld

ProArc Medical Ltd. ontwikkelt medische hulpmiddelen om bijwerkingen van de urinewegen door BPH te verlichten. Het kenmerkende apparaat van het bedrijf, dat bestaat uit een implantaat in de vorm van een open ring, wordt in het vergrote prostaatweefsel geplaatst, net onder het urethrale oppervlak om het geblokkeerde gebied uit te breiden, terwijl contact met urine wordt vermeden.

Nucleai

Opgericht: 2017

Financiering: 4 miljoen dollar

Oprichters: Avi Veidman, Lotan Chorev, Eliron Amir

Nucleai Ltd. ontwikkelt software die computer vision en algoritmen voor “machine learning” gebruikt om tekenen van prostaatkanker en maag- en darmziekten te detecteren. De technologie van Nucleai is ontworpen om het werk van pathologen efficiënter te maken, fouten te verminderen en de wachttijd van patiënten voor een diagnose te verkorten, aldus het bedrijf. De software van het bedrijf houdt ook rekening met informatie uit medische dossiers van patiënten en genomics-gegevens.

Keren Medical

Opgericht: 2007

Financiering: 600.000 dollar

Oprichters: Jack Baniel, Eyal Bressler, Eliahu Eliachar, Dan Sadeh Hochstadter, Ofer Yossepiwitch

Het apparaat van Keren Medical. Foto: Keren Medical Ltd

Keren Medical Ltd. ontwikkelt een chirurgisch instrument dat artsen helpt bij het nauwkeurig voltooien van anastomose, een chirurgische dwarsverbinding tussen de blaas en de urethra. Het apparaat van het bedrijf is wegwerpbaar en installeert en fixeert automatisch een aantal absorbeerbare hechtingen tussen de urethrale stomp en de blaashals.

Ibex

Opgericht: 2016

Financiering: 11 miljoen dollar

Oprichters: Joseph Mossel, Chaim Linhart

Ibex mede-oprichters, chief medical officer en chief strategy officer. Foto: Ibex

Ibex Medical Analytics Ltd. ontwikkelt een diagnosesysteem dat computervisie, elektronische medische dossiers en “machine learning” omvat om een ​​betrouwbaardere kankerdiagnose te leveren. Het Second Read-systeem van het bedrijf werd in maart 2018 geïmplementeerd bij Maccabi Healthcare Services in heel Israël om verkeerd gediagnosticeerde prostaatbiopten te detecteren.

UC-CARE

Opgericht: 2004

Financiering: 560.000 dollar

Oprichters: Shaike Schatzberger

UC-Care Medical Systems Ltd. ontwikkelt diagnostische hulpmiddelen die gericht zijn op het verbeteren van de tijdigheid van de diagnose van prostaatkanker en de behandeling van dergelijke kanker. De technologie van het bedrijf werkt samen met ultrasone systemen om tumoren beter te detecteren en zelfs kleine veranderingen daarin op te sporen.

Butterfly Medical

Opgericht: 2014

Oprichters: Adrian Paz, Yehuda Bachar

Butterfly Medical Ltd. ontwikkelt een implanteerbaar medisch apparaat dat is ontworpen om te helpen bij de behandeling van BPH. Het apparaat van het bedrijf wordt ingebracht door cystoscopie en verwijdt de prostaat-urethra, waardoor artsen prostaatvergrotingen kunnen behandelen en bedienen zonder chirurgische incisies te maken. Het bedrijf heeft momenteel een klinische proef gaande in vier Israëlische ziekenhuizen, volgens bedrijfsverklaringen.