Only in Israël: Paramedicus raakte ernstig gewond, collega’s en onbekenden runnen nu zijn falafelzaak

United Hatzalah President Eli Beer en een andere UH-vrijwilliger buiten Harel Falafel in Bat Yam. Foto: <em>United Hatzaleh</em>

Op 15 november snelde United Hatzalah-vrijwilliger Tal Cooperstein zich naar een medisch noodgeval in Bat Yam, toen een bestuurder zijn ambucycle raakte. Hij raakte ernstig gewond en het zal nog maanden duren voordat hij weer volledig is hersteld, aldus begint het bijzondere verhaal in Israel21C.

Cooperstein opende pas onlangs een falafelzaak in de industriële zone van Bat Yam om zijn vrouw en vijf kinderen te ondersteunen. Het ongeluk heeft zowel zijn gezin als zijn bedrijf in gevaar gebracht.

Maar dan gebeurde er een wonder. Tientallen United Hatzalah-vrijwilligers uit heel Israel kwamen hem te hulp.

Ze namen de tijd vrij van hun eigen werk en vrijwilligersactiviteiten en organiseren tijdens de piekuren gedurende de komende twee maanden shifts om ‘Harel Falafel’ voort te laten bestaan.

President en oprichter van United Hatzalah, Eli Beer, kwam zich dinsdagmiddag aanmelden om de winkel te bemannen.

Beer: “Wij zijn een nationaal netwerk van EMS-vrijwilligers dat bestaat uit geweldige mensen die niet alleen zieken en gewonden helpen, maar ook elkaar. Het is hartverwarmend om te zien hoe snel vrijwilligers uit heel Israël zich hebben aangemeld om hier in de winkel een dienst te draaien, totdat Tal weer op de been is.”

Een vrijwilliger die zelf een falafelzaakin Holon bezit, sloot zijn eigen falafelzaak om voor een dag bij in de falafelzaak van Tal te komen werken. Het laat echt zien dat United Hatzalah meer is dan alleen een organisatie: “wij zijn een familie.”

De collega-vrijwilligers hebben ook een campagne opgezet waarmee mensen online falafel-maaltijden kunnen bestellen en deze doneren aan soldaten en aan de vrijwillige paramedics. Slechts twee uur nadat de link online ging, bestelde iemand 1.000 porties.

De internationale voorzitter van United Hatzalah, Mark Gerson, zijn vrouw en rabbijn Erica Gerson, hebben een campagne gelanceerd die overeenkomt met de eerste 2.000 porties falafels die zijn gekocht voor soldaten of paramedici.

“Elke falafel kost 20 Israëlische sjekel (€ 5,00), wat betekent dat we de kans hebben om NIS 80.000 (€ 19.000) op te halen voor Tal en zijn gezin. “Dit is een geweldige kans om te geven”, zei Beer terwijl hij voor het eerst van zijn leven achter de toonbank met falafels heeft gewerkt.

President en oprichter van United Hatzalah, Eli Beer, serveert falafel bij Harel Falafel in Bat Yam. foto: United Hatzaleh

Cooperstein zelf heeft iedereen bedankt vanuit het ziekenhuis. “We helpen elkaar dagelijks om erop uit te gaan om levens te redden. Nu werken ze allemaal samen om mijn bedrijf te redden. Ik ben iedereen en de organisatie als geheel zo dankbaar.”

Advertentie (4)