Palestijnse en Israëlische brandweerlieden trainen samen in Israël

Palestijnse Autoriteit brandweerlieden trainen op een Israëlische brandacademie op 5 november 2019 in Rishon Lezion. (Foto: COGAT)

Palestijnse brandweerlieden hebben in Israel training gekregen waarbij levensechte situaties werden gesimuleerd. De trainingen vonden plaats aan de Israel Fire and Rescue Academy in Rishon Letzion.

De Palestijnse brandweermannen hebben “nieuwe methoden geleerd om brand in gebouwen en auto’s aan te pakken en manieren om snel gewonden uit geblokkeerde gebieden te evacueren”, aldus de woordvoerder van Cogat, de afdeling van het ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor de contacten met de Palestijnen, laten weten in een verklaring.

Volgens dezelfde verklaring had Yousef Nassar, hoofd van de Palestijnse Autoriteit voor Civiele Defensie, op zondag een ontmoeting met Israel Fire and Rescue Services-hoofd Dedi Simchi.

Ongeveer 20 Palestijnse en Israëlische brandweerlieden namen deel aan de activiteit op dinsdag, zei een Israëlische veiligheidsfunctionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, aldus de Times of Israel.

Het was niet de eerste keer dat Israelische en Palestijnse brandweerlieden gezamenlijk hebben geoefend. Palestijnse en Israëlische brandweerlieden hebben recentelijk meermaals deelgenomen aan gezamenlijke activiteiten, aldus de functionaris.

In de afgelopen jaren zijn Palestijnse brandweerlieden meermaals naar Israel gekomen om te helpen bij het bestrijden van grote branden, waaronder de verwoestende branden in 2016, waarbij huizen in Haifa en in de heuvels rond Jeruzalem werden verwoest.

Volgens de verklaring blijven Israelische en Palestijnse brandweerlieden gezamenlijk trainen en zal dit ook worden uitgebreid de komende jaren.

PA Burgerbescherming Chief Yousef Nassar ontmoet Israël Fire and Rescue Services aan het hoofd van Dedi Simchi op het kantoor van laatstgenoemde op 4 november 2019. (Foto: COGAT)