Netanyahu wilde al-Ata al eerder uitgeschakeld zien nadat raket alarm hem dwong dekking te zoeken

Premier Benjamin Netanyahu steeg van het podium tijdens een campagne-evenement in Ashdod vanwege inkomende raketsirenes, 10 september 2019. (Screenshot: Twitter)

Premier Benjamin Netanyahu probeerde de Palestijnse islamitische Jihad-terreurchef Baha Abu al-Ata te laten doden nadat een raketaanval onder leiding van al-Ata de premier dwong tijdens een verkiezingsrally een week voor de Knesset-verkiezingen op 17 september zijn toespraak te onderbreken en dekking te zoeken,melden meerdere Hebreeuwse media dinsdagavond.

Twee raketten werden op 10 september vanuit Gaza op Ashdod en het nabije Ashkelon afgevuurd, waardoor sirenes werden geactiveerd die Netanyahu dwongen een campagne toespraak af te breken die live werd uitgezonden. Hij zei de aanwezigen rustig de hal te verlaten en hij werd het podium afgevoerd om dekking te zoeken en keerde later terug om zijn toespraak te vervolgen.

De raketten werden onderschept door het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome, maar de dramatische scènes waarin de premier in veiligheid werd gebracht, werden als een belangrijke prestatie voor de Gaza-terreurgroep beschouwd.

Netanyahu was woedend en zette onmiddellijk hoge veiligheidsfunctionarissen onder druk om de moord op Abu al-Ata goed te keuren, meldden kanalen 12 en 13 dinsdag.

Commandanten in de Israel Defense Forces en de Shin Bet-veiligheidsdienst hadden echter bedenkingen en zeiden dat het onmiddellijk uitvoeren van de operatie te veel Palestijnse burgers had kunnen schaden en wilden geen volledige oorlog riskeren voor de verkiezingen, waardoor de operatie werd uitgesteld.

De IDF begon zich vervolgens voor te bereiden op het gericht definief uitschakelen van al-Ata waarbij procureur-generaal Avichai Mandelblit zei dat het de goedkeuring van het veiligheidskabinet vereiste, aldus de rapporten.

De ministers hebben het plan vervolgens in de weken daarna verschillende keren besproken en uiteindelijk het plan op 3 november in principe goedgekeurd.

Echter, in een commentaar die dag aan de media wees minister van Onderwijs Rafi Peretz echter op het plan en werd de operatie teruggedraaid.

Het huis van al-Ata na de gerichte aanval. Screenshot Twitter

De unanieme beslissing van het kabinet om Abu al-Ata te doden werd toen afgelopen zondag genomen, aldus de rapporten. Sindsdien wachtte de IDF op een geschikte tijd, totdat hij zo geïsoleerd mogelijk was om andere slachtoffers te voorkomen.

Channel 13 zei dat de gerichte definitieve uiteindelijk in de vroege uren van dinsdagochtend werd uitgevoerd door een enkele precisieraket vanaf een straaljager door het raam van de slaapkamer van Abu al-Ata af te vuren terwijl hij en zijn vrouw sliepen en beide doodden. Andere delen van het gebouw, in het Shejaiya-gebied van Gaza-stad, bleven relatief ongeschonden.

Advertentie (4)