Officier van Justitie die ex premier Olmert vervolgde zegt dat Netanyahu moet aftreden

Moshe Lador. Screenshot YouTube

Voormalig officier van justitie Moshe Lador, die toezicht hield op de vervolging van voormalig premier Ehud Olmert wat leidde tot een jaar gevangenisstraf, zei donderdag dat premier Benjamin Netanyahu zijn functie moet neerleggen vanwege de strafrechtelijke aanklachten die tegen hem worden ingesteld.

In en interview met de publieke omroep KAN, zie Lador : “Hij moet niet doorgaan in zijn rol. Het is de plicht van het publieke en politieke systeem om dit te stoppen.”

“Er is hier sprake van een belangenconflict”, betoogde Lador. “Netanyahu blijft de topambtenaar in het land, terwijl hij kritiek heeft op het rechtssysteem wegens zijn vervolging”. Lador voegde daaraan toe dat ” de enorme last om zichzelf te verdedigen tegen de aanklachten zal voorkomen dat hij zijn taken als premier kan uitvoeren”.

“Er is geen persoon van vlees en bloed die in een situatie als deze het land kan besturen en tegelijkertijd zijn persoonlijke zaken regelt”, zei hij.

“Trouwens een premier die optreedt tegen het systeem waarover hij de leiding heeft, is dat geen duidelijk belangenconflict? Hij schendt zijn plichten,”voegde Lador eraan toe.

Lador, die tussen 2007 en 2013 in de hoogste juridische functie in Israel heeft gediend en onder wiens leiding voormalige ex-premier Ehud Olmert werd aangeklaagd en veroordeeld voor omkoping, zei dat Netanyahu het rechtssysteem en de politie aanvalt “niet omdat hij eerlijke kritiek heeft maar vanwege zijn persoonlijk situatie. “

Lador heeft eerder Netanyahu opgeroepen om af te treden. In december 2018, nog voordat Mandelblit had aangekondigd dat hij een aanklacht zou indienen, zei Lador dat het “ondenkbaar” was dat Netanyahu het land bleef sturen, en beweerde hij dat de beslissing van de premier werd beïnvloed door zijn wettelijke belangen.

Netanyahu, zo zei hij destijds, moest aftreden om een ​​dergelijke situatie te voorkomen.

Woensdag riep voormalig Likud minister van Justitie Dan Meridor, Netanyahu ook op om af te treden.

“Moreel gezien, met zo’n ernstige aanklacht, moet je ontslag nemen,” zei hij tijdens een interview met Army Radio.

Meridor, die verschillende ministeriële functies bekleedde onder Netanyahu gedurende zijn 21 jaar als wetgever tussen 1984 en 2013, maar recenter de premier scherp heeft bekritiseerd, riep de huidige partij parlementsleden op geen steun te verlenen aan het verlenen van parlementaire immuniteit tegen Netanyahu tegen vervolging.