Is politie buiten zijn boekje gegaan tijdens verhoor getuige tegen Netanyahu? PG gaat onderzoeken

Netanyahu en Hefetz in betere tijden. Screenshot Twitter

Procureur-generaal Avichai Mandelblit beloofde dinsdag een onderzoek in te stellen naar mogelijk wangedrag door onderzoekers in de zaken waarbij premier Benjamin Netanyahu betrokken was, nadat een nieuwsbericht vragen oproept over het gedrag van de politie tijdens de ondervraging van een belangrijke staatsgetuige, evenals de waarheid van zijn getuigenis.

ALs blijkt dat wat in de transcripties van de verhoren staat juist is, zou dat grote consequenties kunnen hebben voor de aanklachten tegen Netanyahu in case 4.000 en mogelijk zelfs kunnen leiden tot het seponeren van een gedeelte of alle aanklachten in deze zaak.

Het hoofd van de Israëlische orde van advocaten riep op tot een onmiddellijk en open onderzoek naar de beschuldigingen en zei dat het plaatsen van “censuur op verdenkingen zonder het publiek een verklaring te geven” “ondenkbaar” was, meldt de Times of Israel.

Channel 12 nieuws kwam op maandag met transcripties van verklaringen van Nir Hefetz, een voormalig assistent van Netanyahu, waarin hij sprak over problemen met het nauwkeurig onthouden van details van de zaak, veranderde zijn getuigenis bij verschillende gelegenheden en had het over vergaderingen die blijkbaar nooit hadden plaatsgevonden.

Hefetz is een voormalig woordvoerder en vertrouweling van Netanyahu en een getuige in Case 4000 – de ernstigste van de zaken waarmee de premier wordt geconfronteerd – waarin Netanyahu ervan wordt verdacht regelgevingsbesluiten te hebben gepusht die de controlerende aandeelhouder van de Bezeq-telecommunicatiegroep financieel ten goede zouden komen, in ruil voor aanhoudend positief berichtgeving.

Hefetz werd getuige van de staat na zijn arrestatie en ondervraging gedurende een periode van twee weken, en wordt verondersteld officieren van justitie belangrijke informatie te hebben verstrekt als gesprekspartner tussen Netanyahu en Shaul Elovitch van Bezeq.

Channel 12 onthulde dat Hefetz mogelijk met gebruik van onwettige middelen onder druk was gezet om tegen Netanyahu te getuigen. Het bericht zei dat een andere persoon zonder banden met Case 4000 door de politie was binnengebracht en ondervraagd om Hefetz onder druk te zetten om een ​​overeenkomst met de autoriteiten te ondertekenen, en dat Hefetz dit inderdaad deed na deze zet van de politie.

Verdere details over de persoon in kwestie konden niet onmiddellijk worden bekendgemaakt.

Hefetz gaf verschillende keren commentaar op zijn gebrekkige geheugen en verklaarde op een gegeven moment: “Ik ben in de war geraakt door wat ik me van de vragen herinner en wat ik me eigenlijk herinner, het is allemaal door elkaar gehaald.”

Op een ander moment merkte hij op dat “mijn geheugen niet mijn sterke punt is. Ik ben niet goed in lange termijn geheugen.”

En toen Hefetz zei dat een belangrijke ontmoeting tussen hem, Netanyahu en Elovitch plaatsvond dagen vóór de nationale verkiezingen van 2015, bleek een onderzoek van mobiele telefoons een dergelijke ontmoeting uit te sluiten. Hefetz kwam terug op zijn antwoord en zei dat de ontmoeting enkele maanden eerder moet hebben plaatsgevonden.

Volgens het rapport is Hefetz verschillende keren teruggekomen op eerdere verklaringen over bepaalde details en wijzigde hij ze met tegenstrijdige informatie.

Op dinsdag zei Mandelblit in een verklaring dat “als wordt vastgesteld dat onwettige acties zijn uitgevoerd tijdens de behandeling van de zaken, de kwestie zal worden herzien en dienovereenkomstig wordt behandeld.”

Hij voegde eraan toe dat politieonderzoekers het absoluut duidelijk hadden gemaakt tegen getuigen “dat zij alleen de waarheid moeten verklaren”, en zei dat hij er vertrouwen in had dat “de verklaringen van getuigen van de staat vrijelijk en vrijwillig werden gegeven.”

Avi Himi, president van de Israel Bar Association, riep dinsdag om een onderzoek naar de claims van wangedrag en openbaarmaking van de resultaten.

“Het is ondenkbaar dat een handhavingsinstantie een gag-order plaatst op verdenkingen zonder het publiek een verklaring te geven dergelijk gedrag kan het vertrouwen van het publiek in het rechtssysteem dodelijk schaden,” zei hij.

Dinsdagavond kwam er meer naar buiten over de wijze waarop Hefetz werd verhoord door de politie en het ziet er naar uit dat de wijze van verhoor niet door de beugel kan en mogelijk zou kunnen leiden tot het seponeren van een gedeelte of mogelijk de gehele aanklacht in case 4.000 tegen Netanyahu.

Channel 12 kwam met meer transcripties van de verhoren van Hefetz.

Zo dreigde de politie onderzoekers hem met : “”Ik kan je vertellen dat elke hoek die je tijdens je leven probeerde te verbergen, we omdraaien en zullen ontdekken wat je verstopte,” zeiden de onderzoekers tegen Hefetz. “En al die films en scenario’s die door je hoofd stromen zijn mogelijk.”

“Het is geld. We weten hoe we met geld moeten omgaan. We weten hoe we je van je bezittingen kunnen bevrijden.”

De onderzoeker bleef Hefetz bedreigen en leek te impliceren dat ook andere mensen konden worden getroffen.

“Ik maak geen grapje, Nir, en ik bedrieg je niet,” zei de ondervrager. “Weet je nog wat ik je vertelde in ons gesprek? Dit zijn dingen die niet alleen jou kunnen beïnvloeden.”

Eén van de advocaten van Netanyahu zei in een interview met Ynet:””Als een ondervrager zegt:” Ik weet bepaalde dingen over jou “, terwijl impliciete persoonlijke gegevens naar het publiek zullen worden gelekt, is dit afpersing, omdat een persoon het onderzoek kan delen of eraan kan meewerken.”

Het wachten is nu op de uitslag van het onderzoek naar de verhoren van Hefetz zoals aangekondigd door de procureur generaal.